Zobacz pełną wersję : Civic v gen 92 rocznik
Witam, mam pytanko czy civic v gen z rocznika 92 posiada kontrolkę która informuję nas o rezerwie paliwa?. Kupiłem samochód i paliwa jest tak że pokazuję się na "E" lecz kontrolka się nie albo jej nie ma stąd moje pytanie. :P
Z dużym prawdopodobieństwem jej nie ma. Sam byłem zaskoczony, kiedy krótko po kupnie auta silnik po prostu zdechł w czasie jazdy :)
W moim EG5 właśnie z 92r jest kontrolka rezerwy, w jajkach to praktycznie jak loteria...
No u mnie w sumie smieszne jest też to że zalałem w sobotę za 30zł wczoraj za 20zł i wskazówka dosłownie leeeeciuteńko się ruszyła a i tak wskazuję na "E" a rezerwa mi się nie świeci. Czyli rozumiem że mało które modele jajka z 92 roku posiadały kontrolkę rezerwy paliwa?. W takim razie macie jakieś porady co do jazdy?, w którym momencie odwiedzać dystrybutor.Ponieważ trudno będzie mi się przyzywczaić do braku tej kontrolki i jeżdzenia na "czuja", przyznam że nie chciałbym zastanawiać się co dwa dni ile mi beny zostało i gdzie mogę pojechać. :P
To zależy jakie trasy robisz bo jak krótkie to nie ma się co dziwić. A wogóle jaki silnik masz w swoim civic-ku.
przyznam że nie chciałbym zastanawiać się co dwa dni ile mi beny zostało i gdzie mogę pojechać
dlatego sobie zawsze tankuj więcej, tak żebyś nie schodził do zera? co to za różnica czy tankujesz jak sie pojawi rezerwa czy jak wskazówka podchodzi pod dno?
To zależy jakie trasy robisz bo jak krótkie to nie ma się co dziwić. A wogóle jaki silnik masz w swoim civic-ku.
Silnik: D15b3
No w sumie pokonuje trasy ok 4km do pracy w jedna i drugą strone. Lecz dziwnie jest patrzeć na wskaźnik poziomu paliwa który przeważnie pokazuję "E" + do tego brak kontrolki rezerwy. Nie chciałbym by spotkała mnie przygoda gdy stoję na ulicy i muszę pchać. :P
Nie chciałbym by spotkała mnie przygoda gdy stoję na ulicy i muszę pchać
dlatego tak jak napisałem zamiast trzymać sie miejsca E na wskaźniku trzymaj sie powiedzmy połowy baku albo chociaż 1/4
Powiedz mi jeszcze od ilu litrów lub też za ile trzeba nalać by wskazówka pojawiła się na środku skali to bd wdzięczny. ;)
bak ma coś pod 40 litrów o ile dobrze pamietam czyli jak zalejesz 20 litrów to połowę przekroczysz ;-)
aplikuj jej za stówę i będziesz miał 3/8 baq. zbiornik z tego co pamiętam ma 45 litrów.
ja moje jajko już tak wyczułem, że na rezerwie wiem czy jest w baku 1 litr czy 4 :rolleyes:
Powiedz mi jeszcze od ilu litrów lub też za ile trzeba nalać by wskazówka pojawiła się na środku skali to bd wdzięczny.
Ja w swoim jajku mam taka loterię, że gdy wskazówka jest przy czerwonym polu na E, zaleje jajko za 50 zł czy za 100 wskazówka zawsze skacze do połowy, gdy wleje za więcej niż 120zl, mam już Full, a w bak wchodzi około 36-38l :)
w hb idze zrobić kontrolke od rezerwy paliwa i nie będzie problemów ze nagle stanie w szczerym polu. Poszukaj a znajdziesz.mam plan zrobić taką u siebie ale to bliżej wiosny, teraz staram sie mieć zawsze wiecej paliwa w baku zeby nie brakło:p