PDA

Zobacz pełną wersję : Usunięcie kleju od folii w drzwiach.

Kiebab
29-01-13, 23:40
Witam. Chcialbym prosic o radę dotyczaca rozpuszczalnika do owego kleju. Czym najskuteczniej sie tego pozbede i potencjalne miejsca gdzie moge "to" kupic :)
Pozdrawiam

nikog0
30-01-13, 12:04
Pewnie chodzi Ci o pozostałości kleju na szybach po ściągnięciu folii przyciemniającej. Mój kolega kiedyś robił tak, że grzał opalarką i skrobał skalpelem / giętkim ostrym nożykiem. Ale rozpuszczalnik będzie bezpieczniejszy, nie pamiętam jakiego później używał. Może ktoś inny podrzuci, albo w sklepie z farbami, rozpuszczalnikami zapytaj, sprzedawca powinien wiedzieć.

daniel208
30-01-13, 13:33
Pewnie bardziej chodzi o folię pod boczkiem drzwi, która zakrywa mechanizm szyb i chroni przed wodą. Ja tego się nie pozbywałem więc nie pomogę, chociaż nitro podobnie i przy tym kleju pomoże, albo jakas benzyna ekstrakcyjna

Kiebab
30-01-13, 14:02
Tak dokładnie, jak kolega wyzej napisal. Teraz jeszcze tylko pytanie gdzie moge szukac takich specyfikow?

MM63
30-01-13, 14:57
A bardziej mechanicznymi sposobami? Przecież to się da po prostu pozdzierać, choć roboty trochę jest.
Po co chcesz go usuwać?

DiabloR
30-01-13, 15:44
Mechanicznie usunąć, a to co pozostanie czyli resztki kleju najlepiej "nitro"

reXio
30-01-13, 16:04
Mechanicznie ciezko bo to jest jak guma do zucia. Strasznie sie klei i ciagnie. Ja usuwalem calosc benzyna ekstrakcyjna.

Kiebab
30-01-13, 18:18
A bardziej mechanicznymi sposobami? Przecież to się da po prostu pozdzierać, choć roboty trochę jest.
Po co chcesz go usuwać?

Mechaniczne usuniecie graniczy z cudem :/ Ciągnie sie jak guma do żucia i przy tym okropnie klei. A potrzebne to jest by miec do czego przykleić maty wygłuszające ;) W kazdym badz razie dzieki wszystkim za odpowiedzi.

reXio
30-01-13, 19:03
Ja tez kleilem maty. Usun ile dasz rade, pozniej ubierz rekawiczki!!!, wez jakas duza szmate, duuuuzo benzyny ekstrakcyjnej i jechano! :) Mi jedne drzwi zajmowaly jakies 30 - 45 minut. Dodatkowo wyczyscilem cale w srodku miedzy blachami. Jak nowe sa teraz ;)

kruczekvu
02-02-13, 19:57
Wyciąć nożem przy samej konstrukcji i na koniec nitro
Ale skoro ma być wygłuszenie to nie ma sensu do zdrowej blachy szaleć

DaRoN
04-02-13, 14:07
zmywacz silikonowy ;)

Brylant1
04-02-13, 16:51
zmywacz silikonowy ;)

Raczej nie

Budowa hybrydowych skrzyń biegów, short shiftery home made, zapraszam!!!

daniel208
05-02-13, 11:08
zmywacz do silikonu będzie pewnie droższy jak benzyna ekstrakcyjna, a spełni to samo zadanie

Saiti
05-02-13, 11:17
Ta folia nie chroni mechanizmu od wody, tylko elektronikę szyb, zamka itp.

Ja jechałem opalarką, skrobałem plastikowymi szpachelkami, potem resztki rozpuszczalnikiem nitro i poszło :)