PDA

Zobacz pełną wersję : [EP1/04FL] Przednia lampa - pęknięta soczewka - pytania

ghc
03-02-13, 01:39
Witajcie,
potrzebuję kilku porad w kwestii przedniej poliftowej lampy soczewkowej (Civic EP1, D14Z6, 2004r.).

Mój problem to pęknięta soczewka w lampie od str pasażera. Generalnie jeżdżę z tym już jakiś czas i nie widzę, żeby jakoś to wpływało na oświetlenie drogi, jednak jak się przyjrzeć to pęknięcie jest widoczne (poza tym wszystko trzyma się kupy, tzn. nie ma żadnych odprysków czy coś w tym stylu). Poruszam temat głównie ze względu na to, że zbliża mi się przegląd i trochę się martwię, że mogą się do tego przyczepić, ale przed ew. zakupem nowej lampy postanowiłem ze dopytam Was o parę rzeczy, może ktoś będzie w stanie mi poradzić.
OK, do rzeczy:
1. Czy w tej lampie w ogóle wchodzi w grę wymiana samej soczewki, czy raczej trzeba wymienić całosć?
2. Jeśli wymienić to czy lepiej używany oryginał, czy nówka zamiennik (obecnie ceny nowy zamiennik 250-300zł, używany oryginał 300-380zł)
3. Czy/jak mogę patrząc na tą lampę upewnić się że jest to wersja do ruchu prawostronnego?

Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam!:)

owsikk
03-02-13, 08:15
Można wymienić samą soczewkę, ale żeby to zrobić musisz rozklejać lampę. Możesz podebrać soczewkę z wersji angielskiej, są takie same.

Co do lamp, lepiej kupić używany oryginał niż nowy zamiennik. Cena mówi sama za siebie.

walec7_7
03-02-13, 09:27
Dokładnie jak owsikk piszę lampę trzeba rozkleić i wymienić soczewkę. A czy angielska soczewka nie ma inaczej padającej wiązki światła? Da się wymienić tą blaszkę która za to odpowiada? Bo nie spotkałem się jeszcze żeby dało się angielską soczewkę przerobić na europe. Wszyscy co przerabiali to podmieniali soczewki z ang na eur i było jak fabryka :) sorki że tak dopytuje ale mnie to ciekawi, a koledze przydadzą się takie informacje :P

Owsikk a Ty nie wiesz czasem bo przerabiałeś chyba lampy w swoim czy soczewka w prawej i lewej lampie jest taka sama?

Ale się rozpisałem :)

owsikk
03-02-13, 10:27
Soczewki, odbłyśniki i przesłony są identyczne w prawej i lewej lampie. Angliki z kolei mają takie same soczewki i odbłyśniki co europa, tylko inne przesłony (lustrzane odbicie europejskich).
Więcej na ten temat tutaj
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?150385-Pytanie-o-zmiane-lamp-z-przed-litf-na-soczewy-polift/page2&highlight=lampy

walec7_7
03-02-13, 11:00
Aha czyli już wszystko wiem :) dziękuje :P

ghc
04-02-13, 01:47
Hejka, dzięki za trochę wiedzy w temacie:)

Generalnie mam jasność w kwestii oryginał vs. zamiennik, chociaż brałem pod uwagę ten temat głównie dlatego, że w przypadku nowego zamiennika miałbym pewność, że kupuję lampkę która swieci na europejsko, a skoro mówicie że tam różni się to tylko jednym elementem to większe ryzyko na natrafienie na coś spoza kontynentu..

chociaż zauwazyłem jeszcze, że na kloszu lampy są takie małe znaczki w kształcie "celownika" - przed żarówką mijania i długą - czy jest to może coś co odróżnia wersje tych reflektorów? Wygląda to jakby wskazywały kierunek strumienia światła, ale nie mam innej lampki żeby porównać więc nie jestem pewny.

ddeenniiss
04-02-13, 12:11
jak już przyjacielu zacząłeś temat lamp, co się dzieje z kloszami? Różnią sie te od Angola i EU?

Ja polecam tylko oryginalne lampy i kombinowanie z nowymi kloszami (polerowanie u mnie zdało się na 3 mce)

owsikk
04-02-13, 13:07
Klosze są takie same. Podobno po polerce trzeba pokryć klosz filtrem UV, wtedy tak szybko nie zmatowieją...

Jeśli chodzi o podróbki to niby ich jakość dorównuje oryginałom, ale w rzeczywistości mogą być trudne do spasowania. Pamiętam w przedlitach ludzie mieli taki problem i dodatkowo problem z ustawieniem wysokości świecenia...

mloodzian
04-02-13, 15:03
CQuartzem wystarczy :)

rafal
07-02-13, 10:13
Hehe, to może masz moją starą hondę (sprzedałem ją z 3 lata temu). Srebrna ep1 z końca 2003 roku, model 2004 i właśnie miałem pękniętą soczewkę :D Ogólnie tym bym się nie przejmował, ponieważ w moim przypadku świeciła prawidłowo.

ghc
08-02-13, 15:39
Hehe, to może masz moją starą hondę (sprzedałem ją z 3 lata temu). Srebrna ep1 z końca 2003 roku, model 2004 i właśnie miałem pękniętą soczewkę :D Ogólnie tym bym się nie przejmował, ponieważ w moim przypadku świeciła prawidłowo.

raczej nie, pękło mi to z jakiegoś powodu za mojej kadencji;)