Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmiana przepustnicy d16z6 na b16a2

hacyy
03-02-13, 20:59
Hejo, przejrzałem dział, lecz dowiedziałem się tylko o wymianie i że na korzyść, ale nie dowiedziałem się, czy:

1# Mogę z tą przepustnicą jeździć na map sensorze z D16Z6 ( bo do przepustnicy nie dostałem )?
2# Stary map sensor był wkręcony w przepustnicę, a w nowej ( b16 ) wystaje rurka do podłączenia podciśnienia do map sensora - więc pociągnąłem przewód gumowy do map sensora D16Z6, który przymocowałem do ściany grodziowej na blaszkę - nie wymaga to innej modyfikacji?
3# Po zmianie przepustnicy i jej wyregulowaniu obrotki długo na ciepłym trzymają mi się na około ~ 1300-1400RPM.
4# Przed ową wymianą przepustnicy, wyczyściłem także silniczek krokowy - raz na działającym silniku, jak trzymał mi obrotki to go odpiąłem to się nic nie działo, a raz silnik się telepał - po zabiegu czyszczenia silniczek się zacina, czy już może umiera?
5# Gdy termostat puścił, rurki od krokowego były chłodne, poziom płynu jest, układ odpowietrzony - bynajmniej dłuższy czas sam płyn leciał ( na otwartym termostacie i obiegu w kabinie ).
6# Wszystko finiszowałem resetem i samoadaptacją, ale pomysły mi się skończyły, czytałem błędy - nic.

Michalll_1991
04-02-13, 16:51
1.2. map sensor dobrze ogarnąłeś, tak ma być.
3. skoro robiłeś reset to moze regulowaleć śrubką ?
4. no jak sie zacina to lipa...
5. przewody nie wiem, moze jednak jeszcze nie odpowietrzone dobrze bo to jednak wysoko

hacyy
04-02-13, 22:15
Właśnie śrubkę blokującą motylek ustawiłem dobrze, bo 1mm dalej, przepustnica się zacina, śruba w przepustnicy wkręcona na maxa, jak wykręcam to obrotki rosną....

Jutro jadę do kumpla obadać sprawę, czytałem też o walniętym czujniku IAT, ale to już wychodzi po podłączeniu do kompa.

Długo mniej więcej trzeba odpowietrzać ?

Michalll_1991
05-02-13, 01:29
ja tam jakos z odpowietrzaniem nie walczyłem specjalnie, zalałem pod max on sie grzal, coraz ścisnalem wąż jak sie zagrzal i dolewałem jak brakowało chłodziwa, całość może z 15 minut na luzie

a jak sie zagrzeje to dobrze ? bo jak tak to rozkręć fitv przeczyść może jemu coś, no i krokowy ale to zależne czy na ciepłym też, chociaż jak mówisz ze sie przycina to tez bys od kogos podmienil...

hacyy
05-02-13, 14:18
Fitv'a czyściłem dwa razy, po zagrzaniu zależy, raz krokowy działa raz nie, odkręciłem dolot i zatkałem przepustnicę, silnik zgasł - nieszczelność wykluczam...

hacyy
06-02-13, 23:42
Nagrałem filmik, który mam nadzieję dokładnie zobrazuję przypadłość:

Z tego co wiem z opisów to silniczek krokowy po odpięciu powinien tak działać na silnik:
http://www.youtube.com/watch?v=GM_cm1bvUVw

A czasem działa tak:
http://www.youtube.com/watch?v=spBwIugEuZ4

Elektromechanika nie odwiedziłem, bo czasu nie było :<

sebastanlec
07-02-13, 20:51
przepustnica nie moze sie zacinac, podkrec srubke od regulacji jesli zacina sie od samego momentu poczatku otawrcia, srubka od powietrza reguluje sie obroty na ciepłym bo na zimnym ssanie chodzi, no i to odpowietrzenie, zawór powietrza ssania musi tez dobrze pracowac, na ciepłym silniku zatkaj palcem dziure w przepustnicy na dole po lewej stronie patrząc od rury, jesli poczujesz ze podcisnienie ciągnie ci palca tzn ze zawór jest nie sparawny bądź układ chłodzenia zapowietrzony, krótko mówiąc chodzi na ssaniu, silniczek krokowy najlepiej wsadz cały w rozpuszczalnik tylko bez uszczelki i niech polezy dzien czasu a pózniej pistolet do ropowania z rozpuszczalnikiem i myj go rozpustem pod cisnieniem, jesli to wszystko bedzi ok to musi chodzic bo nieszczelnosc wykluczyłes, reszta spraw ok, pisałem tylko to co mi sie nie podoba, po odłączeniu krokowca silnik albo ci zgasnie albo bedzie miał ze 400obr silnik tzn ze wtedy działa, jak cos to pytaj dalej, bo walczyłem z podobnym przypadkiem

hacyy
09-02-13, 15:18
Układ jest raczej odpowietrzony, bo na ciepłym silniku na otwartym obiegu do kabiny samochodu - leci cały czas płyn, bez bąbelków.

Zapaliłem silnik(cepły) i zatkałem tą dziurkę:
http://img41.imageshack.us/img41/6281/img20130209000421.jpg (http://img41.imageshack.us/i/img20130209000421.jpg/)
Dosyć mocno mi zassało palca, po czym obroty spadły, aż telepało silnikiem i po chwili wyregulował sobię obroty, na zegarach nie widziałem ale delikatnie skorygował, bo nie telepało silnikiem. Gdy tylko wziąłem palca to od razu wskoczył na wyższe obroty...

Edit:

Zawór ssanie - chodzi ci o FITV? ten pod przepustnicą? Niby go czyściłem, odkręciłem, przeczyściłem, zakręciłem do delikatnego oporonu, po czym odkręciłem o 1/4 obrotu...

sebastanlec
09-02-13, 23:20
wszystko wskazuje ze albo masz gdzies nieszczelnosc przy dokreceniu FITV czyli zawór ssania tak to nazwijmy bo skoro na ciepłym ci ssie to zle i jak piszesz obroty spadły po zatkaniu czyli tak jakby sie zamknał ten zawór, po chwili skoryguje obroty silniczek krokowy bo to on ma utrzymac obroty na wolnych

bednar_ek35
10-02-13, 13:12
zakręciłem do delikatnego oporonu, po czym odkręciłem o 1/4 obrotu...
Z tego co dobrze pamiętam to ten plastikowy grzybek powinien być wkręcony ok 1,5 obrotu(od momentu gdy załapie gwint).
Wygląda na to że za mocno go wkręciłeś i się nie domyka.
sebastanlec dobrze pisze,na ciepłym silniku tym otworem nie powinno ssać powietrza.

hacyy
10-02-13, 13:26
Hmm, tylko że jak zatkam całą przepustnicę ręką to silnik się dusi i gaśnie, to ewentualnie zawór FITV - sam w sobie może być nie szczelny?

Z tego co dobrze pamiętam to ten plastikowy grzybek powinien być wkręcony ok 1,5 obrotu(od momentu gdy załapie gwint).
sebastanlec dobrze pisze,na ciepłym silniku tym otworem nie powinno ssać powietrza.

Jutro odkręcę go i zrobię jak piszesz bednar, ewentualnie mam drugi FITV - to go wyczyszczę i założę jak ponowna regulacja starego nic nie da...

sebastanlec
10-02-13, 13:50
normalne ze jak zatkasz przepustnice to zgasnie bo nie ma powietrza tlenu do spalania, czyli układ jest szczelny, cos zawór FITV puszcza jak dla mnie tylko wiecie na odległosc to tez jest taka naprawa ale cos sie tam pomoze

bednar_ek35
10-02-13, 20:56
Hmm, tylko że jak zatkam całą przepustnicę ręką to silnik się dusi i gaśnie, to ewentualnie zawór FITV - sam w sobie może być nie szczelny?
Jeżeli po zatkaniu całej przepustnicy gaśnie to bardzo dobrze.
FITV na zimnym ssie powietrze z przed przepustnicy i daje je za przepustnice,jak zatkasz całą przepustnice ręką to odcinasz całkowicie powietrze silnikowi.

hacyy
11-02-13, 18:33

Odkęciłem FITV, wykręciłem środek, przetarłem szmatką, wkręciłem, aż gwint załapał i poluzowałem 1,5 obrotu, zagrzałem, odpowietrzyłem a auto trzyma 1500RPM. Tylko teraz nie wiem czy dobrze ja zrobiłem czy ty źle piszesz, jak wkładam grzybek i zaczynam zakręcać - gwint łapie, to mam go tylko wykręcić 1,5 obrotu, czy zakręcić na maxa i poluzować 1,5 obrotu?

I czy reset kompa trzeba robić?

bednar_ek35
11-02-13, 22:10
gwint łapie, to mam go tylko wykręcić 1,5 obrotu,
Dokładnie tak

I czy reset kompa trzeba robić?
Reset dla świętego spokoju możesz zrobić

hacyy
12-02-13, 10:34
Jak miałem wkręcony na maxa i wykręcony na 1.5 obrotu to ssanie było 1500RPM, na ciepłym ~1200RPM, dzisiaj rano go odkręciłem bardziej na 2,5 obrotu - ssanie było na 2000RPM, jeszcze bardziej to było ~ 2300RPM... Także myślę, że im bardziej wykręcę to będzie wyższe ssanie..

Założyłem drugi, wyczyszczony wkręcony na maxa i poluzowany 1.5 obrotu i już nie wiem czego się czepić:
http://youtu.be/IUm_mCJvuds

Po skrócie: jak zakręcę grzybek do końca i poluzuje 0,5 obrotu, idla na ciepłym mam w granicach 1100RPM, jeśli grzybka poluzuję bardziej - ssanie rośnie wraz z idlem na ciepłym...

W czwartek podjadę na datalogging, może któryś czujnik nawala...

sebastanlec
12-02-13, 12:31
panowie gdzie ten grzybek sie znajduje co si go wykreca bo mam taka przepustnie na wierzchu i nic nie widac? chyba ze gdzies w srodku jest

bednar_ek35
12-02-13, 12:59
Grzybek znajuje sie pod dekielkiem po przeciwnej stronie krućca wodnego.

hacyy
12-02-13, 13:04
Jest pod tym dekielkiem:
http://3.bp.blogspot.com/-HCftG03XwEs/UCvRyRh0nxI/AAAAAAAADrs/vdhyoZiEBE4/s400/P8153223.JPG

http://4.bp.blogspot.com/-PqTB3YusRFA/UCvRzOAFvVI/AAAAAAAADrw/_tenJcKtb9g/s400/P8153226.JPG

bednar_ek35
12-02-13, 13:31
Karol pokombinuj jeszcze z tym grzybkiem,jak już na cieplym przestanie ssać powietrze dolnym otworem a obroty nadal będą za wysokie to sprawdz jeszcze czy nie jest za duży prześwit pomiędzy motylkiem przepustnicy a korpusem.Jeżeli prześwit jest spory i regulacja śrubką nic nie daje to przepustnica może być wytarta i niestety nie da sie już z tym nic zrobić.

sebastanlec
13-02-13, 09:03
tak myslałem z tym grzybkiem ale dzieki za oswiecenie, a z tymi obrotami to sprawdz tak jak pisza koledzy ale najpierw zrób tak jak ci powiem ja, zagrzej silnik i odkrec silniczek krokowy, odpal auto i palcami zatkaj dziury po silniczku i niech ktos ci zobaczy jakie są obroty

hacyy
14-02-13, 18:17
Dziś byłem w trasie cały dzień, podjechałem na dataloggin - ale niestety wszystko poszło z dymem, ponieważ przerabiałem kompa i mam wyłączoną opcje dataloggingu...

Dojechałem na stacje, stoję, a obroty spadły poniżej 1000RPM, zatankowałem i jadę dalej, dojeżdżam do świateł, stop iiii obrotki ~1300RPM :/ Jutro po pracy zrobię najpierw z zatkaniem krokowego, a później z przepustnicą popatrzę, jeszcze ciekawi mnie czujnik temperatury, czy nie podaje lewych danych...

klakier dohc
14-02-13, 19:37
zawor fitv przytkaj i bedziesz mial problem z glowy:) ja mam przepustnice bez tego ustroistwa i ssanie na zimnym wokolicach 1300obr po na nagrzaniu okolo 800rpm krokowy w zupelnosci daje rade bez fitv_a

hacyy
18-02-13, 16:53
Troszkę byłem chory ale wyzdrowiałem i dziś poszedłem do garażu, ściągnąłem przepustnice, jaki takich duuużych dziur nie ma na gardzieli, ale zauważyłem jedno, przy odpinaniu węża z płynem od dolnej części przepustnicy, nic tam nie było, wógóle płynu, możliwe jest że jakiś syf siedzi w układnie i nie da rady odpowietrzyć?

sebastanlec
18-02-13, 23:00
uuu tam musi byc płyn bo to psuje cała robote w b18c4 ze ssakiem od b16a2 krokowy nie daje rady bo przerabiałem, to, zobaczymy po strojeniu

hacyy
19-02-13, 12:47
Więc tak: wąż idący do kolektor do FITV był cały czas chłodny. Pozmieniałem troszkę obieg i problem jakoby znikł, ale na dniach jeszcze potestuje sobie...

Drażnił mnie obieg płynu, z górnej części kolektora do dolnej idzie wąż z płynem - był cały czas gorący tak jak reszta układu poza wężykiem obok na dole kolektora, który idzie do FITV"a.

FITV działa na zasadzie domknięcia przepływu powietrza, wiadomo, zimny silnik musi się nagrzać. Właśnie ten wąż co szedł do FITV'a był chłodny, po zmianie obiegu czyli połączeniu górnego węża chłodzącego do FITV"a problem znikł, idealnie trzyma ~800RPM, zaś stare połączenie kolektor - fitv dalej jest chłodne, stąd wniosek wysuwam taki: gdzieś na kolektorze jest zapchany obieg płynu chłodzącego... Na spokojnie postaram się zrobić schemat rysunkowy...

Po resecie wywaliło mi błąd 43 - układ paliwowy.. Sonde wymieniłem jakieś jeszcze typy?

sebastanlec
19-02-13, 22:32
auto ma gazownie? musiałbys zdjąc ssaka zeby przedmuchac kanały zeby to ssania był dopływ płynu

hacyy
20-02-13, 14:18
Auto od fabryki nie widziało gazu, przynajmniej tak wiem z wcześniejszych właścicieli... TO na spokojnie zrobię, grunt, że zmieniłem obieg tak żeby szedł na FITV i krokowy i auto działa perfekcyjnie..

Jeszcze nurtuje mnie błąd 43, wymieniłem sonde...