Zobacz pełną wersję : Spalanie EJ9
Witam mam taki problem, auto zaraz po kupnie lubiło sobie chlapnąć ponad 10 benzynyl. Silnik D14A4 90km
Włożyłem ostatni tłumik WM i dolot ze stożkiem, spalanie benzyny 13l. Okazało się ze jest wycięty katalizator i wstawiona rura. Czy to jest przyczyną dużego spalania. Na dzień dzisiejszy założona jest instalcja lpg i pali 19l gazu. Za małe cisnienie w ukladzie wydechowym i lambda źle odczytuje? Co radzicie aby spalanie wróciło do normy? Zamiast kata dać przelotowy tłumik? Pomocy!
Albo sonda padla albo robisz krotkie trasy i nic dziwnego ze w tym czasie silnik pali jak 4 litrowe v8.
Bez dolotu, na seryjnym wydechu, w trasie do max 100kmh spalił 10l, wiec cos nie teges z nim jest.
spróbuj z sonda. mi na gazie teraz w mieście pali około 12, a w trasie poniżej 10 co uważam za spore wartości, a u Ciebie to już masakra...
jaką masz instalacje gazową?
Jestem uczniem na diagnostyce wiec w każdej chwili moge sie podpiąć po kompa. Instalacja LPG-Tech na praowniku OMVL i wtryskach valtech. Zakladamy tą instalacje od pół roku i nie było problemu, ale u mnie spalanie mnie przeraża.
Ponoć lepsza od STAGa.
elektronika porównywalna ze stagiem ale wtryski valtek to porażka, za wolne do hondy.
piotreek23
26-01-13, 09:48
10l na 100 na trasie to porażka :) Ja mam D14Z2 że tak powiem oryginalny bez przeróbek to na 300KM udało mi się zejść do 5,6l/100 :--) Generalnie w cyklu mieszanym na ~6500km spalanie średnie mam ~8l/100
Na twoim miejscu bym pomierzył sondy lambda to tak na początek. (nie wiem czy ty też masz dwie bo u mnie w D14Z2 są dwie).
elektronika porównywalna ze stagiem ale wtryski valtek to porażka, za wolne do hondy.
Ja mam wtryski valteki i moje spalanie to 8 miasto 6,5 trasa sprawdz sonde
Orientujecie sie może jakie napięcie powinna mieć sonda?
Sonda mam jedną w kolektorze :)
10l na 100 na trasie to porażka :) Ja mam D14Z2 że tak powiem oryginalny bez przeróbek to na 300KM udało mi się zejść do 5,6l/100 :--) Generalnie w cyklu mieszanym na ~6500km spalanie średnie mam ~8l/100
Na twoim miejscu bym pomierzył sondy lambda to tak na początek. (nie wiem czy ty też masz dwie bo u mnie w D14Z2 są dwie).
U mnie bardzo podobnie 8500km i średnio z całości 8l. Miasto 8-10, trasa 5,1-6,5. Uważam że to normalne wartości dla tego modelu.
Panowie zmierzyliśmy sonde, okazało sie że jest zbyt bogata mieszanka. Założyć kata, strumiennice czy przelotowy wydech? Czy moze wymiana sondy?
Prawdopodobnie sonda do wymiany.
pisząc wartości wyżej pisałem o wartościach jakie pali mi auto na gazie... przy zimowej porze spalanie do 10 trasa, a do 12 miasto uważam za ok. mogłoby być zawsze lepiej ale tragedii nie ma jak na wartości gazu
vnv_nation
26-01-13, 13:21
Sprawne auto na trasie w zime i w lato pali tyle samo.Większe zuzycie paliwa w zime wynika tylko z dluzszego nagrzewania silnika, grzania na postoju itp
A dokładniej rzecz biorąc z dłuższego działania ssania.. Ot tak.
Panowie, co ma katalizator do spalania... Tym bardziej, jeżeli sonda jest przed katem, w kolektorze wydechowym...
Nie kombinuj z żadnym katem, wymień sondę i zobacz co się będzie działo, spalanie tego silnika na LPG to max 10l, powyżej tej wartości to albo masz bardzo ciężką nogę, albo coś jest nie tak.
Co do LPG - Valteki to sobie można w buty wsadzić, są tak wolne że w hondzie sprawdzają się może do 4tys rpm... Minimum z wtrysków to Magic Jety...
Moje D14A4 po Warszawie paliło w lato 8,5 l a teraz w zimę potrafi chlapnąć 10 przy średnim bucie. Zbadać miernikiem sondę? Jak miałem D13B7 to palił zawsze poniżej 8,5 l i jechał dużo lepiej niż to D14A4 no ale tam mapa paliwa była zmieniana. :cool:
Mechanik mi powiedział że sonda pada przez brak kata. Prawda to?
niewykluczone, też mam podobnie w moim, padła sonda, a brak kata
Sonda jest przed katalizatorem, nie ma to żadnego związku...