Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bardzo dziwny problem z zamkiem centralnym

DefPL
02-02-13, 22:21
Cześć mam bardzo dziwny problem z centralnym. Odkąd kupiłem honde, centralny nie działał, nie otwierał pasażera ani ze środka się nie dało otworzyć. Znajomy mechanik zrobił tak, że od wewnątrz leciutko się otwiera więc stwierdziłem, że na razie tak pojeżdżę (brak funduszy) jednak ostatnio zacząłem spotykać dziwną sytuacje.
Mianowicie, zamykałem samochód, przychodziłem a był otwarty. Dzisiaj, zaparkowałem w centrum z kolegą i koleżanką i byli świadkami jak zamknąłem i sprawdzałem (szliśmy na dłuższy czas chciałem mieć pewność)

Wróciliśmy i jakie moje zdziwienie było jak kolega pociągnął klamkę od kierowcy i drzwi się otworzyły. Od pasażera chyba nie, bo musiałem otworzyć od pasażera więc były zamknięte. Pierwsze co pomyślałem to ZŁODZIEJ, jednak ładowarka na wierzchu nie ruszona, w kuferku leży radio z pendrive no to chyba nie wkradł się żeby ukraść wodę?

Jaka tego może być przyczyna ? może kiedyś miała alarm z pilota, ktoś wyjął i świruje jak ktoś obok mnie otwiera pilotem ? Może to i głupie ale nic innego mi na myśl nie przychodzi....

kruczekvu
02-02-13, 23:26
NA początek nasmaruj zamki i zobacz jak siłownik działa
Jeśli będzie miał ciężko to będzie się otwierał
Identyczny problem miałem u siebie i po nasmarowaniu zamków spokój do dzisiaj

damian.n
03-02-13, 02:20
ale co mają siłowniki jeżeli auto sie zamyka i samo otwiera?
nasmarować nie zaszkodzi bo na pewno lżej im będzie działać ale problem stawiałbym gdzie indziej

Paputek
03-02-13, 09:51
wez sprawdz kostki ktore wchodza do dzwi naj lepiej je wyciag przedmuchaj i DObrze docisnij , ja jak mialem poluzowane to jak jechalem autem to sie samo otwieralo i zamykalo :) jak by duchy sie bawily centralnym :)

kubson012
03-02-13, 15:31
Ja mam troche inny problem. Mam zalozony jakis centalny mastera na pilot ale jedne drzwi sie zamykaly z pilota ale juz nie chcialy sie otworzyc wiec rozkrecilem boczki i poodkrecalem te smieszne plastikowe silowniki z tych prowadnic co ida do tej klamaeczki w srodku od otwierania i po jakims czasie otwierania kluczykiem gdzie jak z kims jechalem musialem isc i otworzyc od pasarzera bo te klameczki byly odpiete w srodku zaczal dzialac centralny chyba orginalny skora te silowniki byly poodkrecane i zadzialalo raz otworzyly sie drzwi ale juz jak chcialem zamknac to juz juz nie dzialalo zamykaly sie jedne o co moze chodzic??? Po dluzszym uzytkowaniu tez centralny lapnie raz na sto zreszta slychac ten mechanizm jak sie oboje drzwi otwiera tylko dlaczego nie chce dzialac za kazdym razem?? Bardzo mi to nie przeszkadza ale fajnie jak by dzialal z kluczyka ten centralny a moze jest na to latwy sposob byl bym wdzieczny za jakies info.

piotreek23
03-02-13, 22:46
@kubson012 Siłowniki do wymiany najpewniej. Koszt zawrotny uniwersalny kosztuje ~10zł sztuka.