Zobacz pełną wersję : brzęczenie w tylnej klapie
Witam, mam honde v gen 3 d i czasami przy niskich obrotach slysze brzęczenie w tylnej klapie. Zlokalizowalem to i to na bank jest tam. Jakby jakaś blaszka czy coś. na tylnej klapie nie mam tablicy, bo poprzedni wlasciciel przeniosl ja na zderzak a klape zrobil na gladko. Jak rozebralem obudowe klapy to nie moge znalezc tego brzeczenia pozatym ciezko sie dostac bo miejsce ograniczone jest takimi metalowymi elementami, wzmocnieniem. W zwiazku z tym zastanawiam sie jak to zlikwidowac. Moze to glupie ale slyszalem o sposobie by wstrzyknac tam pianke montazowa wysokorozprężającą sie i wtedy bedzie git bo pianka jest lekka i nie bedzie przeszkadzac. jak myslicie pomysl lipa czy moze dobry? a moze macie jakies inne pomysly?
W klapie masz takie śmieszne wodziki, może jeden z nich 'tłucze'?
W klapie masz takie śmieszne wodziki, może jeden z nich 'tłucze'?
Dokładnie tak. Ja miałem to samo, tłukły mi sie te cięgna od zamka klapy, ja to poobklejałem taśmą izolacyjną w ten sposób, zeby nie było luzów. Mogą hałasować też linki trzymające klape po otwarciu, u mnie wyrobiły się ich mocowania i dzwoniły, ale tam jakieś podkładki założyłem, zeby mocniej poskręcać i jest OK.
Co do pianki to kiepski pomysł, bo jaksobie pozaklejasz nią wszystko to mozesz potem klapy nie otworzyć, albo nawet żarówki nie zmienisz jak kable pozakleja.
w sumie tez racja z tym posklejaniem kabli. Linki podtrzymujace klape to nie sa. Dzwiek jest to taki jakby drgania jakiejs blaszki, jakis rezonans. Mozliwe ze to jest linka. Czyli zeby to wszystko sprawdzic trzeba przyjrzec sie calemu mechanizmowi otwierania tylnej klapy tak?
musisz zdjąć tą plastikową osłone klapy (burty) robisz to tak, ze odkręcasz śrubke która znajduje sie pod wajchą do otwierania klapy obok zamka szyby, następnie płąskim śrubokrętem podważasz delikatnie najlepiej od dołu. Powoli plastik zacznie odchodzić, trzyma sie na kilku zatrzaskach i na tej jednej srubce. Jak już go zdejmiesz to postaraj sie wszysko mocno podokręcac, a metalowe pręty - cięgna jakoś posklejaj, albo pozakładaj gąbki czy coś tu już masz pole do popisu. Jak bedziesz zakładał plastik to możesz delikatnie poodginać te zatrzaski, na których siedzi. Ja tak zrobiłem jak tutaj pisze i głucho, nawet jak subwoofer ostro gra, a wcześniej to okropnie brzęczało.