Zobacz pełną wersję : Dziwny problem, Immobilaizer ?
themariusz
30-01-13, 16:48
Witam.
Mam od poniedziałku problem z moją Hanką(VII,2001, 1.6vtec). Przyjechałem z trasy i postawiłem auto. Następnie chciałem auto zamknąć z pilota i nie zadziałał. Wsiadłem do auta. Wsadziłem kluczyk do stacyjki, przekręciłem i nie gaśnie zielony kluczyk na desce rozdzielczej. Auta nie da się odpalić. Odpinałem akumulator, wymiana baterii w pilocie itp. nic nie dało. Dziś odholowałem auto do elektryka i dosłownie pod warsztatem czekając na jego przyjście auto zareagowało na pilota. Drzwi sie zamknęły. Sprawdziłem w stacyjce i znowu zadziałało, auto odpaliło. Gość powiedział że jak działa to nie sprawdzi co sie działo. Wróciłem do domu. Zgasiłem silnik, znowu spróbowałem odpalić i działał. Po kilku godzinach podszedłem do auta, chcąc otworzyć już nie działał pilot. Otworzyłem ręcznie i nie gaśnie zielony kluczyk. Auto unieruchomione.
Jakieś pomysły co to może być i co z tym zrobić ?
bunkerites
31-01-13, 12:47
W moim aucie i 4 autach dzialo sie to samo.W tym samym miescu auta byly zaparkowane i w kazdym imobilaizer zablokowal sie:) okazalo sie ze w owym miejscu jest silne pole magnetyczne ktore psuje elektronike,trzeba bylo auta przepchac doslownie 50 m zeby wszystko wrocilo do normy.Moze to samo dzieje sie w twoim rejonie gdzie auto stawiasz.
themariusz
31-01-13, 13:01
No właśnie to nie ten problem ponieważ tu auto stoi od kilku miesięcy i nic sie nie działo. Po doholowaniu do elektryka też od razu nie zaczęło działać tylko po kilkunastu minutach. Nie wiem co miało na to wpływ.
Dziwi mnie dlaczego nie działa centralka z pilota i immo równocześnie ?
Kupiłem właśnie płyn do czyszczenia styków i chce wyczyścić wtyczki biegnące do immo. Gdzieś na forum komuś to pomogło.
Czyszczenie styków nic nie pomogło ;/
W moim aucie i 4 autach dzialo sie to samo.W tym samym miescu auta byly zaparkowane i w kazdym imobilaizer zablokowal sie:) okazalo sie ze w owym miejscu jest silne pole magnetyczne ktore psuje elektronike,trzeba bylo auta przepchac doslownie 50 m zeby wszystko wrocilo do normy.Moze to samo dzieje sie w twoim rejonie gdzie auto stawiasz.
to jest dobra ciekawostka, ale sam się kiedyś zastanawiałem, dlaczego pod jedną firmą mi się auto nie chce zamykać :)
miałem takie właśnie przypuszczenia o jakich piszesz, tylko nie wiedziałem nic na pewno :P
Można wiedzieć w którym miejscu w Krakowie? Aż specjalnie podjadę i sprawdzę. Jak dla mnie to są czary mary i gusła. Przecież to musiałoby być natężenie pola jak w kuchenkach indukcyjnych by zakłócić działanie immo - gdzie kluczyk siedzi w stacyjce, a nie w płaszczu jak w hands-free.
DragonSmok89
31-01-13, 23:28
Jeśli chodzi o ople magnetyczne i także elektromagnetyczne, to na co dzień pracuje przy maszynie powodujące ogromne pole. I potwierdzam pole to ma ogromny wpływ na działanie elektoniki, a nawet elektryki, większość ludzie nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Może być tak że w pewnej odległości od miejsca gdzie prakujesz pewna firma postanowiła kupić "nową, fenomenalna maszynę" i stąd te zmiany. Oczywiście wszystko jest do sprawdzenia i weryfikacji, bo nie wiem czy w twojej okolicy są jakies duże firmy, nowe słupy elektryczne, rozdzielnie itp. Ale tak jak mowili poprzednicy, może to być jedna z opcji Twoich problemów.
themariusz
01-02-13, 07:30
Przypadek ale jestem akurat z krakowa, nie było mnie tylko na weekend ale nie sądze żeby coś w otoczeniu się zmieniło i nagle auto nie reaguje przez pole magnetyczne.
bunkerites
01-02-13, 09:34
Można wiedzieć w którym miejscu w Krakowie?
Jesli pytanie bylo do mnie to akurat sytuacja nie zdazyla sie w KRK,dzialo sie to w miejscowosci Braszowice na dolnym slasku.Mam troche odstajace od normy hobby i chodze po starych opuszczonych kopalniach,bunkrach,itp ( ogolnie podziemia).Wlasnie pod Braszowicami sa 2 duze obiekty podziemne,temat jest ogolnie znany ludzia co chodza po takich klimatach i opisywany na forach eksploracyjnych.
themariusz
01-02-13, 17:45
Przychodzi coś komuś do głowy ? Co sprawdzić ? Co łączy centralke z pilota i immobilaiser ?
Dziś pożyczyłem wtyczke i spawdziłem programem. Nie ma żadnych błędów. Co teraz ?