PDA

Zobacz pełną wersję : Z d15b7 na d16y3...

Vajrus11
29-01-13, 22:20
Witam... Po raz kolejny zakładam temat z podobnym problemem. Poprzednio też chodziło o swap z mojego cudownego d15 i już było wszystko jasne na jaki silnik itp itd no ale cóż mam takie szczęście że 2 silniki z6 które trafiłem okazały się zdechłe. I teraz mogę mieć silnik d16y3 gdyż kumpel kupił sobie hanie z tym o to silnikiem z przebiegiem 150k km i zmienia na serie a ten oddał by mi po cenie złomowej. Tylko teraz nie wiem czy sprzęgło podpasuje z mojego bo z tego co wyczytałem jest większe, i jak będzie z resztą gratów ? Co bd musiał zmienić a czego nie ? I jak z tym silnikiem na przyszłość, Korby są takie same jak w każdym d16 ? Da się to zakuć ? Puki co w planach mam założenie czapki z d16z6 dolot i przelot bd jakoś to latać ?

Van_Dal
29-01-13, 23:03
więc tak, koło zamachowe przedkładasz z swojego. i sprzęgło zostaje z starego zestawu
komp może podejdzie pod OBD1 chociaż głowy nie daje ale cąły osprzęt może zostać. uczul sie tylko na kąt wyprzedzenia zapłonu bo pomiędzy aparatami może Ci sie różnić. jak komp nie podejdzie to najprościej pomodź twojego p06 i wgraj mu lepsze mapy,

jak masz zakuwać wszystko to czemu nie odrazu w blok d16z6 ? skoro i tak w remont

z czapką od z6 to tylko sprawdź czy nie będziesz miał problemów z pompą olejową jak w d16y7,

Vajrus11
01-02-13, 15:07
jak masz zakuwać wszystko to czemu nie odrazu w blok d16z6 ? skoro i tak w remont

Z jednego prostego względu potrzeba mi samochodu do jazdy na co dzień a mój d15 odmawia już chyba posłuszeństwa ogólnie jestem po wymianie uszczelki pod głowicą i zobaczy się co to będzie czy to była tylko uszczelka czy blok jest przegrzany. Jeśli będzie wszystko ok to być może że na razie moje b7 zostanie a 1.6 poczeka na korby tłoki i resztę gratów.

smerfik1822
06-02-13, 16:48
Witam. Ja nie dawno robiłem podobnego swapa tzn. z D14A2 na D16Y3.;) Komp od D16Y3 to P1K. Są ich dwa rodzaje(z immo-najczęściej sonda 4 żyłowa i bez- najczęściej sonda 1żyłowa) ten komp na wtyczki podobne do obd1. Trzeba wyciąć jeden rowek i będzie pasowało.Sprzęgło jest take samo. Cały osprzęt podejdzie od twojego D15B7. Jak coś, to posiadam komputer od D16Y3 P1K bez immo ( sonda 1 żyłowa)

Kwapcio23
06-02-13, 19:47
D16Y3 ma z tego co się orientuję inne tłoki, jak założysz głowicę Z6, to będzie bardziej doprężony zestaw niż seryjne D16Z6.
Interesowałem się też tym silnikiem, ale nie są jakoś super dostępne w super cenach, dlatego też nie trafiłem i takiego nie wstawiłem. Z tego co ustaliłem to ma właśnie te bardziej doprężające tłoki i ogółem jest lepszą opcją niż pakowanie np D16Y7.
Wstawiaj do siebie, nawet przez samą pojemność odczujesz pozytywną różnicę, ja słupek D15B2 zamieniłem na D16B2 pozostając na starym osprzęcie całym i różnica odczuwalna. :)

Piskula
07-02-13, 07:45
Sam zakładałem u siebie y3 w miejsce b7 wszystko idealnie pasuje poza poduszka silnika tą przy rozrządzie ma inny rozstaw i śruby więc musisz te poduszkę wymienić też i łapę od pompy wspomagania albo jeden otwór rozwiercić albo zmienić bo nie pasuje 1,2 milimetra reszta plug&play sprzęgło, aparat, kolektory, wszystko pasuje i podpytałem Fouriosa z forum czy może zostać komp od b7 powiedział mi ze może i tak już ponad rok śmigam po swapie i wszystko ok temperatura spalanie i moc .