Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mp3 wypalanie płytki Honda VIII

grypsownik
25-01-13, 10:46
Witam

Panowie nadal nie wiem z jaką prędkością wypalać płytki mp3 do hondy. Radio mam oryginalne niedawno zmienione w ASO Honda i jak wypaliłem mp3 z prędkością 8x to szybko nie czyta chwileczke trzeba zaczekać a audio to pyk i juz czyta. Wy z jaką prędkością wypalacie ????

butler.gdansk
25-01-13, 11:25
Po pierwsze to kup dobrą płytkę a nie najtańszą. Prędkość nagrania jak dałeś 8x dla CD to już bardzo wolno.
Wypal sobie zwykłe audio i sprawdź jak reaguje, bo może być tak że mp3 po prostu dłużej zaskakuje.
Jak tak Cię wkurza ten lag to kup sobie x-carlink albo inny emulator i odtwarzaj muzę z pendrive.

grypsownik
25-01-13, 11:31
audio elegancko od razu reaguje a ty jaka predkosci wypalasz mp3 do hondy ???

Paluch_tcw
25-01-13, 11:36
Po co zakładasz nowy temat skoro dostawałeś odpowiedzi w innym ?

Mp3 zawsze będzie wolniej czytać bo ma więcej utworów do przewertowania i nie jest to typowa płyta audio.

grypsownik
25-01-13, 11:44
Po co zakładasz nowy temat skoro dostawałeś odpowiedzi w innym ?

Mp3 zawsze będzie wolniej czytać bo ma więcej utworów do przewertowania i nie jest to typowa płyta audio.

a ty z jaka predkoscia wypalasz

Paluch_tcw
25-01-13, 12:16
8x czasem 16x.

grypsownik
25-01-13, 12:29
ok dzięki temat mozna zamknać pozdrawiam

Kasio
25-01-13, 16:05
Witam

Panowie nadal nie wiem z jaką prędkością wypalać płytki mp3 do hondy. Radio mam oryginalne niedawno zmienione w ASO Honda i jak wypaliłem mp3 z prędkością 8x to szybko nie czyta chwileczke trzeba zaczekać a audio to pyk i juz czyta. Wy z jaką prędkością wypalacie ????

Prędkość zapisu plików mp3 na CD prawdę mówiąc nie ma znaczenia. Napęd i system audio hondy misi mieć czas na zczytanie danych z płytki CD dlatego im więcej na niej plików tym dłużej trzeba czekać.Ale zagłębiając się w temat znaczenie ma jakość płyty i model nagrywarki ,podając przykład zewnętrznego napędu do "tower PC" firmy Samsung jakiś tam model TSS itd... który mam już jakiś czas a laptopowy napęd firmy Sony który przy Samsungu wypada jak "świnia przy korycie" :D , ogólnie mówiąc trzeba zwrócić uwagę po wypaleniu na błędy PIF/PIE

----------------------------------------------------------
Tu masz przykład płyty wypalonej w miarę poprawnie. Wartości błędów PIE oraz PIF są małe. Najważniejsze jest to, aby wartości błędów PIF/PIE były jak najmniejsze, ponieważ wpływa to na odczyt nośnika. Zauważ, że na wykresie PIF nie dość, że najwyższa wartość błędu wynosi 6, to tych błędów jest bardzo mało w stosunku do drugiej płyty (na kolejnej stronie). Gdy spojrzysz na ‘Ocenę jakości’, to wynik masz 97 na 100 możliwych, czyli płyta jest bardzo dobrze wypalona.

http://img42.imageshack.us/img42/7123/snap1ie.jpg

Tu masz płytę wypaloną (w stosunku do pierwszej) słabo. Wartości błędów PIE nie są aż takie wysokie, ale tych błędów jest dużo. Ilość błędów PIF wpłynie ujemnie na odczyt, bo ich wartości są za wysoki, no i jest ich bardzo dużo. Zauważ, że wartości mają zmienny kolor, co świadczy o dużej ilości błędów. Program ocenił nośnika na 46 punktów, czy średnio.

http://img442.imageshack.us/img442/9788/snap2vh.jpg

Reasumując.
Najwyższą ocenę jakości otrzyma nośnik, jeżeli błędów PIE oraz PIF nie będzie lub będą, ale niskie i mało, jednak tak nie jest. Zawsze występują błędy, które wpływają ujemnie na odczyt. Najważniejsze jest to, aby wartości błędów PIE były bardzo mało oraz ich ilość też była jak najbliższa zeru. W przypadku PIF najlepiej jakby tych błędów wcale nie było, ale występują i wpływają najbardziej ujemnie na odczyt.

Uzupełnienie (thx Zetoxa):
PI Errors – dopuszczalne maksimum to 280 błędów/sekundę, ale im mniej tym lepiej.
PI Failures – dopuszczalne maksimum to 32 błędy/sekundę, ale im mniej tym lepiej.
Jitter – dobrze nagrana płyta ma równomierny jitter poniżej 12%.

Źródło: SEBAW sebawl@o2.pl
---------------------------------------------------------

Dodam swoje 3gr :)

Pierwsze to zaopatrz się w najnowszy LameMP3Encoder ,odradzam wersje "Pro" jest znacznie lepsza ale większość mobilnych napędów nie radzi sobie z jej plikami.
Drugie to ustawienia pliku mp3. :

Sampling rate: 44100
Channels: Stereo .nie "join stereo" a dlaczego... a dlatego (http://blog.khron.net/2007/08/29/co_to_jest_stereo_joint_stereo_dual_channel/)
Bitrate range: 192000 to 320000
VBR quality :0 (high quality)

Teraz pora otagować nasze mp3
Tutaj czytamy... (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=/search%3Fq%3Dhonda%2Bcivic%2Bmp3%2Btag%26hl%3Dpl%2 6safe%3Doff%26client%3Dopera%26hs%3DO6t%26rls%3Dpl %26prmd%3Dimvnsfd&rurl=translate.google.com&sl=en&twu=1&u=http://www.civinfo.com/forum/ipods-mp3-players-ice/6367-mp3-compilation-disc.html&usg=ALkJrhhq-88ruMylSy4oF0zaKhzFSdusbQ)
i a tu mamy instrukcję (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=/search%3Fq%3Dhonda%2Bcivic%2Bmp3%2Btag%26hl%3Dpl%2 6safe%3Doff%26client%3Dopera%26hs%3DO6t%26rls%3Dpl %26prmd%3Dimvnsfd&rurl=translate.google.com&sl=en&twu=1&u=http://www.civinfo.com/wiki/index.php%3Ftitle%3DHow_to_make_an_MP3_CD&usg=ALkJrhgFnQAjwIj922mKmTYm2buai_k81g)
i palimy płytki aż do uzyskania zadowalającego nas efektu końcowego,lub jeśli interesuje Cie najwyższa jakość to wypalaj w CDDA.A tak na poważnie ,kup sobie emulator zmieniarki Xcarlink ,jakość nieporównywalnie lepsza niż z CD mp3 . Już gdzieś o tym pisałem tylko gdzie ? :confused:

Alix
25-01-13, 17:04
Hmm ciekawe że jakikolwiek problem jest, bo mój odtwarzacz (mam poliftowy więc generalnie korzystam z USB) łyka wszelkie nagrane CD z MP3. Wypalam 48x (ale fakt, używam tylko Verbatim AZO) i czyta bez problemów. Czarne płytki, no name od kolegów, dziwnie pokatalogowane, MP3 VBRy czy HQ - anything goes :) Jakość jest OK - audio mam zrobione więc zazwyczaj szybko słychać problemy - zwykle jest to jednak kwestia samej jakości MP3.

A reszta już zostala napisana więcej niż wyczerpująco :)

Kasio
25-01-13, 17:29
Verbatim.... kiedyś kupowałem tylko i wyłącznie bo była to dobra firma ,ale...... teraz to Made in India,Made in Tajwan,Made in China/RPC ,po wypaleniu zaczęły pokazywać się nagminnie błędy na płytach tej firmy i to zarówno na MCC jak i na MCM ,do kosza poszło kilkadziesiąt sztuk,nie wiem może jakaś felerna seria :) ,aktualnie przerzuciłem się na Philips,Sony,TDK i nie narzekam.Wybór duży każdy pali to co lubi ;)

Alix
26-01-13, 21:47
Kiedyś miałem czas poszperać, wtedy wybierałem między płytami zależnie od serii. Sprawdzało się, czy było z fabryki Taiyo Yuden czy jak mu tam i z której serii... Ale już nie mam na to czasu i kupuję Verbatimy z rozpędu, bo jakoś nigdy się na nich nie zawiodłem, ot solidne średniaki. A z TDK bywało oj różnie były takie serie że się do niczego nie nadawały a były serie wybitne gdzie się dało 82 minuty bez zająkniecia nadpalić :) A generalnie to pendrive 64GB i teraz płytki to jak znajomi coś swojego puszczają :rolleyes: Potem nie ma co z tymi CDkami robić, walają się wszędzie... Także też polecam emulator na USB jak ktoś nie ma i z głowy bo rozwiązanie z nagrywaniem płytek nigdy nie będzie w ułamku tak wygodne.

TeeS1975
29-01-13, 09:55
Jest cały wielki temat o audio w 8 genie.