PDA

Zobacz pełną wersję : Słaby sygnał w radiu

Manhattan18
09-11-07, 17:26
Witam!
Mam słaby sygnał radia w aucie,słucham radiostacji i mi przerywa czy wystarczy mi takie coś jak wzmacniacz antenowy samochodowy np.
http://www.allegro.pl/item264871116_wzmacniacz_anteny_20db_12v_z_bezpiec znikiem_1505_.html

ecivic
09-11-07, 18:51
a masz wysuniętą całą antenę ? mi też słabo radyjko zbierało, a nie wiedziałem że antena składa się z dwóch teleskopów :speszony:

mcezi79
09-11-07, 19:17
Zachacze się pod temat, mam Pioneer DEH 2800, taki tam sobie grajek,nie jestem zadowolony z odbioru stacji radiowych, posiada RDS lecz jadąc gŁownymi krajowymi drogami gdzie radio powinno odbierać bez zarzutu moje radio ma problemy z odnalezieniem aktualnie sŁuchanej stacji na innej częstrotliwości, poza tym automatyczne wyszukiwanie stacji nic nie znajduje... Ma ktoś ten model u siebie? Jak sie sprawuje?

Lcfr
12-11-07, 17:09
pioneer ma słaby tuner w stosunku do innych firm
sam mam juz 3 pioneera (aktualnie deh5800) i nadal ten problem wystepuje
szczególnie ze konstrukcja anteny w civic nie robi szału...
najprostrze rozwiązanie= zmmienc radio... (sam chyba tak zrobie ;) )

wojtus1199
01-12-07, 14:20
Ja mam trochę inny problem. Też mam radio Pioneera i nie zbiera mi prawie w ogóle. jeśli radio wysunę z kokpitu to odbiera, wsunę to sie pogarsza, jak otworze drzwi to całkiem szumi;/ nie wspomnę o jeździe, wtedy nie da sie słuchać(dobrze że jest mp3:D). Jest to dla mnie problem dziwny bo wcześniej miałem eg3 i tam zbierało bez problemów;/ Czy stało czy jechało zero problemów. Wiec może mi podpowiecie co jest z tą instalacją?

Lcfr
01-12-07, 18:09
moze sprawdz podłaczenie anteny?

wojtus1199
01-12-07, 18:13
moze sprawdz podłaczenie anteny? przy radiu? patrzyłem i wygląda ok;/, sygnał sie psuje gdy wsunę radio w kokpit

Lcfr
01-12-07, 18:25
moze sprawdz podłaczenie anteny? przy radiu? patrzyłem i wygląda ok;/, sygnał sie psuje gdy wsunę radio w kokpit

nie ma wygladac tylko przewodzic...

jak sprawdzasz, ze sygnał psuje sie po wsunieciu w kokpit?
przeciez przed wsunieciem nie masz chyba mozliwosci podłaczyc radia?

jeżeli sprawdzałes na "wyciiagnietym" okablowaniu i radio traciło sygnał podczas wsuwania to cos musi sie dziac z anteną -zwarcie goracego z oplotem albo odwrotnie-nic nie łaczy...

wojtus1199
01-12-07, 18:53
na wysuniętym radiu probowałem jak działa i ruszałem antena, czy czasem cos tam nie jest nadłamane ale grało bez zmian(choć i tak słabo) a po wsunięciu to już szkoda mówić

Lcfr
01-12-07, 22:43
na wysuniętym radiu probowałem jak działa i ruszałem antena, czy czasem cos tam nie jest nadłamane ale grało bez zmian(choć i tak słabo) a po wsunięciu to już szkoda mówić

czyli cos zwiera ja włozysz...

wojtus1199
02-12-07, 00:30
najwyraźniej, niemienia to jednak faktu że nawet po wysunięcia radia z kokpitu odbiór mimo tego że jest lepszy to i tak jest mierny

eXcential
02-12-07, 21:40
A ja wam powiem tak. Jak dla mnie anteny w Civ V są po prostu same z siebie słabe. Miałem w przeciągu roku dwa autka w V a radyjka Alpine i Clarion i we wszystkich konfiguracjach stacje radiowe fatalnie odbierają. W mieście złapie może ze 2-3 stacje. Ojciec ma Civ VI 5d i na starym sony łapie co najmniej kilkanaście stacji. Nie mam pojecią co może pomóc w odbiorze... Czy wymienić całą antenę czy może pomoże zmiana całego przewodu antenowego?

Ven
08-05-11, 20:24
Odgrzewam kotleta. Odnoszę wrażenie że w 6Gen jest tak samo. Wszystkie moje poprzednie auta (nie hondy) nie miały nigdy takich problemów z odbiorem stacji jak teraz mój civic 6gen z najlepszym radiem jakie kiedykolwiek miałem (Clarion z Mp3). Odbieram 2 stacje w centrum miasta! Antena w moim sedanie jest nie teleskopowa, i ma długość jakieś 30cm co jest ponad dwa razy krótsza długością niż w moich poprzednich o wiele starszych autach. Honda coś skiepściła te anteny. :-/ Rozglądam się za wzmacniaczem antenowym.

karpik85
08-05-11, 23:02
A moje radio Pioneer odbiera idealnie większość stacji. Antenę mam fabryczną, więc nie wiem skąd głosy że w hondzie jest kiepska antena. Proponowałbym sprawdzić stan instalacji antenowej, bo po blisko dwudziestu latach może nie być już w stanie umożliwiającym odbiór czegokolwiek.