Zobacz pełną wersję : Eg4 d15b2 przymula ze startu...
waariat_92
15-01-13, 21:33
Mam taki problem, iz Hania mi przymula.
Tzn, nie moge jej odrazu depnąć ,zeby żwawo ruszyla ,bo sie przydławi, dobiero tak na okolo 2,5k juz dobrze zaczyna sie wkrecac na obroty...
Jakie mogą być powody ?
Dodam iż mam filtr stożkowy nie odgrodzony..
Czy to moze byc przez to ze dostaje cieplego powietrza? Bądź gdzieś przepuszcza dodatkowe powietrze?
Liczę na was, bo ja kompletnie robie się "zielony" w tym temacie ..
Hania jest zgazowana
Jeszcze jedno, na benzynie obroty mi sie wachaja po przelaczeniu na gaz jest normalnie..
Marcin1792
17-01-13, 10:50
Szarpie przy zmianie biegów?
zrób najpierw samodiagnostykę i zlikwiduj błąd. jeśli się nie poprawi to trzeba będzie szukać przyczyny.
waariat_92
17-01-13, 21:33
No wlasnie zrobilem samodiagnostyke i usunalem bledy (poprzez wyjecie bezpiecznika zapasowego na powyzej 10 sek) no i odrazu wyczulem roznice, zrobila sie o wiele mocniejsza tak jakby :D fakt ze u siebie nie mam gdzie tego sprawdzic, ale akurat mialem dzis wypad do wiekszej miesciny to trafilo sie ze po trasie lecialem i czulem ogramna roznice, i gdy wracalem juz do domu( bylem jakis km od domu) kontrolka check zapalila sie ponownie, lecz juz nie mialem gdzie sprawdzic, bo u mnie wszystko zasniezone i slisko strasznie, i jej nie przycisne bo kreci zaraz w miejscu, a tak to ma o wiele lzej ....
Dodam iz byly to bledy 1, 17 . Tzn tak mi sie wydaje... Pierwszy raz robilem. Jak cos to mam nagranie z samodiagnostyki.
http://imageshack.us/clip/my-videos/838/wykurftlbkisinuvjukliw.mp4/
waariat_92
18-01-13, 22:30
I co radzicie panowie ? ja na mechanice totalnie sie nie znam;/
Gdzie ta sonda sie znajduje moze tylko cos w jej obwodzie sie stalo aby..
Albo ten czujnik predkosci pojazdu? To gdzies w skrzyni jest? latwo sie do tego dostac ?
Z gory wam dziekuje oczywiscie ;p nie badzcie niewyrozumiali, tylko mi powiedzcie :)
czujnik predkosci jest w skrzyni, i nie ma wplywu na jazde, poprostu sluzy do pokazywania predkosci(przynajmniej w b2)
moze by to wina sondy.
ja u siebie mialem w b2 mulenie jak mi pierwszy wtrysk sie zesrał. jak drugi sie dolaczal(powyzej wlasnie 2.5k) to juz bylo dobrze
waariat_92
19-01-13, 21:21
nowlasnie bo blad pokazal ze sonda lambda ;p musze kupic ;p co by nie bylo to jak bd nowa to nowa ;p a ten czujnik latwo wymienic ? czy ogolnie ciezko jest sie dostac do niego ?
tez mam leciutki z tym problem ze na benzynie tak do 2.5k rpm leciutko muli i jak tylko przekroczy 2.5k odrazu widac roznice... wiec mowicie ze to wina wtryskiwacza ? i musze szukac tez od d15b2 ?
waariat_92
21-01-13, 01:46
badz sonda..
Jak Ci się zaświeci check i zrobisz samodiagnostykę to są zawsze te dwa błędy?
waariat_92
21-01-13, 14:12
Jak Ci się zaświeci check i zrobisz samodiagnostykę to są zawsze te dwa błędy?
tak te dwa
najlepiej byłoby jakbyś podmienił sobie sondę i ten czujnik ze sprawnego samochodu. wychodzi na to że jest jedna przyczyna występowania tych błędów i nie koniecznie musi to być ze strony tych elementów.
masz gaz?
wymieniales filtr paliwa?
waariat_92
21-01-13, 23:34
No mam gaz, nie wymienilem filtra, bo poprzeni wlasciciel to zrobil.
i błędy wywala zarówno na benzynie jak i na gazie?
No mam gaz, nie wymienilem filtra, bo poprzeni wlasciciel to zrobil.
Jaki masz gaz ? zresetuj komputer i przejedz sie na samej benzynie i sprawdź błędy.
ja wsumie troche inny problem bo od samego poczatku jak kupilem auto to nie bylo kontrolki check i jak to teraz sprawdzic ??
sprawdzić żarówkę czy jest a jak jest to czy nie spalona.
na zapłonie się nie świeci check?
ja jak miałem jajko (też eg4) to odrazu po przełączeniu na gaz wywalało mi check. jeśli sobie dobrze przypominam to był błąd 1 i 16, i też występowały razem.
polecam testy wyłącznie na benzynie.
Na II gen instalacji gazowej będzie wywalało błąd od sondy, gdy będzie zła mieszanka... Przy poprawnej dawce gazu sonda nie ma prawa zgłosić błędu.
wlasnie z tylu nie ma zarowki a jak wlozylem to i tak nic sie nie zmienia... nawet przy zaplonie
waariat_92
22-01-13, 23:34
No wlasnie ja mam chyba tej II gen. zapomnialem nazwe chyba Tomasetto, napewno mam Lambde system Bingo M .... jutro sprawdze na samej benzynce jak to .
Na II gen instalacji gazowej będzie wywalało błąd od sondy, gdy będzie zła mieszanka... Przy poprawnej dawce gazu sonda nie ma prawa zgłosić błędu.
A jak zrobic aby byla ta mieszanka dobra? heh ;p Bo ja nie kumam.
i mowimy o sondzie lamdzie w kolektorze czy o tej od gazu ? bo to lambda i to lambda ;p
ja jak miałem jajko (też eg4) to odrazu po przełączeniu na gaz wywalało mi check. jeśli sobie dobrze przypominam to był błąd 1 i 16, i też występowały razem.
polecam testy wyłącznie na benzynie.
mi znowu wywala 1 i 17.
a ogolnie co zrobiles potem, zeby juz nie wywalalo ci bledow?
i błędy wywala zarówno na benzynie jak i na gazie?
Wiesz na benzynie tak na ogol malo co jezdze, bo cos mi obroty sie wachaja pomiedzy 1k a 2k a nie raz to i prawie juz gasnie, a na gazie chodzi normalnie, tylko te je*ane błędy.
i wlasnie tak to nie zauwazylem zeby mi na benzynie wyskoczyl błąd. Ale moze sie myle, moze nie zauwazylem..
wlasnie z tylu nie ma zarowki a jak wlozylem to i tak nic sie nie zmienia... nawet przy zaplonie
a na pewno sprawną żarówkę włożyłeś? jeśli tak to masz przerwę w kablu lub walnięty komp (ale to tylko moje przypuszczenia)
A jak zrobic aby byla ta mieszanka dobra? heh ;p Bo ja nie kumam.
i mowimy o sondzie lamdzie w kolektorze czy o tej od gazu ? bo to lambda i to lambda ;p
trzeba jechać do gazownika na regulację. z tego co wiem to chyba jest jedna sonda, ta w kolektorze wydechowym.
a ogolnie co zrobiles potem, zeby juz nie wywalalo ci bledow?
nic nie zrobiłem:D wiem że trzeba było zastosować jakiś emulator wtrysków czy coś...
jak Ci obroty falują to silniczek krokowy do czyszczenia.
jeśli na benzynie nie będzie wywalało checka sondy to znaczy że gaz do wyregulowania. w przeciwnym wypadku sonda do wymiany.
a na pewno sprawną żarówkę włożyłeś? jeśli tak to masz przerwę w kablu lub walnięty komp (ale to tylko moje przypuszczenia)
wlasnie na pewno byla dobra bo przelozylem z miejsca obok co pokazuje nie zamknieta klape bagaznika.. wgl wydaje mi sie jakby w tym miejscu gdzie ma byc ikona check nie bylo jej bo nic nie widac tam tylko czarne tlo ;d
a masz takie zegary?
https://www.dropbox.com/s/umgn9t85ukuf0je/DSC00064%20%282%29.JPG
to akurat są moje ze świecącym checkiem:p
waariat_92
23-01-13, 18:39
ad#1 -trzeba jechać do gazownika na regulację. z tego co wiem to chyba jest jedna sonda, ta w kolektorze wydechowym.
ad#2 -nic nie zrobiłem:D wiem że trzeba było zastosować jakiś emulator wtrysków czy coś...
jak Ci obroty falują to silniczek krokowy do czyszczenia.
jeśli na benzynie nie będzie wywalało checka sondy to znaczy że gaz do wyregulowania. w przeciwnym wypadku sonda do wymiany.
odp:
ad#1- Hmm jedna sonda to moze i tak, ale od gazu cos mam jeszcze o nazwie " Lambda system" ...
ad#2 - A co od silniczka krokowego, to gdzie go znaje ? :D to go wyczyszcze jutro z rana i jak bd dobrze to bd mogl swobodnie sprawdzic czy na benzynie wywala checka.
a masz takie zegary?
https://www.dropbox.com/s/umgn9t85ukuf0je/DSC00064%20%282%29.JPG
to akurat są moje ze świecącym checkiem:p
takie tylko ze czarne i bez check.. ;/
ad#1- Hmm jedna sonda to moze i tak, ale od gazu cos mam jeszcze o nazwie " Lambda system" ...
czarna puszka - sterownik (komp) gazowy
ad#2 - A co od silniczka krokowego, to gdzie go znaje ? to go wyczyszcze jutro z rana i jak bd dobrze to bd mogl swobodnie sprawdzic czy na benzynie wywala checka.
http://fotoporadnik.prv.pl/ > fotoporadniki> silnik> regulator wolnych obrotów
masz tam wszystko pokazane i opisane
takie tylko ze czarne i bez check.. ;/
aha... może wrzuć zdjęcia tego licznika z przodu i z tyłu
waariat_92
23-01-13, 23:31
czarna puszka - sterownik (komp) gazowy
http://fotoporadnik.prv.pl/ > fotoporadniki> silnik> regulator wolnych obrotów
masz tam wszystko pokazane i opisane
No tak to czarna puszka, wiec na nia nie zwracać uwagi ? Jej nic do tego tak? ;p
Dzieki serdeczne za poradnik,
wszystko podane jak na dłoni, lecz jest "JEDNO ALE" po tym trzeba zrobic reset kompa i go na nowo nauczyc, i dodaja iz zalecane jest robienie takich dzialan w okresie wiosenno - letnio - jesiennym poniewaz temperatura jest na +'C i tak komputer prawidlowo powinien sie uczyc i nie wiem czy to alo tak w zime ;/
Sterownik gazu możesz na razie olać. No chyba że kupisz kabelek serwisowy to będziesz mógł sobie zajrzeć w ustawienia tegoż sterownika.
Co do tego resetu to ja bym chyba nie robił. Rozbierz, wyczyść, złóż i zobacz co się będzie działo. Jak się nie poprawi to wtedy na nagrzanym silniku zrób reset.
Ja sam może i źle robię ale wczoraj robiłem u siebie reset bo czyściłem klemy przy akumulatorze. Po tym wsiadłem i pojechałem zrobić rundkę po mieście.
Nie stałem i nie czekałem do załączenia się wentylatora.
waariat_92
24-01-13, 09:42
No dobra, faktycznie, jak bd cos nie tak to mozna ponowic reset przeciez :) ale kurde teraz nie barzo mam czas, bo za chwile musze jechac do miasta.. i nie wiem o ktorej wroce, mam nadzieje ze zdarze.