Zobacz pełną wersję : Otwór centrujący 56.1 a 56.6
Witam bracia i siostry.
Mam taki problem że chce kupic opony zimowe od razu z felgami, no i wiadomo że trzeba kupic z dopasowanym otworem centrującym czyli 56,1 mm ale kurde cięzko dostac takie felgi z dobrymi oponami , no chyba że ze sklepu nówki :( Czy jeśli kupie z ot. cent. 56.6 bedzie mi coś tam biło, znosiło itp. ? I co jst z tymi pierścieniami centrującymi, można je wkońcu do stalówek uzywac czy nie ? Na allegro są takie pierścienie do stalówek ale jak wiadomo na allegro różne rzeczy sprzedaja ;/
Dzięki za pomoc
skolopendra
12-11-07, 16:03
bedzie mi coś tam biło,
nie będzie :)
to czy ta roznica bedzie 0,4 czy 4 mm nei bedzie mialo juz wiekszego znaczenia, otwor jest poto zeby jak sama nazwa wskazuej zalozyc kolo wspolosiowo z piasta i do niczego wiecej, same sruby i tak w duzym stopniu ewentualny brak wspolosiowsci ale nie do konca, generaleni mozesz to zalozyc i nic zlego najprawdopodobniej nie bedzi esie dzialo, w najgorszym razie kola beda sie zachowywac tak jakby nei byly dobrze wywazone, ryzyka ze cos odpadnie itp itd nei ma.
Skolopendra dajesz mi na to gwarancje ? :)
A może ktoś ma założone felgi z większym otworem centrującym i chce się podzieli wrażeniami ?
Miałem, jeździłem- było OK. :)
kup same opony
a felgi na forum znajdziesz... za nieduże pieniadze...
założyc to mozna ale ja bym sobie tego nie załozyl...
a co do pierscieni, to ciekawi mnie jak wygladaja pierscienie do stalówek, szczególnie z taka mała różnicą srednic...
skolopendra
12-11-07, 16:16
ciekawi mnie jak wygladaja pierscienie do stalówek
blaszka z piwa ;)
Lcfr napisz i się zapytaj :p
http://www.allegro.pl/item262776939_pierscienie_centrujace_do_felg_alu_t anio_.html
"MOŻNA STOSOWAĆ JE DO FELG STALOWYCH JAK I ALUMINIOWYCH."
Czyli Lcfr odradzasz z wiekszym otworem ?
Sławek a jakie to były fele i z jakim otworem centrującym ?
skolopendra
12-11-07, 16:26
dajesz mi na to gwarancje ? :)
wpadnij do kraka to podbije pieczątką :)
moje zimówki też maja średnicę minimalnie większa i jest ok
dajesz mi na to gwarancje ? :)
moje zimówki też maja średnicę minimalnie większa
Jaką 56.6 ?
Lcfr napisz i się zapytaj :p
http://www.allegro.pl/item262776939_pierscienie_centrujace_do_felg_alu_t anio_.html
"MOŻNA STOSOWAĆ JE DO FELG STALOWYCH JAK I ALUMINIOWYCH."
Czyli Lcfr odradzasz z wiekszym otworem ?
Sławek a jakie to były fele i z jakim otworem centrującym ?
mam w nosie pisanie tam do goscia ;)
problem w takich piersceniach jest 2wojaki:
- pierwsze, że felga alu i stalowa maja bodowe innna ... i na alu łatwo osadzic pierscien a na stalowej moim zdaniem jest to problematyczne;
-drugie, ze jezeli nawet jest sposób na osadzenie to ciekawi mnie jak to jest wykonane, ze niweluje 0,5mm
jak dla mnie to na stalowej feldze jest to niewykonalne
bpo sztuka jest w tym, by nie tylko cos tam wsadzic, tylko zeby to cos wsadzone dobrze spełniało swoje zadanie...
otwór centrujacy niby ma tylko centowac ale jak nie ma piercienia to powstaja bicia....
skolopendra
12-11-07, 16:42
Jaką 56.6 ?
nie pamiętam.......ostatnio się z nimi widziałem na wiosnę ;)
ale wiem ze jak je zakładałem był delikatny luz,jeżdżę na nich 3 rok i jest ok
........................................co prawda już nie z tymi prędkościami co na letnich :agent:
ja mam założone 56.6 kolega ma tak samo i jest git jak dobrze przykręcisz koło tak jak powinno się koła przykręcać to nie powinno być problemu
Otwór centrujący nie jest od tak se wycięty. Jest jak jego sama nazwa mówi do centrowania koła na piaście. Pisanie że ma on ułatwiać trafienie śrubami w otwory jest cokolwiek "niefachowe". Można założyć koło z większym otworem centrującym i jeździć szczęśliwie i mówić że jest OK. OK też jest mieć atrapę AIRBAG-u w aucie, i zakładać ze ma się nikłe szanse na wypadek. Dobrze spasowany OC w feldze, dobrze leżący na piaście "zdejmuje" ze śrub większość sił prostopadłych działających na nie (tych powodowanych np: naszymi polskimi dziurami). Przy ewentualnym zerwaniu sie jakiejś śruby, mamy mniejsze ryzyko wystąpienia "bicia" koła i jego urwania w finale.
Jak już ktoś musi mieć felgę z większym otworkiem to polecam zakup nowych (dobrych) śrub.