Zobacz pełną wersję : Jaki olej do skrzyni
Sienma mam takie pytanie na poczontku co znaczo oznaczenia na silniku D13Z2 bo na tablice są D16Z2 . A i moje pytanie jaki olej zalac do skrzyni bo troche cienszko chodz przy zmianie na 2 i gdzie znajjde wlew oleju do skrzyni bende wdzienczny za odp(szerokosci zycze)
10w40 zwykly silnikowy
poszukaj :szukaj: :szukaj: :szukaj:
skolopendra
08-11-07, 18:42
10w40 zwykly silnikowy
silnikowy tez jest gęsty ,w porównaniu do mtf-a
..................................kup w aso i zalej mtf-a
silnikowy tez jest gęsty ,w porównaniu do mtf-a
MTF jest dopiero od 95r.nie pamiętam dokładnie.wcześniej był lany silnikowy i tak się powinno robić w przypadku starszych modeli
Nie zgodze sie tylko i wylacznie MTF nawet do aut z roku 80 jest wielka poprawa w uzytkowaniu skrzyni!
Nie zgodze sie tylko i wylacznie MTF nawet do aut z roku 80 jest wielka poprawa w uzytkowaniu skrzyni!
18-11-07, 15:10
wcześniej był lany silnikowy i tak się powinno robić w przypadku starszych modeli
wcale tak nie jest ;)
manual podaje mtf do aut od roku 87.............. :szukaj: :zasady: i nie rozgranicza na roczniki przed i po 95 rokiem
a silnikowy tylko w przypadku jego braku ..technologia poszła do przodu,więc dlaczego starsze skrzynie mają dłużej nie pożyć an mtf-ie ??
to tak jak po remoncie starego silnika ,pewnie będę lał minerale,bo syntetyka 20 lat temu nie było
a wystarczy starą honda podjechać do aso i od razu zaproponują Ci lepszy mtf :agent:
manual podaje mtf do aut od roku 87..............
to ciekawe dlaczego w mojej książce obsługi pisze żeby lać silnikowy?w tych czasach to się lało i tak powinno pozostać moim zdaniem.
to tak jak po remoncie starego silnika
tu nie piszemy o oleju do nowej skrzyni czy po remoncie tylko do starej.wlej do starego silnika 0w40 bo jest to stosunkowo nowy olej :agent:
skolopendra
19-11-07, 20:51
to ciekawe dlaczego w mojej książce obsługi pisze żeby lać silnikowy?w tych czasach to się lało i tak powinno pozostać moim zdaniem.
wiec musisz przeprowadzić poważna rozmowę z panem H.R Etzold i zapytać go czemu takie bzdury napisał on w manualu
skoro :
tak powinno pozostać moim zdaniem.
wiec musisz przeprowadzić poważna rozmowę z panem H.R Etzold i zapytać go czemu takie bzdury napisał on w manualu
szkoda dyskutować,autor tematu dostał 2 odpowiedzi.sam wybierze co wlać do starej skrzyni
koniec OT
Witam, chciałem odnowic troszke temat, odrazu napisze że jestem żułtodziobem, ale prosze odpowiedzcie koledzy na moje pytanie. Mianowicie mam hone civic coupe 96 rok 1.6 16v i chce zmienić olej w skrzyni. I tu jest pytanie, gdzie znajduje się wlew oleju do skrzyni biegów?? przyznam że ślęczałem chwile w kanale i nie wiem. Spustowy oleju to ten na samym dole?? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
korek wlewowy jest koło poduchy przy skrzyni, na boku skrzyni, prostopadły do podłużnic. Ciężki jest tam dostęp, trza chyba odkręcać łape, u mnie 2 klucze zorałem nim odkręciłem ten korek wlewowy nie wiem co za dureń i po co go aż tak dokręcił.
motoboy: jaki masz silnik 1.6SR D16Y8 ?
Jesli tak to wlewowy 44Nm zlewowy koreczek: 39Nm.
To samo w D16Y3
Wchodzi 1.8L