Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tre kolektorem o podloge.

qba1983
06-11-07, 22:48
mam maly problem, otoz moje autko stoi na sprezynach eibach -30mm, wyglada swietnie, prowadzi sie jeszcze lepiej.
problem polega na tym ze odkad zalozylem kolektor 4-2-1, na pieknych Lodzkich drogach szoruje nim po asfalcie(zdarza sie to zadko, ale sie zdarza - wkoncu sie przetrze i co ja biedny zrobie :speszony: a tu jeszcze snieg przyjdzie...) powiedzcie co mam zrobic? widze takie rozwiazania, ale moze macie lepsze pomysly...:
- podniesc zawias taki jaki byl i pogodzis sie z tym pieknym przeswitem w nad kolach(jak w cross cantry :speszony: ) gozej ze autko juz nie bedzie se tak prowadzic...
- zakupic sprezyny od VTI (autko pewnie bedzie sie lepiej prowadzic niz na serii) ale nadal pozostaje problem z nadkolami. wiec moze...
- do podniesionego zawieszenia zakupic nowe felgi i opony o wiekszym profilu niz zalecane. czyli zalozyc np. 195/60 r15, lub jeszcze wiecej 195/60 r16(zalecane to 195/55 r15). jakie beda konsekwencje takiego czynu :speszony: (po za zlym wskazywaniem licznika predkosci )... czy moze sie cos spie...(np przeguby, czy chociazby mechanizm roznicowy)
- zastanawialem sie tez nad tym , zeby podniesc sam silnik na mocowaniu, w sumie przegubom nic sie nie stanie, kolektor pojdzie wyzej i bedzie wilk syty i owaca cala ;) , z tym ze nie wiem czy jest to do wykonania i kto by to mogl wykonac. bo mocowania byly by po prostu do wymiany na takie modyfikowane lub robione od podstaw(bo spawanie to raczej w gre nie wchodzi... nie chce silnika zgobic ;) )

Civic '99
07-11-07, 08:41
jeszcze wiecej 195/60 r16

tego nie założysz bo będziesz obcierał o nadkola przy 195/45/16 przy normalnym zawiase jest prawie na styk przy maksymalnym skręceniu kół

do podniesionego zawieszenia zakupic nowe felgi i opony o wiekszym profilu niz zalecan

możesz sobie porównać jaki prześwit jest na 15" które ma TDP oraz na 16 moich lub Troubla

(jak w cross cantry :speszony: )

e wcale nie wyglada tak źle na seryjnym zawiasie nawet przy 16 :)

Konrad84
07-11-07, 08:42
Co do opon to szorowanie o nadkola. Ciekawe z tym podnisieniem silnika, ciekawe czy wykonalne.
A może zamienić kolektor na 4-1 ?

mtothaj
07-11-07, 08:51

Jest to watpliwe np. w B16 przy zamianie z 4-2-1 na 4-1 jest jeszcze gorzej pod tym wzgledem.

adamos85
07-11-07, 10:29

Jest to watpliwe np. w B16 przy zamianie z 4-2-1 na 4-1 jest jeszcze gorzej pod tym wzgledem.

dokladnie u mnie to samo - przy zmianie serii 4-2-1 na 4-1 jest mniejszy przeswit

newil
07-11-07, 11:22
Opcji masz duzo wiec niema co przezywac... :d podnies auto na serii albo kup wyzszy profil opon ( osobiscie polecam na zime 185/65 r14, prowadzi sie swietnie i bedzie napewno wyzej) w 3d hb 5gen mialem weiteca -60mm i to byl problem na zime:) pierw jechalem przez osiedla ja, za mna polg i wsumie za wiele roboty nie mial :agent: , wkoncu po obdarciu kolekora i przestawieniu hakow przednich zmienilem zawieszenie i byl to najlepszy kompromis :afro: [/list]