PDA

Zobacz pełną wersję : Honda 1.7 CTDI 2002 vs benzynka

pablo2611
04-11-07, 15:51
Czesc!
Od pewnego czasu mam zamiar kupic hondke 7 generacji ale zastanawiam sie na benzynka czy dieselkiem. Rocznie bede robil mniej niz 15tys km. Na autko chce przeznaczyc ok 25 patoli. Tak sobie czytam te forum (jestem milosnikiem diesli) i dochodze do wniosku ze obecne dieselki sa czesto awaryjne. Szczegolnie chodzi o zapieczone lopatki w turbinie tzw SPADEK MOCY. Wychodzi na to ze diesel to "drogie oszczedzanie". Kiedys jezdzilem civiciem z 94 PB i tylko lalem paliwko. Lubie wysokie obroty. Nie jezdze PSJ - ****usiowaty styl jazdy. W moim aucie silnik musi osiagac moment na kazdym biegu. W koncu honda to raczej sportowa odmniana dwusladow w porownaniu np do KIA czy daewoo. Kierujac sie kupnem chce zwrocic uwage na jak najmniejsza awaryjnosc gdyz, oraz przyjemnosc z jazdy. Drodzy forumowicze ! doradzcie mi co dla mnie lepiej pasuje ON czy PB ? a moze jakies sugestie ?

lukas-comp
04-11-07, 23:25
byl spory temat, ktory poruszal ten dylemat...

agent
05-11-07, 13:49
W przypadku Hondy 2001-2005 jeśli diesel to tylko sprowadzany bo w Polsce nie było w salonach. Ja np kupiłem diesla chociaz miałem podobnie jak Ty do wyboru również benzynkę. Na razie bezproblemowo. Jako plus na diesla spalanie ok 6l (na samej trasie mniej) i dobry kop nawet od dolnych obrotów. Minusy to że trochę ospałość - jak się chce ruszyć nagle to trzeba poczekać aż się silnik wkręci i dopiero puścić sprzęgło co trwa jak dla mnie za długo. Ale w trasie przy wyprzedzaniu jest jak najbardziej ok. Części zamienne tez trochę droższe i oczywiście hałas - mógłby być cichszy chociaż sporo hałasu nie pochodzi od silnika. Reasumując - jestem zadowolony ale następny raz kupiłbym benzynę bo lubię zmiany.

Barti88
05-11-07, 20:23
To było troche opinii na temat 1.7CTDI:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=33165
może warto kupić i zchipować ten silnik ? tylko nie wiem jak z wytrzymałością...

pablo2611
05-11-07, 21:55
a co lepsze
seat leon 1.9 tdi 90 konny czy civic 7 generacja ? rowniez w dieslu ?
co polecaci e?