Zobacz pełną wersję : Problemy z elektroniką Potrzebny ktoś z woj. Śląskiego kto posiada komputer
Witam, od jakiegoś czasu w moim civicu '98 5d 1.4 D14A7 bez zwężki obecnie przestał dziać system ABS od wczoraj również centralny zamek czasem również lewy głośnik nie działa... Byłem u mojego mechanika jednak nie posiada on komputera żeby podłączyć hanie i zdiagnozować co jej się dzieje.
Jeśli chodzi o kontrolki to są tak jak być powinny po przekręceniu na II pozycje świecą wszystkie następnie po paru sek. gaśnie ABS oraz SRS
Podczas jazdy również nic się nie zapala. Co do centralnego nie otwiera drzwi jedynie kierowcy bo tam otwieram i one są ok bo to manualnie reszta pozostaje zamknięta jednak jak się otworzy to rzy zamykaniu centralny je zamyka. Wczoraj był sprawdzony i mechanizm jest sprawny.
Jeśli ktoś ma komp. i jest w stanie udzielić pomocy to proszę o kontakt ze mną na PW bądź mail grzegorzkrzoska@ovi.com
Także jeśli znacie serwis który się tym zajmie i nie skasuje za to "grubej mamony" to proszę o namiary (student...)
Pozdrawiam Grzegorz
podlanczenie pod kompa nic nie da. swoja samoodiagnostyke masz wbudowana. wez obczaj samodiagnostyka honda civic
Jak miałem ostatnio problem z kompem to na zimnym silniku zdjałem klemy z akumulatora na 20 min a później zrobiłem nauke biegu jałowego i wszystko smiga :)
Co do nauki kompa to nie jest za zimno? aktualnie u mnie +6
Tak naprawdę już sam reset powinien pomóc. Ta nauka to nie wiem czy jest potrzebna. Komp sam potem sobie wszystko dobierze. Sam fakt restartu powinien pomóc. Ale wątpie, że to komp. Co ma komp do centralnego, głośników i absu?
wg co do ABS to dziwnie jest bo na mokrym asfalcie tak jakby działał... na lodzie już nie chyba że nie wiem nie mam siły w nodze ale wątpię na asfalcie mokrym bo odwilż 70-0 żadnego zblokowania... dalej wjechałem na pozostałości lodu i koniec nie działa przesuwam się do przodu i znosi lekko na boki
Pomacaj wiązkę i kości które są wpinane w drzwi lewe, może tam coś zaśniedziało i powykruszało się, przez co nie działa centralny i głośnik...
Co do ABS-u to brak mi pomysłów, na lodzie to nawet czołgu od razu nie zatrzymasz i auto będzie się tak zachowywało (droga hamowania będzie masakrycznie długa i możesz nie odczuwać jego działania). Jeśli kontrolka od ABS Ci się nie pali ciągle to raczej będzie ten system działał... :)
a na lodzie jak depniesz hamulec to pedał jest twardy czy pulsuje?
Twardy jest, nie słychać nawet żeby wtedy ABS działał na drodze normalnej coś tak jakby słychać "uderzenia" bo nie wiem jak nazwać
hmm... to dziwne.
spróbuj samodiagnostykę zrobić.
a reset robiłeś?
Co do samodiagnostyki to się za to nie brałem bo się nie znam na tym kompletnie... Reset nie pomaga :(
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?51569-Problem-z-abs&p=735869#post735869
po odpaleniu lampki abs i srs gasną razem, czy jedna wcześniej a druga później?
Raczej obie na raz, teraz idę jeszcze raz "uczyć komputer" bo coś obroty spadają za nisko, więc opisze wam moment świecenia tylko sobie to nagram żeby dokładnie mieć pewność :)
możesz wrzucić film jak to wygląda, jak przekręcasz kluczyk na zapłon i odpalasz.
sorry że dziś tego nie ogarnąłem, obroty po 2 resecie wróciły do normy choć jak włączam nawiew na 4 to spadają na sekunde do drugiej kreski białej potem jest ok... Same problemy ostatnio. Jutro na 8 jadę do elektronika na krzemienną 6 może ktoś zna i może coś na jego temat powiedzieć? rankiem zrobię film :)
Tutaj filmik ze startu Hani:
http://www.youtube.com/watch?v=uPdadYWuvJw
przydałoby się żeby ktoś kto ma dokładnie taką samą wersję samochodu potwierdził że u niego tak samo gasną kontrolki.
mi szczerze to się to nie podoba. wygląda jakbyś miał połączone razem te kontrolki (choć to tylko moje przypuszczenia).
albo zrób tą samodiagnostykę, jeśli przy odczytywaniu błędów będą się razem świecić to wiadomo o co chodzi.
Nie zgasną razem. Nie ma szans... Wygląda, że ktoś po prostu zrobił Cie w balona i podłączył kontrolkę. Teraz czy jaśki czy abs.
Kiedy kupiłeś i o ile tańsza była od ceny rynkowej.
Kupiona dokładnie rok temu za 8500po sporej negocjacji + do tego doszły wszystkie opłaty, sprawdzaliśmy ją miernikiem i jest w miare ok, zderzak na 100% jest nowy poza tym pomalowana maska była i pęknięta lampa prawa (jest klejona). Pas przedni ok poza tym nasz mechanik powiedział że cała reszta też ok i na 100% trochę stała. Co do przebiegu to podobno prawdziwy tzn są te dokumenty niemiecke gdzie był o <1000 niższy i w książce pare wpisów gdzie wynika ze miała robione ok 9k na rok. I na wpisach tam jest zaznaczone pole ABS jako że chyba sprawdzane czy jak w każdym razie są tam [x]
No to scenariusz jest jeden. Spotkałem się z czymś takim, mimo, że sam bym tak nie zrobił nigdy.
Padł ABS, świeciła się kontrolka - nie chciało się pakować kasy w to, więc podpięli kontrolkę ABSu pod SRS, który działa poprawnie.
Jeżeli to padł ABS to pojedź gdzieś kto ponownie Ci tą kontrolkę zrobi na prawdziwe źródło i szukaj problemów. ABS może nie działać z powodu czujników walniętych itp Na forum są manuale i tam też są cześci i rozwiązania.
Manual do aero. To są te same bebechy ; )
Na filmiku lampka ABS podpięta jest pod SRS
Jak chcesz sam pokombinować, to odszukaj we wiązce do zegarów kabel niebieski z czerwonym paskiem, tam powinieneś mieć prawdziwą masę (-) która normalnie uruchamia kontrolkę ABS, pewnie jest przecięty i zmostkowany do masy dla SRS
Jak naprawisz kontrolkę będziesz mógł wykonać samodiagnostykę i zlokalizować problem.
lampki mogą być jeszcze połączone na tej płytce w zegarach.
wyjmij zegary a później tą płytkę z żarówkami srs i abs i zobacz jak to wygląda.
Na filmiku lampka ABS podpięta jest pod SRS
Dokładnie tak, w rzeczywistości nie gasną nigdy razem i w taki sposób.
PS. Do kolegi photo - ale imię w swoim profilu to mógłbyś poprawić, aż oczy bolą gdy ktoś pisze swoje imię z małej litery i jeszcze robi w nim literówkę.....no chyba, że masz w dowodzie wpisane "gzregorz" :o
Ok dzięki za informację postaram się teraz dogadać z kuzynem w kwestii pomocy przy ogarnięciu tych lampek i jak będzie już ok to napiszę :)
Co do centralnego zrobiony "połamane" były kable idące do drzwi, są już nowe i wszystko działa jak należy :)))