Zobacz pełną wersję : Rozładowany nowy akumulator
Kupiłem tydzień temu nowy akumulator CENTRA PLUS CB454 12V 45Ah 300A. Podłączyłem go do auta i okazało się ze jest rozładowany ze aż nie dało się odpalić auta. Zabrałem go do domu i naładowałem na full prostownikiem no i palił bez żadnych problemów. Teraz gry przyszły większe mrozy (-10*C) to ledwo kręci. Dziś przemierzyłem go miernikiem i na postoju pobór prądu to 0,02A a napięcie 10V przy rozruchu spada do 6V. Napięcie ładowania w aucie to 14,5 V. Proszę o opinie bo moim zdaniem ten akumulator to totalne padło
Oddaj na gwarancję i tyle w temacie.
Dokładnie, jak kolega wyżej mówi - oddać na gwarancje i po problemie.
Pobór masz prawidłowy,pomiń, ze ładowałeś.Już na dzień dobry był do reklamacji.Poprostu tak trafiłeś -pech
Mam ten aku od prawie 4 lat i nigdy nie zawiódł, w najgorsze mrozy i zimy.
Musiałeś mieć po prostu pecha, innej opcji nie widzę. Gwara i koniec - a z następnego na pewno będziesz zadowolony :)
Jeszcze raz sprawdziłem pobór prądu bo zapomniałem włączyć alarm i teraz wyszło mi 0,36 A to chyba dużo?
Coś Ci zdecydowanie "wcina" akumulator. Za dużo.
No na pewno alarm. Tylko czy teraz reklamować ten akumulator? Może jest sprawny. Chodź z tego co wiem to sprawny rozładowany akumulator nie powinien mieć poniżej 12V
wyszło mi 0,36 A
Sprawdziłeś jak przeszedł w stan czuwania,czy załączyłeś i odczytałeś pomiar?
Dzięki za podpowiedz CRX1... Wcześniej mierzyłem odrazy po włączeniu alarmu, dziś zaczekałem chwile aż przejdzie w stan czuwania i jest 0,02A. Także jest w normie
piotreek23
29-01-13, 18:20
Miałem ten akumulator porażka :) wyparował :P on ma korki pod zaślepką taką na zatrzaski :) Trzeba chyba tylko zerwać nalepkę. Jak nie dolewasz wody do niego po lecie np. to potem jest kicha :) Ale w tej sytuacji jak koledzy piszą reklamacja.