Zobacz pełną wersję : pasek rozrzadu - co ile wymiana
witam
jestem nowym uzytkownikem tego forum i hondy civic :mrgreen: ktora kupilem dla swojej kobiety (osobiscie mam bmw z 81 roku)
mam wielka prosbe moglibyscie mi powiedziec co ile wymienia sie pasek rozrzadu (bo z tego co sie orientuja patrzac pod maske jest pasek)
ewentulanie co ile wymienia sie inne rzeczy np swiece, kable, palec, kopulke, filtry
autko jest z 93 roku silnik d13b2 przebieg na szafie 130k km, (ciekawe ile faktycznie), auto bylo udezone prawym przodem widac ze bylo robione, blotnik nie jest najlepiej spasowany do lampy i widac przed kielichem (sam kielich raczej nie ruszony), jadac 140km/h puscilem kierownice i auto jedzie prosto, kierownica nie bije, przy ostrym hamowaniu tez nic sie nie dzieje, od dolu nie widac rdzy
pozdrawiam i dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Jezeli go dopiero kupiles to radze odrazu wymienic rozdzad i paski przy okazji to podstawa ja osobiscie wymieniam rozrzad co 60tys ale niech tez inni sie wypowiedza
Jesli nie masz pewnosci kiedy byl wymieniany pasek rozrz. to tak jak juz napisal przedmowca - wymien go od razu. Koszty naprawy silnika po jego zerwaniu mogą być bardzo wysokie. Z tgo co wiem, to tylko DOHC są bezkolizyjne i nie powinno (choć pewnie nie musi) nic złego się stać po uszkodzeniu paska...
w D14Z2 po 99r rozrząd co 120k km. Mie pomoże CI to niestety, ale może przy okazji topic'u inni znajdą coś dla siebie. :)
ja wymieniam co 60tys
jak w Oplu czy Beemce, H bodajze 100 do 120k
info z ASO - do 99r wymiana co 90k po 99r co 120k
info od zaprzyjaźnionego mechanika: Graty są te same a różnica wynika z doświadczenia, że tyle wytrzymują...
info z forum, więcej szukać mi sie nie chce: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1213
czyli co 60 czy 90 ? a moze srednia z tego wyciagnac i co 75 ? :mrgreen:
jakie ceny sa jesli ktos sie orientuje bo nie chce przeplacic i jakich firm proponujecie ? czy wymiana napinacza jest koniecznoscia ?
a inne rzeczy tak ja pisalem w pierwszym poscie, naprawde jestem zielony jesli chodzi o H.
pzdr
mucha
czyli co 60 czy 90 ? a moze srednia z tego wyciagnac i co 75 ? :mrgreen:
jakie ceny sa jesli ktos sie orientuje bo nie chce przeplacic i jakich firm proponujecie ? czy wymiana napinacza jest koniecznoscia ?
a inne rzeczy tak ja pisalem w pierwszym poscie, naprawde jestem zielony jesli chodzi o H.
pzdr
mucha
wymieniaj co 100 i bedzie git :)
czyli co 60 czy 90 ? a moze srednia z tego wyciagnac i co 75 ?
a inne
chłopaku - czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze? dostałeś całe tabele przeglądów z książki. szukaj, bo Twoje pytania padły na tym forum minimum kilka, jak nie kilkanaście razy :twisted:
jeszcze to - proszę: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3132
spoko luz co sie bulwersujesz, najwyrazniej napisales posta w tym samym momencie co tzn troszke wczesniej i tak glupio wyszlo, ech nie ma to jak mila atmosfera, ale dzieki
btw te skany sa od D14Z4 i B16A2 a mi chodzi o d13b2 jak to sie ma do tych pierwszych ?
btw te skany sa od D14Z4 i B16A2 a mi chodzi o d13b2 jak to sie ma do tych pierwszych ?
tak sie ma że w książkach serwisowych nie jest to specjalnie podzielone na wszystkie rodzaje silników, tylko jest ogólnie - więc odniesienie jakieś masz co kiedy powinieneś wymieniać - po prostu - była książka z przeglądami i dokładnie taką samą dostawałeś do np. d13b2, d16z6 idt. Ale jak chcesz koniecznie od Twojej to pewnie ktoś ma i może wrzuci. Nie wiesz co było robione i wymieniane więc zrób rozrząd, wymień wszystkie płyny i filtry i będziesz miał spokój, ale uwierz mi że o tym wszystkim już znajdziesz na forum, a podstawową zasadą jest - najpierw szukam, później pytam :)
ps. Że niby ja się bulwersuję :lol: jestem oazą spokoju, pierd.lonym, kur*a, *****i*cie wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora :D ;)