PDA

Zobacz pełną wersję : Planowanie glowicy d16y8 do bloku d14a2

btrl
06-11-07, 20:29
Mam zamiar wsazic do d 14a2 glowice od 16y8.
Dowiedzialem sie ze problemow z wiaska nie bede mial natomiast mam pare pytan co o rozzadu no i komputera.
1)
Zaczne moze od samej glowicy. Co poza wyczyszneczniem i polerowaniem powinienem w takiej glowicy zrobic, jaki osprzet poza walkiem wymienic, no i jakiej marki.
No i to co najgorsze jak wyglaa strojenie rozrzadu?? Zdaje sobie sprwe ze jest potrzebny zakup kola rozrzau ktory posiaa mozliwosc regulacji np skunka2.
2)
Teraz zabieramy sie za kompa, jak sprawa z ta bajka wyglada??
Jestem prawie 99% pewny ze trzeba zmienic kompa na d16y8, no bo cala zabawa zacznie sie z vteciem i jego zastosowaniem na bloku d14a2.
Co o tym myslicie i co doradzacie??
3)
Trzecia sprawa to wtrysk, czytalem tutaj ze jeden z klubowiczow na na blocku d14a3 zamatowal glowice d15y7 bez vteca i zamontowal z tej jednostki wtrysk i mu niezle wykipialo pod maska. Przy takiej zmianie dobrym manewrem bedzie zmiana wtrysku i zrobienie dobrej mapy czy jenak pozostanie przy starej??

Jest to dosc dziwny pomysl ale takie sa najlepsze:D A co do innych przerubek to mam zanmiar zamontowac kolektor ssacy dedykowany do d16z6/y8 Skunka2 oraz wydech dc-sports no i na deser skrzynia.
Mniejsza co pozniej najwazniejsze dla mnie teraz to jest dobre dobranie i rozplanowanie glowicy i chcialbym prosic was o pomoc w tej sprawie.
Z gory dzieki:D

PS
jestem ogolnie ciemna masa :P:D:D wiec wybaczcie czasem moja ciemnote
Pozdro wszystkim :D

rem36
07-11-07, 17:23
problemow z wiaska nie bede mial
oj bedziesz mial.

jaki osprzet poza walkiem wymienic
to jaki walek wybierzesz w ogromnym stopniu determinuje to co powinienienes robic silnikiem glowica i osprzetem.

No i to co najgorsze jak wyglaa strojenie rozrzadu

to akurat nic trudnego jedziesz na hamownei i sobie ustawisz.

Co o tym myslicie i co doradzacie??

wsadzic p28 do wczesniej przerobionej wiazki.

Przy takiej zmianie dobrym manewrem bedzie zmiana wtrysku i zrobienie dobrej mapy czy jenak pozostanie przy starej??

wtryski najlepiej zmienic.

jestem ogolnie ciemna masa :P:D:D wiec wybaczcie czasem moja ciemnote

to jesli sie na tym chociaz jako tako nie znasz to sie zato nei bierz, szkoda twojego czasu, kasy i nerwow. Jak koniecznie chcesz robic to pogadaj z kims kto ma o tym jakies pojecie a najlepiej nie tylko z jedna osoba i wtedy sie nacos zdecyduj.

btrl
07-11-07, 23:17
rem36 Dzieki za pare ciekawych uwach :)
No ale ciekawi mnie co z ta wiazka?? jedni pisza ze silnik d16y8 ma ta sama wiazke co d14a2, wiec ja juz nie czaje;/ jak to z tym jest ???
No i jakbys mogl cos wiecej o tym kompie p28 napisac bym byl wdzieczny :)

rem36
07-11-07, 23:32
ma takie samo obd ale zupenie inna wiazke, d14 jest czyms w rodzaju rozwiniecia dpi z poprzedniej generacji i pomimo ze jest to mpi to wtryski dzialal parami ( cos jak dpi) nei ma kompletu czujnikow ktore ma normlane MPI ma inne kostki itd.
o kompie p28 jak i otym bylo wiec poszukaj troche.