PDA

Zobacz pełną wersję : za dużo oleju [D15B7]

pompek
04-11-07, 16:37
w środę wymieniałem u mechania olej... po przejechaniu ok. 200km z czego jakieś 180km w trasie sprawdziłem poziom oleju okazało się, że jest sporo ponad max... od razu wlazłem pod samochód i upuściłem prawie litr oleju... teraz się zastanawiam czy to pewne, że będą tego konsekwencje (uszczelka itp.)... czy może się upiecze... na forum przeważają opinie, że to baaaardzo źle jak oleju jest za dużo... natomiast ogólnie w necie opinie już są bardziej stonowane i przeważa zdanie, że tragedii nie będzie... może to zależy od marki i w Hondach jest akurat kaplica... jeżeli jednak uważacie, że bez konsekwencji się nie obędzie to co obstawiacie?

Lcfr
04-11-07, 16:43
jak nie jeździles duzo z takim wysokim stanem to nic sie nie stanie....

ps. nie mogłes powiedziec mechaniorowi ile ma nalac????????????????????????

pompek
04-11-07, 16:48
ps. nie mogłes powiedziec mechaniorowi ile ma nalac????????????????????????
myślałem, że człowiek, który śmie nazywać się mechanikiem (do tej por byłem z niego zadowolony) umie nalać odpowiednią ilość oleju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tak jak pisałem... jakieś 20-30 km po Wawie i ze 170 w trasie... nie wiem czy to dużo...

Lcfr
04-11-07, 16:57
tak jak pisałem... jakieś 20-30 km po Wawie i ze 170 w trasie... nie wiem czy to dużo...

wg mnie nic sie nie powinno stac
zbroilem, kiedys 400km civic z za duzym mocno stanem oleju i nie zauwazyłem zadnych tragicznych objawów....

tomek_m
04-11-07, 17:27
mi tez mechanik zalal za duzo oleju :/ okolo centymetra powyzej gornej kropki na bagnecie na zimnym silniku - przejechalem z 50 km od wymiany i to w miescie nie cisnac za mocno gazu - jak myslicie czy spuscic nadmiar, czy dac sobie za tym spokoj?

nelq
04-11-07, 17:29
Jak masz 1cm powyżej to ja bym odciągnął.

Frydzio
04-11-07, 22:48
ja zrobilem juz prawie 10tysiecy na nadwyzce. Najpierw po kilku dniach skapnalem sie ze mam ok. 7mm za duzo od maxa, spuscilem troche. Wyszlo ze mam ok. 5mm ponad max. Dalem sobie z tym spokuj (oleju nie ubywa ani nie przybywa). Wiem ze tak byc nie powinno, ale niedlugo szykuje sie zmiana oleju, etedy wleje ponizej maxa.

Lcfr
04-11-07, 23:07
ja zrobilem juz prawie 10tysiecy na nadwyzce. Najpierw po kilku dniach skapnalem sie ze mam ok. 7mm za duzo od maxa, spuscilem troche. Wyszlo ze mam ok. 5mm ponad max. Dalem sobie z tym spokuj (oleju nie ubywa ani nie przybywa). Wiem ze tak byc nie powinno, ale niedlugo szykuje sie zmiana oleju, etedy wleje ponizej maxa.
Twoja sprawa...
choc dziwne podejscie skoro auto nie bierze oleju...
bo 5mm to okolo 0,5litra
100km to inny temat niz 10tys
poza tym niektórzy (ja np.) wymieniaja olej co 10tys właśnie

Frydzio
04-11-07, 23:24
no i ja rowniez wymianiam co 10 tys., a bedzie to calkiem niedlugo, wiec wtedy wleje miedzy min a max :agent: