Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Demontaż wkładu stacyjki VI gen EJ9

Ceglan
30-01-13, 13:25
Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem ani w google ani u nas na forumku więc zapytuję:

Czy da się wyjąć samą wkładkę stacyjki, a jeśli tak to jak?
Bo jeśli się nie da to trzeba uporać się z takim oto mocowaniem - rozwiercać to czy jest jakiś łatwiejszy sposób na demontaż stacyjki?

http://i.imgur.com/bKd4oE0.jpg

widzę blaszkę i drucik które można podważyc:

http://i.imgur.com/AUjLaLP.jpg

Muzyk-Grzes
30-01-13, 16:43
Można i to łatwo ,włóż kluczyk do stacyjki przekręć raz i wtedy dopiero odblokuj blaszkę. Wkład wyciąga się do przodu.

Ceglan
30-01-13, 17:16
Można i to łatwo ,włóż kluczyk do stacyjki przekręć raz i wtedy dopiero odblokuj blaszkę. Wkład wyciąga się do przodu.

-Przekręcam w pozycję 1?
-Jak odblokować blaszkę? podważyć/wcisnąć/przesunąć?

Muzyk-Grzes
30-01-13, 18:29
Teraz nie pamiętam ,ale nie jest to skomplikowane, przekręcasz do 1 pozycji a resztę mogę ci opisać w piątek jak wrócę z delegacji i wezmę starą stacyjkę w ręce.

Ceglan
30-01-13, 20:36
W takim razie czekam na opis, bo wczoraj próbowałem i bezskutecznie a nie chcę niczego uszkodzić ;)

Ceglan
31-01-13, 16:06
"Wyjęcie wkładki stacyjki jest bardzo proste:
1 - Rozbierasz plastiki osłaniające stacyjkę
2 - Wkładasz kluczyk i przekręcasz na pozycje I
3 - Bierzesz jakiś cienki śrubokręcik lub cienki gwoźdź i wciskasz w mały otwór w którym znajduje się blokada (znajduje się na górze stacyjki ok 3 - 4 cm od miejsca wkładki)
4 - Ciągnąć za kluczyk (z rozwagą) i dociskając tą blokadę walczysz tak długo aż wyskoczy wkładka Grin
Istnieje jeszcze możliwość (od rodzaju stacyjki), że trzeba będzie odkręcić śrubkę na torksa, żeby wyszła wkładka.

Odkręcenie śrub ze zrywalnym łbem też nie sprawia większych kłopotów. Odkręcasz śruby trzymające kolumnę (tylko nie do końca - coś musi trzymać kolumnę ,aby nie wyskoczyła) kolumna delikatnie opadnie przez co jest więcej miejsca. Przecinak + młotek i śruby szubko się poddają (nie są mocno przykręcone) Później w imadło naciąć je piłką i można je wykorzystać do ponownego montażu stacyjki."

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA

maciekcivic
26-02-14, 17:42
Wszyscy piszą o przekręceniu stacyjki na 1...
a co jeśli kluczyk można sobie wtedy wyjac kiedy się podoba bo stacyka go nie trzyma??
;D