Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwna sprawa zodpalaniem

Sebulerbin
10-11-07, 22:10
Witam wszystkich!
Mam w swojej Hance pewien problem. Gdy postoi parę dni i chcę ją odpalić. to silnik łapie dopiero za którymś razem... A jeszcze czasem załapie za tym pierwszym, ale tak jakoś chwilę się podławi i gaśnie, no i dopiero jak drugi raz przekręcę stacyjkę to odpala dobrze. Dzisiaj miałem ponownie taką sytuację, po czym odpaliłem samochód przejechałem z 6 km. do znajomego, u którego posiedziałem ze 4 godz. i wracając od niego samochód odpalił mi bezproblemowo za pierwszym razem (a przecież silnik na pewno zdążył się wystudzić przez ten czas). A przecież nie ma niewiadomo jakich mrozów... :/ Akumulator ostatnio wymieniłem na Centrę Plus nówkę także na pewno nie jest to wina akumulatora. Boję się co będzie jak przyjdzie prawdziwa zima i temp. spadnie do -10*C i więcej. Pomóżcie proszę, bo zimą będę uziemiony :/
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

skolopendra
11-11-07, 09:11
poszukaj a na pewno znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujący problem Twój
.................................................. ..... :szukaj: :zasady:

ryba83
11-11-07, 09:45
a wciskasz pedal gazu do konca przed odpaleniem na zimnym ??

Sebulerbin
11-11-07, 10:32
a wciskasz pedal gazu do konca przed odpaleniem na zimnym ??
Nie wciskam pedału gazu do końca tylko jak silnik zaczyna łapać to wtedy naciskam na gaz tak pulsująco, nie trzymając go wciśniętego cały czas do końca.

adriangrabowski
11-11-07, 11:55
ja w moim starym aucie miałem taki sam problem jak stal pare godzin to wszystko oki a jak pare dni to odpalał dopiero za 5 , 6 razem i okazało sie że pompa paliwa była zepsuta bo pozwalała sie cofać benzynie i stąd ten problem dodam drogi problem

jurekkiller
12-11-07, 11:13
podepne sie pod temat. co prawda mam d15z6 ale mam podobny problem. Zazwyczaj po nocy odpala bez wiekszych problemow, ale wciagu dnia jade na uczelnie i po np 3,4 godz chce odpalic to pojawia sie problem. Czasami odpali natychmiast po przekreceniu kluczyka, chwile jakby sie delikatnie zdlawil, czasami nie odpala wcale, dopiero za drugim kreceniem. auto bez gazu, aku w porzadku.

poohcik
12-11-07, 13:43
W D13B2 przed odpaleniem zimnego silnika należy depnąć do podłogi gaz i puścić. Po tym powinien odpalić lepiej. Jest to chyba nawet w manualu napisane