Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z ABS

bantoni
15-01-13, 12:10
Witam. Mam problem z ABS em a mianowicie kontrolka ABS po włączeniu zapłonu gaśnie a po przejechaniu kawałka drogi zapola się i ABS nie działa.
Dodam jeszcze ze samo diagnostyka nic mi nie wskazuje.po zmostkowaniu wtyku dwupinowego kontrolka ABS nie mruga. Może mi ktoś coś doradzić.

MikeFoto
15-01-13, 14:59
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?51569-Problem-z-abs&p=735869#post735869

bantoni
16-01-13, 13:35
Dziękuje za pomoc ale jak na razie nic nie pomaga. Musze dodać ze problem ten z ABS występuje u mnie tylko zima, druga zima i znowu ten problem wiosna wraca wszystko do normy. Chociaż wydawało mi się ze on tak jakby zawsze za szybko zaczynał działać. Ostatnio nawet włączał się w momencie gdy samochód prawie stawał.Może miał ktoś taki przypadek.?

Dziękuje za pomoc ale jak na razie nic nie pomaga. Musze dodać ze problem ten z ABS występuje u mnie tylko zima, druga zima i znowu ten problem wiosna wraca wszystko do normy. Chociaż wydawało mi się ze on tak jakby zawsze za szybko zaczynał działać. Ostatnio nawet włączał się w momencie gdy samochód prawie stawał.Może miał ktoś taki przypadek.?

MikeFoto
16-01-13, 13:50

Sprawdź i wyczyść pierścienie na ABSu na przegubach - mogą być zabrudzone. Zobacz też czy "siedzą" w swoich miejscach. Sprawdź też czy nie są za bardzo zużyte - tzn czy rowki są widoczne.
Zweryfikuj też czy odległość między czujnikiem, a pierścieniem ABS nie jest większa niż 1mm.

Jeśli masz możliwość (kanał) sprawdź także i przeczyść kostki od czujników - tylne są koło baku, przednie są w komorze silnika.

bantoni
16-01-13, 14:24
Czujniki ma ustawione na odległość 0,4 pierścienie tez czyściłem, złącza w przedniej części sprawdzone.Pozostało mi jeszcze sprawdzić tył.
Po sprawdzeniu tylnych złączy napisze o postępach.

MikeFoto
16-01-13, 15:58
na odległość 0,4
manual mówi o 0.5-1mm jak mnie pamięc nie myli.

bantoni
27-01-13, 14:55
Przepraszam że tak długo to trwało ale nie miałem zbyt dużo czasu. No ale wreszcie sprawdziłem czujniki z tyłu i lewy ma 760 a prawy 0,92.
To była ta przyczyna tej usterki.
Dzięki za pomoc.Pozdrawiam