Zobacz pełną wersję : Regeneracja deski rozdzielczej
Witam,
chciałem spytać o radę osób które w swojej historii podejmowały się regeneracji/naprawy/ czy też przywrócenia deski rodzielczej do stanu jak najlepszego.
Mam rozebraną EJ2 czekającą na świeży lakier na wiosnę. Wszystkie elementy wnętrza wyjęte dlatego jest świetna okazja do renowacji deski i plastików. Problem w tym, że od jakiegoś już czasu szukam i czytam o różnych rozwiązaniach i nie wiec na co się zdecydować. Poniżej podam co chodzi mi po głowie i będę wdzięczny za info co wy na to. Przypomnę , że deska jest o fakturze chropowatej a za razem lekko miękkiej (jak to w civicach V gen).
Rozważam następujące:
1. Zwykłe polakierowanie wszystkiego lakierem do plastików czarny mat.
2. Oklejenie folią wylewną czarny mat. - obawiam się czy na tej strukturze w ogóle to ma sens.
Nie jestem zainteresowany flokiem ani też obszyciem skórą. Osobiście uważam to za brzydkie.
ja w swojej hance też kiedyś będe odnawiał deske i myśle o farbie vht podobno bardzo dobrze kryje i nie odpryśnie na tej strukturze co jest na desce. drugi pomysł to górną część deski zrobić w carbonie 3d a spód w czarnym kolorze, miałem tak w peugeocie ale to była seria a tu nie wiem czy to nie odejdzie. może coś pomogłem:p
kamil.m1988
30-01-13, 21:03
witam. robir takie zabiegi czasem w pracy. u siebie też coś takiego roiłem. a dokładniej. wszystkie czarne pklastiki można pomalować lakierem w sprayu do plastików. oczywiscie trzeba wszystko "zmatowić" jak to do kazdego lakierowania. najlepsza wg mnie z tego co sprawdziłem jest włuknina ścierna nasączona odtłuszczaczem. co do tej powłoki ze strukturą wiem że można ją też potraktować sprayem oczywicsie uprzednią matując. jesli sie posiada ubytki duze lub nie, są specjalne wypełniacze do tworzyw plastikowych(twarde) jak i żele imitujące i wypełniające ubytki w tej warstwie ze strukturą. do tego mozna zastosować tzw preparaty przyczepnościowe do tworzyw, przed lakierowaniem. sęk w tym zeby nakładać lakier cienkimi warstwami. i jest gitara. kolejny sposób to lakierowanie platsików tzw lakierami naprawczymi do skór. na skórze jest wygląd skóry na plastiku, plastiku. tyle ze zestaw jest drogi jak i pojedyńcze pigmenty. i ostatni znany mi sposób to polakierowanie tworzyw zwykłą bazą lakierniczą z dodatkiem utwardzacza do bezbarwnego.nie pamięatm proporcji. ja mam tak zrobioną tą winylową podsufitkę na czarno. i u mnie wyszedł pół mat. ogólnie wygląda jak 100% fabryka. mam nadzieje ze przybliżyłęm troche temat;)
Dobra, zacznijmy od początku… chcesz je odnowić, bo co? Wypłowiały? Są plamy z jakichś płynów, których nie możesz usunąć? Czy po prostu jest brudna?
Bo dobrym rozwiązaniem na "odświeżanie" czarnych elementów to dokładne umycie jakimś APC w odpowiednim stężeniu i zakonserwowanie, np. PoorBoy's World Natural Look. Poszukaj sobie conieco zdjęć po "smarowaniu" PB i będziesz wiedział czy potrzebne Ci malowanie, czy tylko ODPOWIEDNIA chemia samochodowa. (celowo kapitalikami, bo Autoland, czy jakieś marketowe chemie to się przeważnie nadają do wyrzucenia na śmietnik, a nie korzystania w aucie)
Jest stara, ma dziury po mocowaniach tel komórkowego. A poza tym samochód jest gruntownie restaurowany, nowy lakier, silnik rozebrany i wyczyszczony, komora silnika itd więc i wnętrze będzie miało mieć inny "nowy" wygląd. Stara deska w tym przypadku trochę będzie kuła w oko.
a nie lepiej znaleść inną na forum allegro szrocie w lepszym stanie szpachlowanie itak pozostawi ślad a faktura w tym miejscu bedzie inna
Wracając na krótko do tematu. Odpuściłem oklejanie , flokowanie i inne tego typu. W związku z brakiem czasu na takie kombinacje użyłem czarnego matu w sprayu i jestem zadowolony.
Zaznaczam że już kiedyś lakierowałem deskę matowym szarym (jakimś pierwszym lepszym co niby miał być ok) ale powłoka stała się i matowa i strasznie szorstka. W ogóle nie ciekawa. Pod mokrą ściereczką nawet schodził kolor.
Tym razem użyłem VHT Vinyl i przyznam że na prawdę dużo lepiej.