PDA

Zobacz pełną wersję : Dym przy ruszaniu.

dreamcatch
08-11-07, 21:59
Hej hej,
w mojej Hani przy ruszaniu z miejsca z wydechu leci dym. Niedawno ją kupiłem, przejechałem już 1100km i cały czas tak było. Sprawdzam co jakiś czas olej i jest taki sam poziom. Czy takie obłoczki to coś groźnego? Coś popsute? :)

Pozdrowienia.

Frydzio
08-11-07, 22:06
jaki kolor ma ten dym? zawsze przy ruszaniu czy tylko jak go odpalisz na zimnym? o tej porze roku jak troszke podymi na bialo szczegolnie na zimnym nie ma tragedii, nie ubywa plynu w zbiorniczku wyrownawczym? :agent:

karpik85
08-11-07, 22:22
jak nie ubywa płynu chłodzącego i oleju i jak nie spala za dużo paliwa to tylko jeździć i cieszyć się z posiadania dobrego samochodu :aloha:

dreamcatch
08-11-07, 23:23
O właśnie muszę sprawdzic jeszcze płyn chłodniczy, chociaż na przeglądzie darmowym sprawdzali to i było ok. A dym ma kolor taki szarawy, nie jest czarny ani niebieskawy. Takie coś jak para wodna właśnie.

rafik1984
09-11-07, 01:09
JA bym powiedział ze nie masz sie czym martwic przy tej temp to chyba norma..

gruszkin
09-11-07, 01:13
zdecydowanie przedmówcy mają rację.jak wiadomo niebieski dym=olej, biały dym w dodatniej temperaturze=wydmuchana uszczelka pod kapą(w dodatnich bo w okolicach zera i ujemnych to po prostu cieplo z silnika zamienia sie w pare stąd widzimy duzo białego rano podczas odpalania:).

Także ciesz sie i jeźdź bezpiecznie:).

dogg69
09-11-07, 09:22
No wg mnie ten dym jak para wodna to na zimnym silniku jak ci sie ssanie zalaczy zawsze jest taki, w kazdym wtryskowym silniku. To oznaka tego ze zalaczylo sie ssanie bo silnik jest zimny wiec daje bogatsza mieszanke, wiec dym, szczegolnie na zimnym silniku jest tego efektem. jak tylko sie silnik rozgrzeje ten dymek znika ( dostaje juz ubozsza mieszanke, wszystkie elementy silnika sie rozgrzaly i "usczelnily" ).
Nie ma powodu do obaw, zawsze tak jest, tylko ze latem tego nie widzisz bo jest za cieplo na zewnatrz a w nizszych temperaturach to widac bo powietrze na zewnatrz jest zimniejsze i bardziej suche.

dreamcatch
09-11-07, 09:47
Hej Hej.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i porady. Dziś sprawdziłem płyn w zbiorniczku wyrównawczym od układu chłodzenia. Wszystko jest ok, jest tuż pod linią MAX, olej też jest ok. A no i dziś jadąc do pracy, jakby mniej już dymił (jest cieplej). Może rzeczywiście jest to sprawa bardziej deszczowej ostatnio pogody :)

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
Rafał

bellodc
09-11-07, 11:24
To tylko efekt niskiej temp. Jesli nie ubywa pł. chłodzącego i oleju oraz nie wystepuja problemy szczególnie z porannym uruchomieniem (nie zalewa cylindrów) to na bank nie jest to uszczelka pod głowica. :)