Zobacz pełną wersję : Brak oświetlenia po otwarciu drzwi
Witajcie, borykam się od dłuższego czasu z takim problemem że nie świeci lampka nad lusterkiem po otwarciu drzwi, natomiast kontrolka na desce rozdzielczej działa po otwarciu drzwi.
Do lampki nad lusterkiem dochodzi dwu żyłowy kabel, dodatkowo lampka czerpie masę z karoserii.
Przejrzałem styki w samej obudowie lampki i wszystko jest okay.
Lampka działa tylko kiedy włączymy ją "na stałe" tak aby była niezależna od otwarcia drzwi, natomiast nie działa w ustawieniu "auto" kiedy powinna się zapalić po otwarciu drzwi.
Gdzie szukać przyczyny skoro czujniki otwarcia drzwi działają?
Czy w tych wersjach Civic'a był efekt kinowy, albo zwłoka w gaszeniu lampki wewnętrznej?
pozdrawiam
Dobra spytam, bo nie znalazłem. Żarówka 100 % działa?
Działa, działa :p pierwsze co sprawdziłem to żarówka.
po za tym jeden przewód z wiązki podłączonej do lampki podaje "+" niezależnie od otwartych drzwi czy włączonego zapłonu
po za tym jeden przewód z wiązki podłączonej do lampki podaje "+" niezależnie od otwartych drzwi czy włączonego zapłonu
No a jak byś inaczej sobie właczył lampke na postoju(bez zapłonu) gdyby jeden z przewodów nie podawał czały czas "+" ? Tak musi być.
Gdzie szukać przyczyny skoro czujniki otwarcia drzwi działają?
Skąd wiesz?? Że tylko się przyciskają? sprawdź miernikiem koniec przewodu przy lampce tego który idzie od czujnika otwarcia właśnie, jeżeli przy otwartych drzwiach nie będzie napięcia to przerwa w obwodzie gdzieś nastąpiła. No chyba żeby jakiś bezpiecznik, ale teraz akurat nie kojarzę(sprawdź).
W kostce na środkowym pinie powinna pojawiać się masa przy otwartych którychkolwiek drzwiach i znikać po zamknięciu. Na skrajnych pinach masz + i stałą masę. Sprawdź czy tak jest :)
Czujniki działają bo na desce rozdzielczej zapala się kontrolka kiedy otworze drzwi.
A zlaczka jest na trzy piny, ale tylko w dwóch skrajnych są przewody
MadSkillz84
01-02-13, 22:49
Sprawdz czujniki otwarcia w drzwiach.
Sprawdz czujniki otwarcia w drzwiach.
CZUJNIKI DZIAŁAJĄ - skoro na desce zapala się lampka po otwarciu drzwi to wynika że działają
A wcześniej było dobrze? Bo nie napisałeś czy od kupna auta się z tym borykasz. Przy jakieś konkretnej okazji przestało działać? Coś było grzebane? Z tego co mówisz wygląda to na przerwę w przewodzie masy rozłączanej przez czujniki otwarcia drzwi. Idzie on lewym przednim słupkiem do lampki. To co ja bym zrobił - to zdjęcie osłony tego słupka, wpięcie się igiełką w kabel masy idący do lampki i do miernika z plusem lampki. Pokaże się napięcie to przerwa w kablu do lampki, nie pokaże się napięcie to przerwa gdzieś wcześniej.
I tu byłoby gorzej, ale też na szybko miałbym rozwiązanie, bo skoro zegary dostają napięcie i kontrolka działa, to znaleźć schemat połączeń zegarów i wpiąć się tam nową wiązką, ale to raczej rozwiązanie ostateczne jakby nie udało się znaleźć przyczyny wcześniej.
wcześniej działało bez problemu, ale założyłem małe halogenki pod tą lampkę 2 x 20W
działało jakiś czas po czym raz działało, a raz nie.
po za tym skoro do lampki podłączona jest wiązka dwużyłowa, to znaczy że w jednym przewodzie na stałe jest plus, a w drugim przewodzie plus jest po otwarciu drzwi?
na stałe jest tylko plus, masa "podawana" jest w momencie otwarcia drzwi ( czujnik działa na bardzo prostej zasadzie, po otwarciu styka do karoserii i stąd masa ).
W takim razie jak było grzebane to bym się tu doszukiwał przyczyny, raczej nie powinno być za dużo te 2x20 W plus 5/10W na żarówce, ale kto wie? sprawdź przewody.
okay, sprawdzę to i dam znać.
ważne że mam jakieś wskazówki, dziękówa i pozdrawiam :D
Mam aktualnie coś bardzo podobnego.
Problem objawia się wyłącznie w drzwiach kierowcy - gdy je otwieram lampka się nie zapala, gdy otworzę każde inne drzwi - zapala się.
....ale.....jeśli mam włączone światła i zgaszony silnik - brzęczyk świateł brzęczy. Zamykam drzwi kierowcy (bądź nacisnę czujnik) - przestaje.
Czujnik w drzwiach kierowcy sprawdzony, przeczyszczony, sprawdzony miernikiem działa jak powinien.
Zaczęło się od tego, że lampka w środku przy otwieraniu drzwi kierowcy zaczęła tak lekko przygasać. Ale działo się to wyłącznie gdy otwierałem drzwi kierowcy. Otworzenie jakichkolwiek innych drzwi - świeciła jak zawsze.
Aktualnie padło całkiem, tzn, gdy otwieram drzwi kierowcy lampka się nie zapala, kontrolka otwartych drzwi na desce się nie zapala, ale brzęczyk świateł przy otwartych drzwiach kierowcy brzęczy i przestaje jak je zamknę.......jeśli chodzi o pozostałe drzwi - wszystko działa prawidłow........ki ciort?
Sprawdziłem dziś wszystko i problem jest taki że na wiązce podlaczonej do lampki jest ok 2do 6 volt po otwarciu drzwi. Przy zamkniętych nie ma wcale napiecia.
A jeśli weźmiemy masę z karoserii to jest ok 12 volt
Wygląda na to że masa jest osłabiona, gdzieś po drodze do lampki. Właśnie z drzwi kierowcy masa nie leci bezpośrednio na lampkę tylko do zespolonego modułu sterowania, gdzie jest wpięty brzęczyk. Trzeba by przelecieć po całej instalacji i oczyścić styki. Manual dokładnie wskazuje gdzie jest ów moduł ( pod dolną osłoną deski, koło skrzynki bezpieczników )
http://i47.tinypic.com/b98yz8.jpg
Hmm, brzęczyk? coś mi świta że na początku jak miałem Honde, było tak że przy zapalonych światłach, wyłączonym zapłonie i otwartych drzwiach piszczał brzęczyk:o
może jakaś wskazówka jak wygląda ten moduł? albo jakie kolory przewodów do niego idą
wczoraj rozebrałem tu i ówdzie, i tak myślałem aby zasilanie lampki wziąć z radia ale przez przekaźnik, a sterowanie przekaźnikiem od lampki na desce rozdzielczej :P
ale skoro można znaleźć winowajce, to bardzo chętnie.
ps. skąd pobrać serwisówke ale po polsku?
Serwisowka wskazuje ze modul znajduje sie wpiety w skrzynke bezpiecznikow i zeby przypadkiem nie pomylic go z modulem od poduch ;) W kazdym razie brzeczyk zapalonych swiatel powinien dzialac przy otwartych drzwiach. Jesli i to nie dziala to oze modul sie uwalil - byc moze z powodu dodatkowego obciazenia jakie dolozyles. Rzecz do sprawdzenia.
Serwisowke wujo G Ci znajdzie - wpisz "serwisówka civic aerodeck", link z chomika.
dzięki za rady, a czy brak oswietlenia może byc powiazany z brakiem sygnału - klaksonu? on również dostaje niskie napięcie i nie działa, ale zdarzało się ze czasem zaskoczył
YYyy, może głupie pytanie, ale jak bezpieczniki wyglądają?
YYyy, może głupie pytanie, ale jak bezpieczniki wyglądają?
coś takiego -> http://xcar24.pl/images/1504906799.jpeg :p
A, fajnie. Cieszę się, że przynajmniej wiesz jak;)
Bezpieczniki wszystkie sprawdzone, są okay.
Klakson to już nie ten obwód. Bez związku
Witajcie ponownie, dostałem się do "zintegrowanej jednostki kontrolnej" - takie brązowe pudełko pod konsolą na której są wszystkie bezpieczniki pod deską rozdzielczą.
w tym na płytce gdzie jest buzzer od zapalonych świateł jedna z diod półprzewodnikowych jest przepalona.
wszystko jak na zdjęciach:
http://imageshack.us/a/img21/6356/imag0127rk.jpg
http://imageshack.us/a/img713/1286/imag0126oj.jpg
http://imageshack.us/a/img32/8526/imag0125pe.jpg
http://imageshack.us/a/img838/7141/imag0128e.jpg
jak sądzicie da się to jeszcze naprawić?
musiałbym znaleźć odpowiednią diodę i polutować, ew. wstawić mostki w miejsce nadpalonych ścieżek.
czy lepiej rozglądać się za innym układem?
Tragedii nie ma, ścieżki nie są cieniutkie jak włos, więc powinno się udać. Wywalić stare, nowe osadzić na dłuższych nóżkach, by wlutować je w "zdrowym" miejscu ścieżek. Powinno grać, tylko kwestia czy Twoje modyfikacje nie przyczyniły się do stanu rzeczy jak na fotach :)
Możliwe że moje mody przyczyniły się do tego :P
teraz dam lampki na przekaźniku, także sterowanie przekaźnikiem będzie od seryjnej lampki, a zasilanie dodatkowych lampek np. z radia.
czyli wymienić tylko tą nadpaloną diodę ? czy profilaktycznie wszystkie?
Może tą wypaloną i tą obok niej, która się przypaliła.
A może wystarczyłoby zmienić oświetlenie na LEDowe, zawsze to mniejsze obciążenie. Ja u siebie mam dołożoną lampkę z tyłu, ale obie świecą na diodowych żarówkach rurkowych - problemów nie będzie raczej, a i lepiej to świeci.
z ledowymi lampkami to dobry pomysł, chyba tak zrobie zamiast bawić się w przekaźnik.
pamiętam że jak miałem dwa małe halogenki po 20W to silnik zwalniał po zapaleniu światła - altek miał większe obciążenie
Pany! Naprawione ;) za złotówkę, bo tyle kosztowały dwie diody
Buzzer od włączonych świateł piszczy tylko przy otwarciu drzwi kierowcy, wyłączonym zapłonie i zapalonych światłach - tak powinno być.
Ale chciałbym się dowiedzieć czy seryjnie tak jest. A mianowicie kiedy otwieram drzwi kierowcy przy włączonym zapłonie, to kontrolka na desce rozdzielczej nie świeci się, ale zapala się lampka nad lusterkiem (oczywiście w środkowej pozycji suwaka lampki)
Zupełnie odwrotnie jest z pozostałymi drzwiami, jeśli otworze przednie od pasażera lub tylne, to kontrolka na desce zapala się, ale lampka nad lusterkiem już nie.
Buzzer od włączonych świateł piszczy tylko przy otwarciu drzwi kierowcy, wyłączonym zapłonie i zapalonych światłach - tak powinno być.
Prawidłowe działanie
kiedy otwieram drzwi kierowcy przy włączonym zapłonie, to kontrolka na desce rozdzielczej nie świeci się
A powinna.
jeśli otworze przednie od pasażera lub tylne, to kontrolka na desce zapala się, ale lampka nad lusterkiem już nie.
Kontrolka i lampka powinna świecić przy otwarciu których kolwiek drzwi oczywiście jak jest włączony zapłon.
Z tego wynika że coś nadal jest spierniczone.
a może zmostkować wszystkie czujniki otwarcia drzwi tak aby świeciła się kontrolka, lampka i przy zapalonych światłach piszczał buzzer?
pamiętam że zanim wlutowałem nowe diody, to otwarcie każdych oprócz tych kierowcy drzwi zapalało lampkę przy lusterku i kontrolkę na desce
A może źle wlutowałeś diody. Nie zachowałeś kierunku przewodzenia...?
Wlutowałem je tak samo jak były te poprzednie, bankowo :)
Mam podobny przypadek tylko że nie świeci mi na żadnej pozycji (1 czy *) lampka przy lusterku i w bagażniku. Żarówka i Bezpieczniki sprawdzone. Sprawdziłem woltomierzem lampkę przy lusterku i wyszło mi 0.56V.
Jak myślicie czym może być to spowodowane? Może też w zintegrowanej jednostce się coś podziało że nie puszcza napięcia? Proszę o jakieś dogodne informacje :)