PDA

Zobacz pełną wersję : Max grubość dystansów bez wymiany szpilek

lukasz-lukasz
04-02-13, 17:56
Czy ktoś z Was orientuje się jaka jest maksymalna grubość dystansów możliwych do zamontowania bez wymiany szpilek? Dodam że chodzi o piastę hondy civic vti 1.8 mb6/mc2? Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie lub wiedzę? Pozdrawiam.

Grzesiek2290
05-02-13, 02:05
Generalnie markowi producenci raczej nie wychodzą poza grubość 20mm.

lukasz-lukasz
05-02-13, 09:01
Damn ja się zastanawiam czy mogę że spokojną głową 5mm założyć. Myślę że przy 20 braknie szpilki żeby poza felgę wystawala ;)

butler.gdansk
05-02-13, 09:51
Z racji że pytasz w dziedzinie w której pracuję to może się wypowiem od strony technicznej.
Generalnie można przyjąć że gwint osiąga pełną wytrzymałość na długości od 1xd
Jeśli nakrętka na śrubie będzie wkręcona na 12mm to wszystko będzie ok.
10-11mm jeszcze bym uznał za dopuszczalne, ale mniej już nie.
Nie mam pojęcia ile u Ciebie teraz ta szpilka wystaje. Odkręć jedną nakrętkę i sam oceń ile zostanie po założeniu dystansu.

bkrawczy
05-02-13, 10:28
Przerabiałem temat u siebie, tylko nie pamietam juz jaki mam dystans. Albo 5 albo 7mm i szpilki były za krótkie (zmierze wieczorem to dam jeszcze znac). Koła dało się oczywiście przykręcić i wiele osób mi mówiło że to bezpieczne ale wierz mi że tak nie jest bo to tylko takie teoretyzowanie. Śruby łapały na kilka zwoi. Może do jazdy po bułki do sklepu będzie ok. Zaraz ktoś jeszcze napisze na ile zwoi musi być przykręcona śruba itd. itd. nie opierając się na żadnej wiedzy. Przy dystansie 2cm w hondzie nie przykręcisz nakrętek na seryjne szpilki. Ale myślę że jak okaze sie ze mam 7mm to przy twoich 5mm spokojnie by się dało jeździć. Upewnie się wieczorem i dam jeszcze znać.

Tak czy siak radziłbym jednak wymienić szpilki zwłaszcza jeżeli jeździsz agresywnie i lubisz sobie "depnąć". Długa szpilka ma jeszcze tą zalete że jak śruba się odkręci to jest bardzo duża szansa że najpierw usłyszysz coś niepokojącego zanim zgubisz koło i zatrzymasz auto. Przy wkręcaniu na kilka zwoi to wystarczy że ktoś nie do kręci coś się urwie, jakeis przeciążenie i zostajesz totalnie bez koła, bez żadnych oznak że coś się dzieje.

lukasz-lukasz
05-02-13, 13:49
Dzięki Panowie za konkretne odpowiedzi. Oczywiście jak będę miał możliwość zmierzenia szpilki to od razu to zrobię i wtedy zobaczymy. Bartek jak sprawdzisz jaki masz dystans to daj znać. Będę zobowiazany. Pozdrawiam

endriu21
05-02-13, 22:27
a czy to nie jest tak ze powinien być widoczny kołnierz centrujący? Felga powinna się na nim opierać mniejsze ryzyko ścięcia śrub oraz bicia kół.

bkrawczy
05-02-13, 22:48
Co do grubości to na 99% mam 5mm aczkolwiek mam słabe podejście żeby to zmierzyć na 100% a już mi sie nie chciało zdejmować koła. jak będziesz miał już dystans to będziesz musiał sam ocenić. Gniazda w feldze też mogą mieć wpływ na to na ile zostaną dokręcone śruby. Co do dystansów to tak jak napisał endriu najlepiej brać takie z kołnierzami. Są droższe ale masz pewność że felga oprze się centrycznie na piaście i nie będzie trzymana tylko na śrubach.

lukasz-lukasz
06-02-13, 00:05
Ten kołnierz to tylko niestety dla grubszych dystansów, tych powyżej 10mm. Dla cieńszych niestety nie jest to fizycznie możliwe gdyż jeszcze wystaje ten z piasty no chyba że felga ma większy otwór centrujący od tego kołnierza to wtedy spoko. Ale niestety nie ma bo to oemowe felgi z vti 5d :).

Wiem też że gniazdo felgi może mieć spore znaczenie. Także chyba nie pozostaje mi nic innego niż wybrać się z suwmiarką do auta. Nie chcę kupować w ciemno 5mm, bo skoro i tak będę musiał wymieniać szpilki to wrzuciłbym od razu coś większego (max 10mm).

bkrawczy
06-02-13, 00:38
Walają mi się w domu dystanse właśnie chyba 5mm bez kołnierzy bo zmieniałem na takie z kołnierzami, nie mogłem ich dziś namierzyć żeby dokładnie zmierzyć grubość ale jutro jeszcze poszukam to jak chcesz to sprzedam po taniości to sobie przymierzysz, jak beda ok to zostawisz a jak nie to najwyzej mi odeslesz i zwrocisz koszt przesylki. Nie pamietam tylko jak tam było z rozstawem ale chyab pasowało na 4x100 i 4x114.

lukasz-lukasz
06-02-13, 00:57
ok :) jak znajdziesz to daj znać na pw. Potrzebuję 4x114 i otwór centr. 64,1.