Zobacz pełną wersję : Obciążenie prądowe wtyku zapalniczki
Mam pytanie. Ile max watów można podpiąć do wtyku zapalniczki. Załóżmy mam rozgałęziacz na 4, do tego podpinam 2 nawigacje :) (one akurat mało biorą bo tam na jedną to około 3W) do następnego ładowarkę usb do nokii , a do ostatniego CB radio. Wytrzyma to czy wywali bezpieczniki, albo instalacja spłonie ?
Nie palę, więc zapalniczka mi nie potrzebna i nikt u mnie w aucie nie zapali, a ona w sumie generuje duży pobór więc załóżmy że jej nie ma i nie będzie używana.
Pytanie do użytkowników ile wam się udało podpiąć bezszkodowo na maxa odbiorników do wtyku zapalniczki ??
wat jak wat, ale ile A...masz na kazdym urzadzeniu napisane ile A kazde pobiera, zsumuj sobie i zobaczysz czy instalacja wytrzyma - od czegos wkoncu sa tam bezpieczniki nie?
Dokladnie tak jak zakit pisze, a jak juz sie upierasz przy watach to moc liczy sie ze wzoru napiecie razy prad, wiec teoretycznie przy bezpieczniku 10A masz wydajnosc na ok 120W
spokojnie ci to pociągnie i wydaje mi się że prędzej zdechnie ten rozgałęziacz niż bezpiecznik lub instalacja no chyba że masz go własnej konstrukcji lub z bardzo wysokiej półki
".........lub z bardzo wysokiej półki"
YYYY to takie z wysokiej półki w ogóle istnieją ?? :)
Dobra dzięki za odpowiedzi. Może ten shit co mam wytrzyma. On sam może się rozpaść, najlepiej po okresie użytkowania :), grunt by instalacja nie ucierpiała.
Ja podpinalem lampy ponad 100 watowe przez te adaptery napiecia i wytrzymalo (zapalniczka na gniazdko 220v)
Znaczy przetwornicę podpinasz pod gniazdo zapalniczki i dalej do lamp. No to ładnie, że przy takiej mocy to ci się to nie zagotuje :)
Przetwornice widzialem i na 500 i na 700 watt wiec cos w tym musi byc..
Moc wyjsciowa przetwornicy jest wieksza od mocy pobieranej na wejsciu inaczej taka przetwornica bylaby bez sensu