Zobacz pełną wersję : antena pytanie
adriangrabowski
04-11-07, 14:38
właśnie wymieniłem antene w mojej hondzie nawiasem mówiąc to tragedia żeby to zrobić ale jakoś sie udało tylko jak już skonczyłem to zauważyłem ze wszystko pieknie działa jak samochód jest wyłączony a jak tylko przekręce na zapłon to zaczyna radio strasznie szumić i gubią sie stacje dodam ze przy montażu odpadła mi ta metalowa blaszka ktora jest jedną stroną montowana do plasikowej zaślepki na dachu a drugą strona jest lutowana do metalowego pierścienia na antenie czy własnie to jest winne
skolopendra
04-11-07, 14:59
zapewne tak
.teraz masz tak ,jak byłbyś bez anteny :)
A ta antena to oryginalna czy jakiś zamiennik ?? Bo jest też opcja, ze może być przewód lipnie ekranowany i ściąga szumy.
Jezeli Ci sie oderwala ta blaszka to znaczy ze antena teraz nie ma masy. Czyli jej patrametry drastycznie spadly. Kazda antena powinna byc "zmasowana", teraz odbierasz stacje na tzw. zyle garacej wszystkie zaklocenia z auta sa rowniez zbierane. Masa anteny w duzym stopniu wplywa jakosc odbieranych stacji. Stwierdzilbym nawet ze w najwiekszym stopniu. Musisz to jakos spowrotem przylutowac i bedzie dobrze. I jeszcze sprawdz czy wszystko jest jak nalezy z "fajka", ta przejsciowka do anteny.
a ja znowoz zalozylem nowe radio i nie lapie mi nawet Rmfu automatycznie, inne stacje ledwo lapie szumi charczy itp, czy antena do wymiany? ile ksoztuje taka do Civic? a czy jest tez taka antena i da sie podlaczyc do civic ze sciaga mi tez TV? bo mam taki radio, i tak przy okazji na allegro nie ma w ogole oryginalnych anten :( albo takich pasujacych do Civic :(
a jakiej firmy radio masz, jak dobrej to nawet kawalek drutu wlozony i grac powinno , moze wtyczka nie dochodzi do konca ?
wtyczke wcisnalem na maxa jak tylko moglem to radio podlaczala mi firma ktora zajmuje sie elektryka wiec nie sadze zeby coś spaprali, noi gorzej jest gdy auto jest odpalone a jak zgaszone to calkiem calkiem ale dziwne ze rmfu automatycznie nie łapie, radia zet tez kapa. a radio mam to:
http://www.allegro.pl/item301583354_sklep_radio_z_lcd_dvd_divx_tv_mp3_us b_sd_mmc_nano_.html
no radio fajne ale jak na nowe troche niska cena nie znam tej firmy takze nie bede sie na jego temat wypowiadal ale fakt ze , powinno lapac stacje naet z wlozonym drutem a , probowales z inna wtyczka lub drucikiem
tzn jak z drucikiem?
Ono ma normalne wejscie na antene i tak wciskam ja w to gniazdo.
czym spowodowane są zakłócenia w odbiorze stacji przy włączonym zapłonie? mam z tym problem i nie wiem jak sobie z tym poradzić
moze to byc wina radia, w starszych samochodach byl montowany kondersator antyzakluceniowy obok cewki albo aparatu , teraz montuja takie podobne wynalazki w radiach samochodowych, a jakie masz radio
radio Pioneer deh-2900mpb, kupione w grudniu zeszłego roku więc wykluczam winę radia
dobrze by bylo od kogos pozyczyc inne na probe i zobaczyc jak bedzie odbierac,
chyba ze masz zle dostrojone stacje
na starszym poprzednim radiu było podobnie, jeśli nadarzy się okazja to zobaczę jak zadziała na innym radiu. stacje ustawione prawidłowo