PDA

Zobacz pełną wersję : Wyspawanie kolektora pod turbo.

StreetPerforman
30-01-13, 01:30
Witam. Mam pytanie odnośnie wyspawania kolektora pod turbo. Głównie chodzi mi o średnicę rur z jakich powinien być wysppawany oraz długość tych rur.Bo oglądając rożne kolektory w innych są dłuższe w innych krótsze. Chcę sam sobię go wyspawać bo mam mało miejsca pod maską, a ebay napewno nie wejdzie. Proszę o dopowiedz.Z góry dziękuję.

Brylant1
30-01-13, 02:36
Skoro chcesz zaoszczedzic jak najwiecej miejsca to kolektor wydechowy od z1 bedzie chyba najlepszym i najtanszym rozwiazaniem dla Ciebie.

Budowa hybrydowych skrzyń biegów, short shiftery home made, zapraszam!!!

StreetPerforman
30-01-13, 11:38
tylko że jak sobie sam wyspawam będe mogł ułożyć turbo tzn góra, dół oraz prawo, lewo. Chodzi mi głównie o średnicę rurek jakie trzeba zastosować.

lozek
30-01-13, 13:23
tylko że jak sobie sam wyspawam będe mogł ułożyć turbo tzn góra, dół oraz prawo, lewo. Chodzi mi głównie o średnicę rurek jakie trzeba zastosować.

Jakbyś dostarczył fusy to postaram się coś wywróżyć... Musisz długości i średnice sobie wyliczyć albo chociaż z grubsza oszacować. poczytaj "internet" bo troche jest informacji na ten temat

StreetPerforman
30-01-13, 14:56
Szukałem informacji, ale nie mogę nic konkretnego znaleźć. Dziękuję za pomoc świeżemu forumowiczowi.

lozek
30-01-13, 21:22
Po prostu porywasz się z motyką na słońce.

Jeżeli chcesz by kolektor był dobry i poprawiał parametry a nie je zmniejszał to musisz to wszystko powyliczać. Jak chcesz jakikolwiek (umiesz spawać, a nie masz wiedzy) to poobczajaj kolektory, pomierz i spawaj coś na wzór.

Fawor
30-01-13, 22:48
tu chodzi o kolektor pod turbo, a nie NA. Musi on po prostu połaczyć głowicę z turbiną z jak najmniejszą ilością restrykcji po drodze. Jesli setup nie ma być jakoś mocno wydumany (nie 350+++) to wystarczą rury 38mm zewn. Ile i jak - stawiasz turbinę tam, gdzie Tobie jest najwygodniej i dojeżdżasz do niej spawanym kolektorem - żadna filozofia. Nikt Ci przecież nie napisze długości, kątów czy ilości kolan. A jesli sądziłeś, że napisze...to lepiej się za to nie zabieraj.

StreetPerforman
30-01-13, 23:51
Fawor. Dziękuje za informacje. Nie chciałem żeby mi ktoś napisał " kątów czy ilości kolanę" tylko chodziło mi o średnicę kolanek. Dzięki za informacje.