PDA

Zobacz pełną wersję : wybór sprzęgła

gregor81
26-01-13, 21:38
Witam,
posiadam Civica VI MB3 d15z8 i przymierzam się do zakupy sprzęgła, z tego co wyczytałem wszyscy polecają EXEDY które sporo kosztuje.
przeglądając allegro znalazłem kilka modeli w dobrej cenie

http://allegro.pl/sprzeglo-honda-civic-1-4-1-5-1-6-hr-v-exedy-japan-i2964707975.html

http://allegro.pl/sprzeglo-exedy-honda-accord-civic-aerodeck-hr-v-i2980245956.html

czy można śmiało je kupować?

czym różnią się te sprzęgła od np. tego poniżej, które jest sporo droższe

http://www.exedy24.pl/sprzeglo_honda_civic_aerodeck_1.5_16v_114km_HCK204 9.html

jawasaki
26-01-13, 22:43
chyba różnią się tylko ceną, osobiście jeszcze mogę polecić valeo ,sachs ,luk - w poprzednim aucie miałem valeo montowane na pierwszy montaż - wytrzymało 240tys km (a docisk jeszcze był dobry) , zmieniłem na luk-a zrobiłem 30tys bez problemów po czym sprzedałem auto - na pewno jeszcze działa wyśmienicie. odradzał bym wynalazki typu SRL .

CRX1
26-01-13, 23:32
Różnią się np hamulcem odśrodkowym ,w jednym jest więcej sprężyn ,w drugim mniej.Exedy są są b.dobre ,ale valeo tj jawasaki napisał też lata,zależy do jakiej jazdy potrzebujesz.

gregor81
27-01-13, 21:44
Jeżdżę raczej spokojnie, głównie po mieście ale jak jest potrzeba lubię przycisnąć.
Jeszcze się zapytam na temat wymiany sprzęgła, we Wrocławiu pytałem się w 3 miejscach gdzie naprawiają głównie japońskie auta i koszt wymiany to 450-500 zł , natomiast w innym miejscu gdzie często serwisowałem opla corsę, mogą mi wymienić za 350 zł. Czy mogę spokojnie zlecić wymianę sprzęgła tam gdzie jest taniej czy lepiej dołożyć i w japońskim serwisie zrobić wymianę.

kruczekvu
27-01-13, 23:33
Czy mogę spokojnie zlecić wymianę sprzęgła tam gdzie jest taniej czy lepiej dołożyć i w japońskim serwisie zrobić wymianę.
Co za różnica gdzie Ci wymienią
Skoro serwisowałeś Corsę gdzieś indziej i byłeś zadowolony to niech Ci zmienią
To żadna filozofia

mirasek
28-01-13, 00:21
Wrzuciłem kilka hck2026, w tym także do siebie i o ile u innych robią dobrze to ja miałbym zastrzeżenia, czasem ładnie klei ale czasem potrafi się poślizgnąć pod dużym obciążeniem, ścierwo ma najechane ledwo 35k km i jakoś nie jestem do końca zadowolony, może hck2049 byłoby lepsiejsze do 5d? albo ja coś źle jeżdże? Nie wiem...

Co do innych, jeśli Aisin trzyma jakość jak kiedyś to brałbym w ciemno tego producenta, pakowałem do terenówek użytkowanych w przeznaczeniu i robią bez zająknięcia. W toyocie mam Aisin'a (oem) i służy już 320k km, ciężko popsuć te sprzęgło.

gregor81
28-01-13, 20:23
zadałem pytanie na stronie exedy24.pl jakie sprzęgło do mojego modelu pasuje i taką odpowiedź dostałem:

Po podanym przez Pana numerze VIN sprzęgło pasujące do Pana modelu posiada indeks HCK2049. Taki zestaw możemy Panu zaoferować w cenie 799 PLN Brutto.

Niektóre katalogi pokazują, jakoby sprzęgło o kodzie HCK2026 również pasowało do Pana modelu auta, natomiast nie spotkaliśmy się jeszcze w praktyce z przypadkiem, który by potwierdzał, że taki zestaw pasuje.

Czy dysponuje Pan taką informacją zaczerpniętą z forum bądź innych źródeł napraw mechanicznych?

czyli jednak droższe sprzęgło do mojej wersji będzie odpowiednie, ale za to cena 2x większa.

Guscioren
28-01-13, 20:46
za te cene mam OEM do b18 :O

jrs2009
29-01-13, 10:17
Valeo bym raczej nie polecał. Do dziadkowatej jazdy się nadaje ale jeśli chce się zaszaleć to się ślizga. Panowie a jak jest pod tym względem z EXEDY?

mirasek
29-01-13, 10:29
wg mnie tak samo jeśli chodzi o stage 0

jrs2009
29-01-13, 10:42
To jakie sprzęgło wybrać żeby się nie ślizgało?

mirasek
29-01-13, 12:00
wzmocnione ;) pewnie 1/3 forum jeździ na zwykłych exedy i jeździ, ja mogę być pierwszą niezupełnie zadowoloną osobą, także to jeszcze żadna reguła

mam hck2026 w 5d i "pasowało" (długa historia), do innego 5d też wkładałem hck2026 i już normalnie pasowało

w cenie hck2049 wybrałbym sobie innego producenta...

lozek
29-01-13, 12:10
Valeo bym raczej nie polecał. Do dziadkowatej jazdy się nadaje ale jeśli chce się zaszaleć to się ślizga. Panowie a jak jest pod tym względem z EXEDY?

Ori valeo nie jest smieciem. Podrobek jest sporo na rynku i one sie szybko rozpadaja. Ja u siebie mam valeo w b18 gdzie mam 194 konie i 190nm i nic sie nigdy nie uslizgnelo. Klei jak zle ze wszystkich obrotow.

Sent from my ST25i using Tapatalk

Guscioren
29-01-13, 14:53
Ori valeo nie jest smieciem. Podrobek jest sporo na rynku i one sie szybko rozpadaja. Ja u siebie mam valeo w b18 gdzie mam 194 konie i 190nm i nic sie nigdy nie uslizgnelo. Klei jak zle ze wszystkich obrotow.

Valeo idą u nas równo z sachsem a z tego co mi wiadomo to jest raczej dobra firma. Pytałeś w ogole o OEM sprzęgła np Dzide, Jarusnet?

straznik
29-01-13, 19:19
Podłącze się to tematu. Czy ktoś może mi powiedzieć jakie sprzęgło pasuje do D14Z4? W katalogach nic nie ma. Gdyby ktoś wymieniał i wie, bardzo proszę o wiadomość.

gregor81
29-01-13, 21:09
co powiecie o marce NKK , np takie:

http://allegro.pl/sprzeglo-japan-nkk-honda-civic-hr-v-1-4-1-5-1-6-i2935695594.html

osoba z exedy24 polecała jako tańsza alternatywa.
ktoś kontował u siebie NKK i może polecić?

jawasaki
29-01-13, 23:45
Widocznie ten kto pisał złe wiadomości o valeo - miał podróbę, jakoś do większości włochów i nie tylko na pierwszy montaż idzie valeo - i sprawują się znakomicie - nie tylko w seriach ale i w podkręconych motorach - nie jedno punto gt, uno turbo śmiga na valeo pomimo zwiększania znacznie mocy, ale co tu dużo pisać większa cena - lepsza jakość, dlatego takie marki jak właśnie valeo ,sachs, exedy nie są tanie, ludzie przecież sprzęgła nie wymienia się tak jak klocków, więc jak kupicie coś z tych marek do serii to z powodzeniem pośmigacie przy prawidłowej jeździe sto tys, nie mówię o (piskach z pod świateł) ale o takich co trzymają nogę na pedale sprzęgła chociaż - nie ma co się stresować z zakupem, pewnie i tak szybciej auto sprzedacie niż zajeździcie nawet średniej jakości sprzęgło. Nie wiem po co się pytać, jak chcecie najlepiej - to oem , jak nie oem to tylko te 3 marki - jak ma być lepiej niż oem to jakieś sportowe zestawy (szczerze nie nadające się do codziennej jazdy).

Stressby
30-01-13, 11:40
Nie istnieją podróbki VALEO, SACHSa, ani LuKa - to jest mit, który wielokrotnie się przywołuje, nie wiadomo po co.
Jedyne podróbki, jakie kiedykolwiek istniały sprzęgieł to podróbki EXEDY, można znaleźć nawet artykuł gdzieś w necie odnośnie rozróżnienia ori od podróbek.
Istnieje za to odsetek sprzęgieł regenerowanych tych 3 producentów, ale nie da się tego rozpoznać po rozpakowaniu sprzęgła z pudełka.
Do D15Z8 pasuje zarówno HCK2049 jak i HCK2026, ale ponoć to drugie jest przeznaczone do starszych modeli i konstrukcyjnie jest słabsze. Natomiast kumpel założył jakiś czas temu je do B16A2 i śmiga ;)
http://www.exedy24.pl/sprzeglo_honda_civic_1.6_114km_hck2026.html

Michał102
30-01-13, 11:50
To ja się przy okazji zapytam - możliwe jest kupić dobre sprzęgło do ~450zł, które spokojnie wytrzyma 150KM i bez zająknięcia przejdzie upalanie na strojeniu?
Późniejsza eksploatacja to normalna jazda, ale wiadomo - czasem trzeba pokręcić do odcinki, coby silnik nie zardzewiał:)

Dodam jeszcze, że sprzęgło ma być pod koło zamachowe z D16Z6, a więc 212mm.

lozek
30-01-13, 12:28
Exedy lub valeo. Tyle. Ja mialem exedy (kupowalem nowe za 400zl na jdmshopie) w 140 konnym d16 i dzialalo bez zajakniecia. Valeo mam teraz i tez polecam.

Michał102
30-01-13, 12:40
Valeo... hmmmm... wiele negatywnych opinii krąży o tych sprzęgłach, że niby nawet nowe się ślizgają itp.

Ale cena bardzo przystępna:
http://moto.allegro.pl/sprzeglo-kpl-valeo-honda-civic-iv-1-5-1-6-91-97-i2949991884.html

PS. wg katalogów tego sprzedawcy ejoty to IV generacja ;)

Guscioren
30-01-13, 14:34
Wg IC Eg to jest sedan ^^ a nadwozia MB to tylko areodecki
NKK miałem tylko styczność w seacie 1.3 i nie było złych przeżyć z nim. Dosyć dużo tego schodzi jeśli Cie to uspokoi :)

Brylant1
30-01-13, 21:56
No ic ma nie dopracowane katalogi czesci do civicow. Sprzedawca za kazdym razem jak uslyszy honda to mu rece opadaja, dlatego zawsze biore czesci na wzor.

Budowa hybrydowych skrzyń biegów, short shiftery home made, zapraszam!!!

jawasaki
30-01-13, 22:55
Michał102 to co pokazałeś to jakaś lipa , do punta ori valeo za mniej jak 400zł się nie kupi ,a co do piero do hondy. denerwują mnie ludzie jak piszą o czymś co wyczytali w necie ,a tyle wiedzę że klocki hamulcowe w warsztacie robią, niestety znam takich ludzi co mają do powiedzenia encyklopedie, a sami nawet śrubki nie ruszą w aucie i dlatego nie utrzymuję z nimi kontaktu - myślę że wypowiedź pana ( lozek ) z poprzedniej strony jest wystarczająca.
Zresztą jak już pisałem, wcześniej -

Michał102
30-01-13, 23:16
To pewnie te złe opinie tyczą się jakichś podróbek. Ogólnie mam niezły mętlik odnośnie tego sprzęgła... nie chciałbym się władować w jakiś szajs:-/
Tego elementu nie wymienia się co pół roku i nie mam obeznania na co zwracać uwagę... ogólnie w żadnym aucie jeszcze sprzęgła nie zajechałem i nie musiałem go wymieniać, a kilka aut już przez swe łapy przewinąłem.

Lucas.FK2
31-01-13, 01:24
Od siebie mogę z czystym sumieniem polecić sprzęgło AISIN

janekb84
31-01-13, 11:37
Od siebie mogę z czystym sumieniem polecić sprzęgło AISIN
też polecam:)

gregor81
31-01-13, 18:18
skoro polecacie AISIN to też się zdecyduje na nie, tylko pytanie które dokładnie kupić do mojej hani z motorem d15z8
czy takie może być ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=2932031341

sprzedawca napisał mi ze to model KH029 , 210 mm i dodał że ma lepszą opcje na EXEDY za 385 zł ale modelu dokładnego już nie zna
http://allegro.pl/sprzeglo-honda-civic-1-4-1-5-1-6-hr-v-exedy-japan-i2964707975.html

wracając do AISIN tutaj znalazłem KH029A (czy litera A ma znaczenie?) 212mm za 689 zł
http://www.exedy24.pl/sprzeglo_honda_civic_aerodeck_1.5i_16v_114km_KH-029A.html

idąc dalej i szukając KH029A na allegro dostaniemy wyniki 3 ofert sprzęgła AISIN, w dwóch ofertach podają że 210 mm a w 3 ofercie gość mi odpisał że AISIN nie produkuje sprzęgła dla mojego modelu:)
zrobił się mętlik straszny i sam nie wiem gdzie kupować. Doradźcie gdzie kupić najlepiej żeby nie było problemów ze zgodnością. Linki mile widziane

karas
31-01-13, 20:42
Jezeli autem chcesz jezdzic jeszcze kupe czasu bierz aisina ( drogie, niezniszczalne i pewne sprzegło ) natomiast jezeli autem chcesz polatac np 2 lata a pozniej zmienic wez cos tanszego. Praktycznie kazde markowe sprzegło valeo, nkk, exedy itp spokojnie nada sie do codziennego dupowozu. Tych chinskich allegrowych nonemow nie radze. Jezeli chcesz byc pewnym ze sprzeglo bedzie pasowalo na 100% do twojego auata uderzylbym na twoim miejscu do forumowych sprzedawców ( jak poszukasz napewno znajdziesz-reklamy nikomu robic nie chce wejdz w feedback i bedziesz wiedzial kto co i jak ) Ceny maja naprawde dobre no i jeszcze nie zdarzylo mi sie zebym kupil cos co nie pasuje.

gregor81
31-01-13, 22:51
karas, jeśli znasz kogoś z wrocka kto sprzedaje sprzęgła to napisz mi na PW, ew. jeśli nie z wrocka to kogoś innego

kruczekvu
02-02-13, 19:43
Valeo... hmmmm... wiele negatywnych opinii krąży o tych sprzęgłach, że niby nawet nowe się ślizgają
No a które sprzęgło nie będzie się ślizgać jak ciągle się upala
No co jak co ale założyłem do wielu marek Valeo i jakoś do dzisiaj nikt nic nie mówi złego.No chyba że założy się najtańszą podróbę to może i narzekania się pojawią
Mało tego przy Valeo sprzęgła działają najlżej gdzie dokładnie mój brat ma dokładnie to samo i jakoś daje radę

denerwują mnie ludzie jak piszą o czymś co wyczytali w necie ,a tyle wiedzę że klocki hamulcowe w warsztacie robią, niestety znam takich ludzi co mają do powiedzenia encyklopedie, a sami nawet śrubki nie ruszą w aucie
No to jest nas dwóch bo sam mam na co dzień do czynienia z takimi co za dużo internetu się naczytali
Osobiście dobre Valeo,Aisin jest bardzo dobrym sprzęgłem i śmiało mogę polecić

Michał102
03-02-13, 15:02
No to jest nas dwóch bo sam mam na co dzień do czynienia z takimi co za dużo internetu się naczytali
Osobiście dobre Valeo,Aisin jest bardzo dobrym sprzęgłem i śmiało mogę polecić

Dlatego lepiej zapytać kogoś obeznanego, niż kupić jakąś marną podróbę, prawda?
Zresztą nie każdy może się na wszystkim znać - co do tego chyba się zgodzisz, bo sam to gdzieś ostatnio wytykałeś:D

Tak jak wcześniej napisałem - nie mam obeznania co do sprzęgieł... nigdy jeszcze nie miałem "przyjemności" wymiany tego elementu. Zacząłem szukać po internecie co ludzie polecają - natrafiłem na dużą liczbę narzekań na Valeo, więc zapaliła mi się lampka ostrzegawcza, ale definitywnie nie przekreśliłem produktów tej firmy.

Co do upalania - wiadomo, że nie jeździ się ciągle na odcince, ale co mi po nowym sprzęgle, jak kiedyś najdzie mnie ochota/potrzeba przycisnąć do końca, a sprzęgło zacznie się ślizgać? Gdyby lekkie uślizgi mi nie przeszkadzały, to dalej bym jeździł na OEM sprzęgle z D14 ;-)