PDA

Zobacz pełną wersję : Schodzące folia z przednich reflektorów.

lipo
27-01-13, 22:16
Witam, jak w temacie z przednich lamp schodzi mi lekko przezroczysta folia. Czy mogę zdrapać ją całą ? Czy po zdrapaniu reflektor nie zacznie matowieć lub żółknąć itd. Z góry dzięki za odpowiedz. Mam nadzieje ,że nie utworzyłem podobnego tematu.

damian.n
28-01-13, 00:25
najlepiej jedź na jakiś warsztat blacharski i zrobią Ci polerke papierem wodnym + później pasta nakładana maszyną i lampy będą jak nowe

lipo
28-01-13, 10:24
odklejenie tej foli i wypolerowanie lampy pastą TEMPO coś pomoże ?
co by się stało jak wypolerowałbym razem z tą folią ?

damian.n
28-01-13, 10:31
co by się stało jak wypolerowałbym razem z tą folią ?

nic

odklejenie tej foli i wypolerowanie lampy pastą TEMPO coś pomoże ?

Nie wiem czy tak łatwo odkleisz folie. Ja miałem zmatowioną lampe papierem ściernym wodnym (i za pomocą jego schodziła ta warstwa ochronna którą nazywasz folią) później maszyną do polerki nałożyli mi paste i klosz nabrał blasku (nie wiem co to za pasta była)

ogólnie możesz kombinować sam, a jak nic nie zdziałasz to dopiero pojedziesz na jakiś warsztat

donald1992
28-01-13, 19:55
to chyba nie jest folia tylko warstwa lakieru bezbarwnego

embargo
28-01-13, 20:44
Schodzi warstwa lakieru bezbarwnego.
Zapraszam na pw.
www.hidretrofit.pl

Guma12
28-01-13, 20:58
Schodzi warstwa lakieru bezbarwnego.
dokładnie
Sam mozesz to ogarnac bez problemu. Przepoleruj je, papierem wodnym, na poczatek mozesz zaczac np 1500 i dalej w gore.
Pozniej pasta, na koniec lakier bezbarwny i miod malina bedzie:D

embargo
28-01-13, 22:02
Jaką pastę mu polecisz tempo ? ręcznie farecle ? proszę Cię,
Następnie lakier z spraya ? (w ogóle się nie nadaje), bez otłuszczenia i usunięcia resztek pasty przy pomocy specjalnego zmywacza, rewelacja!

Guma12
28-01-13, 22:59
Jaką pastę mu polecisz tempo ? ręcznie farecle ? proszę Cię,
Następnie lakier z spraya ? (w ogóle się nie nadaje), bez otłuszczenia i usunięcia resztek pasty przy pomocy specjalnego zmywacza, rewelacja!

Wole to zrobic sam, niz płacic komus np 100zl za ograniecie nie majac zadnej pewnosci ze zrobi to lepiej odemnie.

lozek
28-01-13, 23:10
w przypadku Embargo masz pewność, że zrobi to lepiej od Ciebie. Poza tym powodzenia jak będziesz nakładał lakier na wypolerowaną lampę... spłynie i tyle. Lakier nie trzyma się gładkich i śliskich powierzchni. Tzn jak się umie to się da rowno nałożyć, ale trwałość rewelacyjna nie będzie bo będzie odpryskiwał.

damian.n
28-01-13, 23:43
Pany bez spiny. Ja za czyszczenie papierem wodnym i później polerke maszyna z pastą na warsztacie liczone miałem 30 zł więc wydaje się to lepszą opcją niż męka samemu

Guma12
29-01-13, 08:11
w przypadku Embargo masz pewność, że zrobi to lepiej od Ciebie.
tego nie kwestionuje:)

Pany bez spiny. Ja za czyszczenie papierem wodnym i później polerke maszyna z pastą na warsztacie liczone miałem 30 zł więc wydaje się to lepszą opcją niż męka samemu
kto tu sie spina, kazdy liczy inaczej, ale za 30zl tez bym sie nie bawił. Zeby to u mnie tyle brali.

embargo
29-01-13, 12:33
Są specjalne lakiery do lamp, ale w przypadku ceny lamp do VI gena nie ma to sensu bo produkt jest droższy od lamp.

cena 30pln za lampę jest niska jeżeli są duże ubytki lakieru, pytanie czy w tej cenie jest jakieś zabezpieczenie powłoki ?

damian.n
29-01-13, 12:48
cena 30pln za lampę jest niska jeżeli są duże ubytki lakieru, pytanie czy w tej cenie jest jakieś zabezpieczenie powłoki ?

cena 30 zł dotyczyła kompletu lamp bez nałożenia powłoki ochronnej (usunięcie warstwy ochronnej papierem wodnym + polerka maszynowa)

embargo
29-01-13, 13:04
Za tą cenę bałbym się że za pół roku będą żółte.

damian.n
29-01-13, 13:14
Za tą cenę bałbym się że za pół roku będą żółte.

od momentu jak ja miałem robiony ten zabieg minęło 9 miesięcy i lampy jak dla mnie idealne.

sivy
02-02-13, 09:48
embargo sie zastanawialem ostatnio jakby tak wypolerować lampe i położyć na nią np cquartz. Ciekawy jestem czy uchroni od zółknięcia. Jednak z drugiej strony kropelki mogą zaburzyć widoczność. Pytam czysto teoretycznie:) Co o tym myślisz?

embargo
02-02-13, 10:16
Przerabiałem temat CQ (zwykła wersja) , efekt jest typowy jak na CQ - z czasem robi się tępy i zapycha brudem, co do wpływu na projekcje światła nie zauważyłem różnicy.

Mathius4
02-02-13, 11:03
Polerowanie lamp przednich to prosta robota jak budowa cepa, jak ktoś ma polerkę mechaniczną to nie wiem nad czym się zastanawiacie...

Papier wodny 800 - zjechać wszystkie nierówności, zmatowić, zjechać cały bezbarwny, następnie 1000, następnie 1500 i wykańczamy 2000...

Następnie pasta, ja zawsze używam Farecla G3 i w ruch idzie polerka - najważniejsza rzecz - często spryskiwać lampę wodę, to jest polerka na mokro, nie dopuszczamy do tego, aby reflektor był suchy ! Po przepolerowaniu reflektora przecieramy go szmatką i mamy piękny efekt wizualny.

Lakierowanie bezbarwnym? Po co ? Żeby przy następnej polerce znowu się wk*rwiać ze zdzieraniem bezbarwnego papierem ściernym ? Ja już jeżdżę pół roku i lampy nadal jak nowe. Zaczną żółknieć - to przejedzie się je samą pastą z polerką mechaniczną i znowu jak nowe, czas to max 10min...

No ale jak macie dwie lewe rączki i wolicie pojechać do pana blacharza to Wasz wybór.. ;)

embargo
02-02-13, 11:32
Fajnie że nie sprawdzasz ile wypełniaczy pozostawia pasta :) tym bardziej G3 która ma ich sporo.
Jednoetapowa polerka hmm...

Ja przy regeneracji staram się zostawić oryginalny lakier bezbarwny przede wszystkim chroni on tworzywo z którego są klosze.
Na dniach będę miał produkt który będzie tworzył nową oryginalną powłokę ochronną na kloszach, wrzucę efekty.

ps: "Pan blacharz" robi polerki?

lozek
05-02-13, 12:44
Fajnie że nie sprawdzasz ile wypełniaczy pozostawia pasta :) tym bardziej G3 która ma ich sporo.
Jednoetapowa polerka hmm...

Ja przy regeneracji staram się zostawić oryginalny lakier bezbarwny przede wszystkim chroni on tworzywo z którego są klosze.
Na dniach będę miał produkt który będzie tworzył nową oryginalną powłokę ochronną na kloszach, wrzucę efekty.

ps: "Pan blacharz" robi polerki?

Często się nie da zostawić ori powłoki bo jejst popękana lub odchodzi :)

A co do Farecli to niestety potwierdzam. Dodatkowo dla mnie ta pasta to jakaś masakra. CHlapie to wszędzie i potem trzeba się bawić by z niektórych szpar to domyć

embargo
05-02-13, 17:53
G3 jest dobre do ostrego "cięcia" na początek.

Mathius4
06-02-13, 15:11
Od dłuższego czasu poleruję G3 zarówno całe samochody jak i reflektory i zadowolony byłem i jestem nadal...

embargo
06-02-13, 16:12
A usuwasz wypełniacze ? :)

Mathius4
06-02-13, 20:20
Wypełniacze ? Wkurza mnie tylko w tej paście, że syfi wszystko i wszędzie...

embargo
06-02-13, 22:17
To spryskaj "wypolerowaną" powierzchnię po G3 alkoholem izopropylowym potocznie zwanym IPĄ.

Mathius4
07-02-13, 17:51
Ale nie rozumiem po co ? Polerowałem swojego Civica na początku tamtego sezonu właśnie G3 i nadal wystarczy jedno umycie z dobrym szamponem i lakier nadal wygląda jak po polerce... Zrobiłem już tak kilka samochodów i z każdego jestem zadowolony...

sivy
07-02-13, 20:49
heh Pewnie po ipie byłoby coś podobnego :) a jeśłi czegoś takiego nie ma to g3 musi miec naprawde silne wypełniacze :P

http://img685.imageshack.us/img685/9751/holograms.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/685/holograms.jpg/)

embargo
08-02-13, 12:48
"Sławek ale przecież się świeci ?!?!?! "

:cool:

Mathius4
08-02-13, 16:25
Mogę nawet dziś zrobić foto jak wygląda auto po upływie półtora roku po polerce G3...

sivy
08-02-13, 18:58
dawaj :D

mayday-82
08-02-13, 19:05
Mogę nawet dziś zrobić foto jak wygląda auto po upływie półtora roku po polerce G3...

g3 jest dla amatorów i zwolenników wiejskiego tuningu :D taki joke

Mathius4
09-02-13, 14:42
Z tym, że teraz mamy pogodę jaką mamy i foto nie wychodzi ładne, ale jak tylko zrobi się lepiej to dodam lepsze foto normalniejszym aparatem.

To jest z października 2012, niestety robione kamerą, nie aparatem i jakość też jest jaka jest, ale tak jak mówię - półtora roku po polerce tylko G3.

http://img253.imageshack.us/img253/4273/file0206.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/253/file0206.jpg/)

http://img803.imageshack.us/img803/4339/file0213.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/803/file0213.jpg/)

http://img834.imageshack.us/img834/3174/file0349.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/file0349.jpg/)

P.S Panowie, idźmy również tropem jakość/cena.. Bo nie ma co porównywać mega drogich pasty do tej Farecli... Gównem to można nazwać pastę Tempo, ale nie G3...

sivy
10-02-13, 00:06
no nie postarałes sie :P
poprosimy fotki na których słońce wali prosto w lakier :)

Mathius4
10-02-13, 00:48
No to teraz ciężko o taką fotkę, bo słońca nie ma :D To są foty, które znalazłem na dysku.. :P

Ale oczywiście jak będzie okazja to zrobię.

Jeżeli chodzi Wam o tzw "hologramy" to nie ma ich na tym aucie, fakt na czarnym lakierze jest przekichane to polerować, nie wiem jak jest w 3M bo nie używałem jeszcze, ale G3 trzeba się ładnie postarać, dobierać gąbki i na koniec dobry wosk, żeby jakoś to wyszło.. :P