Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z alternatorem d16v1

Mateusz3454
02-02-13, 20:13
Witam mam problem z ładowaniem napięcie na nie obciążonym akumulatorze to około 14,7 V a na obciążonym około 14,4 V nie wiem czy to nie za dużo a poza tym żarówki w aucie palą się parami np. mijania czy stopu.

mloodzian
02-02-13, 22:12
raczej wszystko w porządku, możesz sprawdzić regulator napięcia ale jak by był walnięty to przy załączeniu wentylatora chłodnicy miał byś tak małe ładowanie że by się akku rozładowywał. Nie martw się jest dobrze. Co do żarówek to masz przedlifta czy polifta bo to raczej przypadłość modeli poliftowych żarówki palą się na potęgę.

Mateusz3454
02-02-13, 22:30
mam przedlifta a akumulator dobry jest prawdopodobnie od nowości auta czyli od 2001 a nie orientujesz sie jak cenowo wygląda regulator napięcia bo na allegro nie umiałem znaleść

mloodzian
03-02-13, 09:36
bo na allegro tego nie będzie bo to jest jedna z części alternarnatora w inter carsie około 150-200. W przedlifcie nie był takich objawów z żarówkami podjedz gdzieś do elektryka samochodowego lub do jakiejś firmy co zajmują się regeneracją rozruszników i alternatorów i tam się wszystkiego dowiesz czy masz sprawny altek.

Mateusz3454
03-02-13, 11:49
ok dzięki tak będę musiał zrobić

zbych123
10-02-13, 10:54
wymień akumulator tyle lat od nowości i jeszcze nie wymieniany jak już jest padnięty to napięcie zaraz spada na nim i nie da sie uruchomić auta akumulator 4 lata 5 i do wywalenia zależny jak bardzo go eksploatujesz , jeśli masz aku od nowości to ja nie wiem jak może ci on działać po tylu latach