Zobacz pełną wersję : Radio do fabrycznych głośników
test_driver
01-02-13, 02:51
Witam, to mój pierwszy post na forum.
Chciałbym kupić jakieś radio z mp3 tylko nie wiem jakiej mocy są oryginalne głośniki. Wiem jak wymienić radio. Czy będę potrzebował coś oprócz tego: http://allegro.pl/honda-civic-03-zlacze-iso-ramka-zaslepka-na-radio-i2924343789.html i radia? (pomijając narzędzia). Czytałem coś o adapterze na antenę. Samochód to civic VII 1.4 Sport/Unlimited
Czy takie radio będzie pasowało po względem mocy?
http://allegro.pl/kenwood-u30r-30r-kdc-u30r-cd-mp3-usb-sd-sub-out-i2983104537.html#tabsAnchor
jakie radio by nie bylo, i tak nie ma tam 50w na wyjsciach, wiec nie masz co na to patrzec - kup byle jakie i tak bedzie gralo podobnie.
test_driver
01-02-13, 11:15
Ta zaślepka i kostka będzie ok?
http://allegro.pl/honda-civic-03-zlacze-iso-ramka-zaslepka-na-radio-i2924343789.html
..i co z tym adapterem do anteny, trzeba go czy nie?
nie wiem jak z anteną, bo nie wiem jak kazde radio ma wejscie, ale adapter mozna kupic za 3-5zl, w kazdym Media markt/saturn itp
Napisz kolego jakie masz auto czy jest to wersja z manualna klimatyzacja czy automatyczna ? ( od tego zalezy rodzaj ramki bo kazda wersja ma inna ramke )
to tak na poczatek i mysle ze bede w stanie cos dalej pomoc
co do przejsciowki ISO to ta jest dobra , sam taka zakladalem i bedzie pasowac bez problemu
Co do samego radia od siebie polecilbym Ci niski coprawda ale model Alpine z USB / MP3 , dobry stosunek cena jakosc z tego co mi wiadomo
Nie pamietam dokladnie oznaczenia ale cos takiego np:
http://allegro.pl/alpine-cde-120rm-radioodtwarzacz-cd-mp3-usb-gw-2l-i2972299014.html
test_driver
02-02-13, 12:02
Napisz kolego jakie masz auto czy jest to wersja z manualna klimatyzacja czy automatyczna ? ( od tego zalezy rodzaj ramki bo kazda wersja ma inna ramke )
to tak na poczatek i mysle ze bede w stanie cos dalej pomoc
Mam Civic'a z gałkami poziomo nad radiem.
co do przejsciowki ISO to ta jest dobra , sam taka zakladalem i bedzie pasowac bez problemu
Co do samego radia od siebie polecilbym Ci niski coprawda ale model Alpine z USB / MP3 , dobry stosunek cena jakosc z tego co mi wiadomo
Dzięki za podesłanie tego linka, nie wiedziałem że są radia Alpine za taką kase :)
Problem może być tylko z mocą bo to radio ma 4x50w a z tego co wiem to standardowe głośniki maja gdzieś 4x30W.
rozumiem ze jestes swiadom tego, ze radia 4x50 maja tylko na papierku, a moc rzeczywista to okolo 4x10w? lub mniej
edit: wg tego co spojzalem w manual do tego alpine, moc rzeczywista to okolo 4x18W, wiec nie jest tak zle.
uprzedzajac twoje pytanie, mysle ze takie radyjko bylo by bardzo fajne, w takim budżecie.
Zawsze mnie ciekawi że ludzie obawiają się "wielkiej mocy radia" hmmmm jak taki górnej klasy alpine clarion to może ma 4 x 14W może może 16W i to przy dobrym okablowaniu, i sprawnej elektryce. Zresztą moc radia można z grubsza ocenić po zastosowanym bezpieczniku.
Co do przejściówki. To wyjmij radio, wyjmij kostkę, zrób jej foto i wtedy szukaj przejściówki (są na przykład w sklepie "MM - czyli niby nie dla dekli :)"). Ta rameczka co podesłałeś jest ładna, ale ciekawe czy przejściówka jest ta. Zrób foto poświęć się a będziesz pewien, a tak to wróżenie z fusów.
Co do samego radia to ten alpine i inne ciekawe są w temacie "Przyklejony: Jakie - radio - głośniki - wzmacniacz - wybrać??" tam masz kilka różnych rad.
Przejściówka na antenę to drobiazg za grosze, o ile w ogóle istnieje taka potrzeba...
hmmmm jak taki górnej klasy alpine clarion to może ma 4 x 14W może może 16W
Takie górnej klasy nie mają wbudowanego wzmacniacza.
wg tego co spojzalem w manual do tego alpine, moc rzeczywista to okolo 4x18W
A było przy jakim THD ?
Choć w sumie te radia raczej dużego zróżnicowanaia w dźwięku nie mają, szczególnie na fabrycznych głośnikach.
Zawsze mnie ciekawi że ludzie obawiają się "wielkiej mocy radia" hmmmm jak taki górnej klasy alpine clarion to może ma 4 x 14W może może 16W i to przy dobrym okablowaniu, i sprawnej elektryce. Zresztą moc radia można z grubsza ocenić po zastosowanym bezpieczniku.
nie zgodzilbym sie, praktycznie kazde radio z naprawde wielu, nowych jak i starych modeli maja bezpiecznik max 10A ew 7.5A
moij pioneer z DVD ma pobor pradu max 10A
A było przy jakim THD ?
Choć w sumie te radia raczej dużego zróżnicowanaia w dźwięku nie mają, szczególnie na fabrycznych głośnikach.
oj nie powiem ci teraz, bo nie zwrocilem uwagi, ale podejzewam ze kolo 1%THD.
Jakie byś radio nie kupił to i tak marnie będzie grało zaś jak podłączysz to pod wzmacniacz tak jak np. Ja (seryjne głośniki pod wzmacniaczem) to juz będzie cacy a jak do tego dolożysz kondensator to będzie mega jak na te warunki ;)
Porównanie:
Seryjne głośniki + kenwood 4x50w podłączone normalnie na 4 głośniki (2 przód i 2 tył) charczalo przy ustawieniu 10/35
Po włożeniu wzmacniacza i 2 kolejnych głośnikach charczy przy skali 25/35 i mocnym basie
Jak włożę kondensator to mam nadzieje ze dźwięk będzie wyraźniejszy przy wzmożonym basie
Tzn ze musisz kupić wzmacniacz :P
test_driver
02-02-13, 23:15
Dzięki za wszystkie rady. Kupiłem Alpine na tej aukcji http://allegro.pl/alpine-cde-120rm-radioodtwarzacz-usb-gwarancja-pl-i2966319735.html
Jak przyjdzie to będę montował i zobaczę/posłucham czy będzie jak na moje potrzeby dobrze czy trza będzie rozglądać się za wzmacniaczem.
Powinienes byc zadowolony :) jesli mowisz masz pokretla u gory 3 jedno obok drugiego to masz manualna klime i wtedy ramke tez do takiej kupujesz czyli to co zalinkowales bedzie ok jak najbardziej
nie zgodzilbym sie, praktycznie kazde radio z naprawde wielu, nowych jak i starych modeli maja bezpiecznik max 10A ew 7.5A
moij pioneer z DVD ma pobor pradu max 10A
I ja się nie zgodzę. Moje oba mają 15A bezpiecznik....