Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki olej do skrzyni

KLAKIER27
05-11-07, 10:47
Sienma mam takie pytanie na poczontku co znaczo oznaczenia na silniku D13Z2 bo na tablice są D16Z2 . A i moje pytanie jaki olej zalac do skrzyni bo troche cienszko chodz przy zmianie na 2 i gdzie znajjde wlew oleju do skrzyni bende wdzienczny za odp(szerokosci zycze)

Rikoo
05-11-07, 11:09
10w40 zwykly silnikowy

poszukaj :szukaj: :szukaj: :szukaj:

skolopendra
08-11-07, 18:42
10w40 zwykly silnikowy
silnikowy tez jest gęsty ,w porównaniu do mtf-a
..................................kup w aso i zalej mtf-a

eVok
09-11-07, 20:07
silnikowy tez jest gęsty ,w porównaniu do mtf-a
MTF jest dopiero od 95r.nie pamiętam dokładnie.wcześniej był lany silnikowy i tak się powinno robić w przypadku starszych modeli

monczi
09-11-07, 21:47
Nie zgodze sie tylko i wylacznie MTF nawet do aut z roku 80 jest wielka poprawa w uzytkowaniu skrzyni!

eVok
09-11-07, 21:55
Nie zgodze sie tylko i wylacznie MTF nawet do aut z roku 80 jest wielka poprawa w uzytkowaniu skrzyni!

no to zapytaj Bayera od nas z forum co było jak do EC9 z 91r. zalał MTF....jak go nie było to serwisy lały Mobila 10w40.chcesz poprawiać fabrykę?obyś się nie przeliczył w tym wypadku

skolopendra
18-11-07, 15:10
wcześniej był lany silnikowy i tak się powinno robić w przypadku starszych modeli

wcale tak nie jest ;)
manual podaje mtf do aut od roku 87.............. :szukaj: :zasady: i nie rozgranicza na roczniki przed i po 95 rokiem

a silnikowy tylko w przypadku jego braku ..technologia poszła do przodu,więc dlaczego starsze skrzynie mają dłużej nie pożyć an mtf-ie ??
to tak jak po remoncie starego silnika ,pewnie będę lał minerale,bo syntetyka 20 lat temu nie było

a wystarczy starą honda podjechać do aso i od razu zaproponują Ci lepszy mtf :agent:

eVok
18-11-07, 16:06
manual podaje mtf do aut od roku 87..............
to ciekawe dlaczego w mojej książce obsługi pisze żeby lać silnikowy?w tych czasach to się lało i tak powinno pozostać moim zdaniem.

to tak jak po remoncie starego silnika
tu nie piszemy o oleju do nowej skrzyni czy po remoncie tylko do starej.wlej do starego silnika 0w40 bo jest to stosunkowo nowy olej :agent:

skolopendra
19-11-07, 20:51
to ciekawe dlaczego w mojej książce obsługi pisze żeby lać silnikowy?w tych czasach to się lało i tak powinno pozostać moim zdaniem.

wiec musisz przeprowadzić poważna rozmowę z panem H.R Etzold i zapytać go czemu takie bzdury napisał on w manualu
skoro :

tak powinno pozostać moim zdaniem.

eVok
19-11-07, 21:44
wiec musisz przeprowadzić poważna rozmowę z panem H.R Etzold i zapytać go czemu takie bzdury napisał on w manualu

szkoda dyskutować,autor tematu dostał 2 odpowiedzi.sam wybierze co wlać do starej skrzyni

koniec OT

motoboy
17-04-10, 00:00
Witam, chciałem odnowic troszke temat, odrazu napisze że jestem żułtodziobem, ale prosze odpowiedzcie koledzy na moje pytanie. Mianowicie mam hone civic coupe 96 rok 1.6 16v i chce zmienić olej w skrzyni. I tu jest pytanie, gdzie znajduje się wlew oleju do skrzyni biegów?? przyznam że ślęczałem chwile w kanale i nie wiem. Spustowy oleju to ten na samym dole?? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

dEboo
19-04-10, 22:42
korek wlewowy jest koło poduchy przy skrzyni, na boku skrzyni, prostopadły do podłużnic. Ciężki jest tam dostęp, trza chyba odkręcać łape, u mnie 2 klucze zorałem nim odkręciłem ten korek wlewowy nie wiem co za dureń i po co go aż tak dokręcił.

Croom
25-04-10, 10:27
motoboy: jaki masz silnik 1.6SR D16Y8 ?
Jesli tak to wlewowy 44Nm zlewowy koreczek: 39Nm.
To samo w D16Y3
Wchodzi 1.8L