Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Modzenie d16y7 - pomoc

ABG
03-02-13, 23:45
Witam, od pewnego czasu myślę intensywnie nad zwiększeniem mocy w mojej EJ. Przeczytałem wiele tematów zarówno z opisem innych EJ jak i dotyczących czysto technicznych treści. Dalej jednak mam w głowie kilka planów, które zmieniają się co tydzień. Chciałbym Was prosić o radę, albo chociaż wyrażenie opinii co robić.

Opiszę więc co chodzi mi po głowie. Swap na B serię odpada. Dlaczego? Po prostu mnie na to nie stać. Za 5k tego nie zrobię, a więcej nie mam. Pozostaje więc D seria. Myślałem początkowo o kompresorze. To odpada – znów kasa.

Mam na pokładzie poczciwe d16y7. Zrobiony kolektor 4-2-1, wydech na 2”, w garażu czeka na wiosnę ssak od y8. Skrzynia S20, nowe sprzęgło. I teraz problem co dalej. Mam dwie, a może nawet 3 opcje, które sobie wbiłem do głowy. Zakładając ssaka i tak muszę ściągnąć głowicę od y7. (chciałbym obrobić to profi, strasznie nie lubię druciarstwa), dlatego:

1. ściągam głowicę od y7, robię kompletną obróbkę (planowanie 0.5, docieranie zaworów, wymiana uszczelniaczy, poszerzenie kanałów dolotowych itp.), zakładam ssaka od y8, wałek od w3, regulowane kółko, komp P06/28 i stroje.

2. zakładam głowicę od z6 i ssaka od y8, komp P06/28 i stroje

3. 1 i 2 opcja pewnie i tak spowodują wysypanie się dołu silnika, więc robić wcześniej remont czy udzierać dopóki coś nie padnie?

4. jeśli od razu remont to co robić? 1 czy 2 opcja? Z tego co się orientuję moce mogą być podobne….

5. Może od razu swap na d16z6, tylko boję się o stan silnika, żeby nie w*** się w bagno…

Wiem że się rozpisałem, ale już sam nie wiem co robić, wiosna tuż tuż, kasa będzie a w głowie pustka…

Van_Dal
04-02-13, 00:57
wcale nie musisz sciągać głowicy przy wymianie kolektora. i to nie jest żadne druciarstwo. po co ją chcesz ściągać.
sam ssak nie spowoduje Ci wysrania się dołu

a bierze Ci olej ? a jak kompersja ?

co do głowicy z d16z6 to na nieprzerobioną pompę olejową bym się bął tego zakładać. kilku osobom z forum panewki poobracało

zastanów sie czy warto taką kase rypać do silnika na ZALEDWIE 15 KM ? policz głowica z6 komp p28 strojenie, pompa olejowa uszczelka pod głowicą, nowy rozrząd, zmiana OBD.
Daj se spokój a tą kasę przeznacz na cos innego. jak planujesz zostać na tym poziomie to ja bym nie wydawał takiej kasy na to. ale zrobisz jak chcesz

swap jak cos to na młodsze jednostki typu d16y8, d16w4

nyndz
04-02-13, 05:52
Wiesz co ja na Twoim miejscu dalbym sobie na wstrzymanie, dozbieral pozostala kwote i wlozyl Bserie jednak. Sezon sezonem ale nie ma co sie nakrecac, skoro odlozyles hajs to chyba szkoda przeznaczac go na pierdoły. Jak to madre przyslowie mowi: jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy.

Cierpliwosci poki co, wierz mi i wielu innym osobom ze warto:)

Van_Dal
04-02-13, 10:44
no na + przerabiania elektryki przemawia to że nawet jak będziesz zmieniał na b serie to i tak musisz dokładnie to samo zrobić :) więc to będzie takie .... przyszłościowe :D:D:D

ABG
04-02-13, 15:02
Głowicę chcę ściągać żeby kanały dolotowe poszerzyć, nie wiem ale moim zdaniem raczej przydałoby się ją mieć na wierzchu żeby zrobić to profi. Popbór oleju w normie, ogólnie w tym momencie na silnik nie narzekam. B seria kusi mnie strasznie ale to długa droga... Nie chce też odkładać tyle czasu a potem odpukać coś będzie nie po mojej myśli i co wtedy?

Van_Dal
04-02-13, 20:06
poszerzenie kanałów da ci znowu max 5 KM ;/ bez sensu a zapłacisz znowu mase kasy i po cholere :)
z resztą Twoja kasa to rób co chcesz, ja tylko jeszcze raz powiem ze ściąganie głowicy do zakładania kolektora jest bezsensem

erkey
04-02-13, 20:21
a nie myślałeś na kompresorem/turbo plus ssak, komp i strojenie. chyba najlepsza opcja i masz +-220 KM.
jak nie masz tyle kasy to najpierw załóż ssaka i przejdź na OBD1, a na kompresor/turbo dozbierasz.
wyjdzie mniej niż swap na B a mocy znacznie więcej.

tommmmm
05-02-13, 21:08
Powiem Ci, że radziłbym Ci jak nyndz bo pojeździsz trochę ta wyremontowaną i zmodzoną D serią i będzie Ci nadal mało mocy.Mówię to na swoim przykładzie. Załóż na razie ssaka z Y8 i zbieraj na B serię.Takie moje zdanie ;)