Zobacz pełną wersję : Zacieki na zderzaku
Manhattan18
07-11-07, 00:55
Witam!
Mam taki problem wczoraj odebrałem hanke od lakiernika bo wymieniałem zderzak,i pojechałem na zmiane płynu hamulcowego i mechanikowi polał sie on na zderzak,został zaciek,i kolor wyblakł w dwóch miejsch co można z tym zrobić?
mechanika w koszty za zderzak.
to jedyny sposób...zderzak do malowania niestety.
gratuluję mechanika. Teraz będzie go to kosztować od 200 do około 500PLN zależy gdzie będziesz lakierował
Mozesz sprobowac zmatowic papierkiem 2000 i potem grubosciern pasta np. Fastcutem zpolerowac - czasami takie rzeczy schodza. Z reguly jednak nastepuje reakcja chemiczna z udzialem lakieru i nic nie mozna zrobic. Trzeba uwazac bo podobna reakcja zochodziod kontaktu z....ptasim gownem.
zgadzam sie z przedmówcą w 100%. mozna spróbować spolerowac zaciek zanim zdecydujesz się na malowanie, zawsze to mniejsze koszta a spróbować nie zaszkodzi. Polerowanie elementów z tworzyw szucznych uchodzi za trudniejsze ponieważ w inny sposób absorbuja one ciepło i istnieje większe ryzyko przypalenia lakieru więc proponowałbym oddąć to komus kto ma o tym pojęcie. Do likwidacji tego uszkodzenia proponowałbym zestaw 3M : Papier Wetordry 2000 i ewentualnie 2500 żeby sbie idealnie podrównać a następnie pasta FastCut 09374 w celu likwidacji rys po malowaniu a następnie politur na wysoki połysk 09376. To powinno wystarczyć. Możesz na początek pominąć matowanie i spróbować samą pastą FastCut ponieważ ma ona bardzo dużą ścieralność. Jeśli chodzi o koszta past no to są to jedne z najdorższych na rynku :/ Pozdrawiam. Daj znać co udało ci się zdziałać.
Jezeli uda ci sie zeszlifowac i spolerowac ta plame to moze sie okazac ze widac dokladnie gdzie siegnales papierkiem sciernym i lakier bedzie w tych miejscach jasniejszy. W takim wypadku musisz sciac rownomiernie morke z calego elementu - tj zmatowic papierkiem sciernym caly element. Odnoscie gradacji papierku przy dobrej technice polerki wystarczy gradacja 2000.
Manhattan18
21-11-07, 14:29
Nie bede tego robił,oddałem to lakiernikowi do poprawki ,z tego co wiem ma to jeszcze raz lakierowac ,jego problem nie mój :-) ,on za to płaci nie ja :-)