PDA

Zobacz pełną wersję : płyn chłodzący, hamulcowy, sprzęgłowy i wspomagania

bellodc
07-11-07, 16:52
Uzyłem opcji :szukaj: nie znalazłem...

Jakie płyny wlewacie do powyższych układów??
Z tego co się dowiedziałem do sprzegłowy i hamulcowy to ten sam płyn (zalecaja DOT4)
Jesli chodzi o wspomaganie to jest "wieczny" tylko trzeba dbać o poziom. Czym go uzupełnić?

Lcfr
07-11-07, 16:58
Uzyłem opcji :szukaj: nie znalazłem...

Jakie płyny wlewacie do powyższych układów??
Z tego co się dowiedziałem do sprzegłowy i hamulcowy to ten sam płyn (zalecaja DOT4)
Jesli chodzi o wspomaganie to jest "wieczny" tylko trzeba dbać o poziom. Czym go uzupełnić?

sałabo szukałes....

ale dobrze sie orientujesz
-hamulcowy - DOT4
-wspomaganie-manual zaleca TYLKO ATF hondy...

bellodc
07-11-07, 18:05
ATF do wspomagania kupię tylko w serwisie?

karpik85
07-11-07, 22:41
Płyn do wspomagania oryginalny Hondy kupisz tylko w ASO ale nie jestem pewien czy on sie nazywa ATF, bo w manualu i na zbiorniczku wspomagania napisali, ze jest to jakiś PSF-... (Power Steering Fluid).

Lcfr
07-11-07, 23:00
Płyn do wspomagania oryginalny Hondy kupisz tylko w ASO ale nie jestem pewien czy on sie nazywa ATF, bo w manualu i na zbiorniczku wspomagania napisali, ze jest to jakiś PSF-... (Power Steering Fluid).

i tu masz racje...
ma byc PSF - pomyliło mi sie :speszony:
sorka

karpik85
07-11-07, 23:06
no ATF to chyba do automatu (ATF - Automatic Transmision Fluid) :piwo2:

Lcfr
07-11-07, 23:11
no ATF to chyba do automatu (ATF - Automatic Transmision Fluid) :piwo2:

co inne myslałem (PSF) co innego napisałem (ATF)
bywa.... :speszony:

bellodc
07-11-07, 23:19
czyli do wspomagania tylko ASO...skoro jestesmy przy MTFie do skrzyni - zaopatrzyłem się w MTF94 rodziny Texaco podobno to odpowiednik. Macie wiedze na ten temat?

Efyr
07-11-07, 23:45
Był kiedyś topic o tym, tu, albo na inny forum i wynikało z niego, ze ma całkowicie inne właściwości.

karpik85
08-11-07, 09:14
Jak zmieniałem płyn w swojej skrzyni to przed zakupem przeczytałem kilka(naście) tematów na różnych forach i z wszystkich wynikało, ze każdy inny olej niż oryginalny Hondy ma inne właściwości. W Krakowie w ASO Krężel&Kręzel za litr MTF wołają coś ok. 58 złotych co i tak sie bardziej opłaci, niż szukanie na siłe tańszego pare złotych odpowiednika, bo każdy kto oszczędzał powie Ci, ze skrzynia dużo gorzej na innych pracuje, a dodatkowo oryginalny MTF wymienia się rzadziej.

bellodc
08-11-07, 09:46
60zł/l + 35zł wymiana=155zł. Nie bede ryzykował. Moze ktos chce kupić MTF94 który juz kupiłem?? ;)

karpik85
08-11-07, 10:23
a nie możesz go oddać do sklepu jak nie był otwierany ??

Efyr
08-11-07, 10:29
Ech... a u mnie w ASO wołają 73zł/l a wchodzi 2,5l i musiałem się wybulić, Widać co ASO to inna cena

karpik85
08-11-07, 11:42
Ech... a u mnie w ASO wołają 73zł/l a wchodzi 2,5l i musiałem się wybulić, Widać co ASO to inna cena

Ja przed zakupem dzwoniłem do trzech ASO w Krakowie i w każdym mieli inną cene, różnice dochodziły do 20 złotych na litrze.

TENCIO
08-11-07, 11:56
wchodzi 2.2-2.3 , mi policzyli dokladnie ta wartosc razy 68zl

nelq
08-11-07, 12:35
Ja w Świdnicy za MTF płaciłem 68 zł / l.

bellodc
09-11-07, 11:17
Tego Texaco nie oddam poniewaz był lany z beczki. Juz podarowałem go koledze który serwisuje mi samochody od lat ;)
Jeśli chodzi o ceny MTFa w okolicach Katowic to:
AutoKopex 60zł/l
a w Gliwicach wołają 90zł/l!!!!
Jak widac warto poswiecic kilka minut i groszy na telefon.

wrzossek_m
01-12-07, 21:57
witam tak czytam i czytam i mam pytanko czy ktoś si emoze orientuje czy do hani V genaracji (D15B7) do układu wspomagania można lać Valvoline LHM Plus Fluid?
pytam ponieważ gdzieś mi troszkę uciekło płynu i mam na minim a nie wiem jaki jest wlany to pomyślałem ze wymieniłbym na nowy a ze pozostałe płyny w aucie mam z tej firmy to i ten by mógł być.

pozdrawiam

patyk_lks
02-12-07, 00:07
Trzeba by sprawdzic wlasciwosci tego plynu ale zalecany jest tylko i wylacznie hondowski.

Lcfr
02-12-07, 09:25
Trzeba by sprawdzic wlasciwosci tego plynu ale zalecany jest tylko i wylacznie hondowski.

o czym było wiellokrotnie juz pisane i można to odszukac w opcji :szukaj: wpisując: "PSF"

marcov
02-12-07, 11:26
Ja wszystkie plyny eksploatacyjne leje z gamy Renault:

- wspomaganie ukl kierowniczego
- hamulcowy 5.1
- chlodniczy
- olej tez leje Elfa

i nic zlego sie nie dzieje, wszystko dziala jak powinno

Gr00bY
02-12-07, 11:40
witam tak czytam i czytam i mam pytanko czy ktoś si emoze orientuje czy do hani V genaracji (D15B7) do układu wspomagania można lać Valvoline LHM Plus Fluid?
pytam ponieważ gdzieś mi troszkę uciekło płynu i mam na minim a nie wiem jaki jest wlany to pomyślałem ze wymieniłbym na nowy a ze pozostałe płyny w aucie mam z tej firmy to i ten by mógł być.

pozdrawiam

LHM to płyn do hydroaktywnego zawieszenia stosowanego w Citroenach wiec nie bardzo sie nada :aloha:

Lcfr
02-12-07, 12:34
Ja wszystkie plyny eksploatacyjne leje z gamy Renault:

- wspomaganie ukl kierowniczego
- hamulcowy 5.1
- chlodniczy
- olej tez leje Elfa

i nic zlego sie nie dzieje, wszystko dziala jak powinno

ma to uzasadnienie
w koncu honda i renault to podobne auta :/

ps. o ile hamulcowy/chłodniczy i olej nie maja wiekszego wpływu o tyle PSF hondy do wspomagania jest ZALECENY do hondy ze wskazaniem na uzywanie tylko tego płynu...
doszły słuchy ze mozna lac zamiennik ale tez PSF...

Tak czy inaczej płyn ten wcale nie jest drogi i nie ubywa go...
wiec po co robic cos inaczej niż przewiduje fabryka?
chyba tylko po to by kiedys cos przestało działac jak powinno....

marcov
02-12-07, 12:52
Ja poprostu mam dostep do tych srodkow bo pracuje w ASO.

Teraz troche teorii bo nie sprawdzilem tego dokladnie, przeciez pompa wspomagania nie jest robiona przez Honde tylko dla Hondy, wiec domniemam ze ta sama pompa (producent) jezdzi w innych markach dlatego nie obawialem sie zalac ukladu innym plynem, ma on spelniac swoje zadanie, spelniac kryteria jakosci i to robi

vtec1
21-02-09, 20:03
toroche odświeżę temat , może ktoś się orientuje czy mogę zalać motula rbf 600 dot 5 jako płyn sprzęgłowy??

maciek070188
21-02-09, 20:13
a co ile trzeba plyd do wspomagania wymieniac hmmm?

skolopendra
22-02-09, 15:36
a co ile trzeba plyd do wspomagania wymieniac hmmm?

takie i inne podstawy znajdziesz w manualu :cool:

tu;
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2045

teg
24-02-09, 01:43
Niestety, w tym wątku nie znalazłem potrzebnego mi manuala - do hatchbacka 5d z 98 roku, silnik 1.5. Linki nie działają, ogólnie bałagan jak nie wiem... A przejrzałem te 13 stron tematu. Nie moge znaleźć takich informacji:
1. Czy płyn do wspomagania kierownicy się wymienia czy dolewa, jaki powinien to być płyn - tylko z ASO?
2. Czy płyn do sprzęgła się wymienia czy dolewa, jakie powinien to być płyn - też tylko z ASO?

Proszę bardzo o pomoc. Przy okazji chciałbym zapytać o rozrząd - jakiej firmy, co kupić, gdzie kupić, ile kosztuje wymiana...

ziomal007
24-02-09, 07:59
Niestety, w tym wątku nie znalazłem potrzebnego mi manuala - do hatchbacka 5d z 98 roku, silnik 1.5. Linki nie działają, ogólnie bałagan jak nie wiem... A przejrzałem te 13 stron tematu. Nie moge znaleźć takich informacji:
1. Czy płyn do wspomagania kierownicy się wymienia czy dolewa, jaki powinien to być płyn - tylko z ASO?
2. Czy płyn do sprzęgła się wymienia czy dolewa, jakie powinien to być płyn - też tylko z ASO?

Proszę bardzo o pomoc. Przy okazji chciałbym zapytać o rozrząd - jakiej firmy, co kupić, gdzie kupić, ile kosztuje wymiana...

1.
Można wymienić ale grozi to uszkodzeniem pompy jeśli to nieodpowiedni zrobisz.
Najlepiej tak jak pisał LCFR tylko PSF , kosztuję jakieś 70zł. Butelka wystarczy.

Można dolać , jeśli nie wiadomo co było wlane wcześniej to trzeba kombinować. Ziomy różnie kombinują , leją Lotosa itd. Ja też kiedyś dolałem kapkę i tragedii nie było.

2.
Ja wlałem Motula DOT5.1 , tylko uważaj żeby nie kupić DOT5 na silikonie.
Może być DOT4 jakiś nawet. Albo wlej do hamulcy i sprzęgła to co ja wlałem.

toroche odświeżę temat , może ktoś się orientuje czy mogę zalać motula rbf 600 dot 5 jako płyn sprzęgłowy??
Nie chcę skłamać ale czy RBF to nie DOT4 ? :p
Ja masz szybkie auto to hebli wlałbym RBF600 a do sprzęgła DOT5.1 , jeśli nie to tu i tu 5.1 :)
Spokojnie wystarczy do żwawej jazdy.

teg
25-02-09, 22:56
W zasadzie to dalej nic nie wiem :) Chodzi mi o to, czy te płyny się uzupełnia czy całkiem wymienia co jakiś czas. Czy jak kupieł dopiero co auto i nie wim co było lane, ale wygląda na czyste i nie ciemne i wszystko działa dobrze, to czy wymieniać te płyny, czy na razie dać sobie spokój?

ziomal007
26-02-09, 08:13
W zasadzie to dalej nic nie wiem :) Chodzi mi o to, czy te płyny się uzupełnia czy całkiem wymienia co jakiś czas. Czy jak kupieł dopiero co auto i nie wim co było lane, ale wygląda na czyste i nie ciemne i wszystko działa dobrze, to czy wymieniać te płyny, czy na razie dać sobie spokój?

Formalnie po kupnie wymienia się wszystkie płyny , filtry , rozrząd itd.
Wymienisz i będziesz miał spokój.
Tylko uważaj ze wspomaganiem , jeśli mało trzeba dolać to dolej Lotosa i nie wymieniaj.
Ale zrobisz jak będziesz uważał , ja wymieniłem i nic się nie stało ale są przypadki gdzie pompa umiera później.

Luczakhomer
17-03-09, 09:58
Czy wymiana płynu wspomagania wpłynie mi na lżejszą pracę układu kierowniczego. Obecnie mam zalany lotos i wspomaganie wydaje mi się ze nie chodzi jak powinno czy wymiana na inny płyn pomoże i czy mogę wymienić tylko w zbiorniczku czy trzeba spuszczać z całego układu?

Zienciu PL
06-01-11, 12:59
Kiedy powinno sie wymienic płyn wspomagania ?
Jak czesto?

Boniek87
06-01-11, 13:26
hmmm ja sobie po kupnie hondy wymieniłem płyn wspomagania na oryginalny hondy - PSF, zapłaciłem za niego 60zł za litr i zaczęły się cyrki ze wspomaganiem...najpierw zaczęła wyć pompa, potem zaczęła cieknąc. W końcu ją wymieniłem. Jeśli pompa cały swoj żywot pracowała na czymś innym a zazwyczaj tak jest to jak się wleje ten bardzo rzadki PSF to może cieknąc i się chrzanić. Ppotem zaczeły mi sie syrki z maglownicą, zaworek zaczał się nie otwierać. Fakt, po wymianie chodziło super, leciutko itd no ale jakie są efekty to się przekonałem. Pojechałem do chłopaka, który naprawia hondy. Wymienił mi ten magiczny PSF na mobila jakiegoś, gęsciejszy niz psf no i maglownica zaczęła działać. Nie działa już jak nówka sztuka, troszeńkę ciężej ale nie jest tak jak na tym psf-ie, że skręcając w prawo wspomaganie przestawało działać....tak więc trzeba wziąc pod uwagę to na czym i ile czasu te wspomaganie pracowało wcześniej. Takie jest moje zdanie, na pewno wiele osób się z nim nie zgodzi :)

skolopendra
06-01-11, 13:27
Jak czesto?

w praktyce się go prawie nigdy nie wymienia .choć proponuję pobrać manual tam masz wszystko opisane co i jak,kiedy.