PDA

Zobacz pełną wersję : Stacyjka



Qsomir
23-07-05, 22:44
Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem Honduni z 93 roku w wersji sedan. Polubilem to auto. Do tej pory jezdziłem troche Audi 80, Peugeotem 306 i Escorciszem, ale dopiero Civic dorownal komfortem Audioli. A emocjami i charakterem zdeklasował ją. Poza tym znalazłem w Civiczku kilka ciekawych patentów, których nie spotkałem nawet w innych Japończykach (na przykład Maździe MX-3). Jednym z tych patentów jest stacyjka.

To, że trzeba wcisnąć kluczyk przed powrotem do pozycji "0" i wyciągnięciem go ze stacyjki skwitowałem zdziwieniem, ale spodobało mi się to. Do czasu aż się zacięła. Wróciłem dziś z przejażdżki, wyjąłem kluczyki, zamknąłem auto, poszedłem do domu i zawołałem ojca, by pokazać mu, że Hodnunia po uszczelnieniu wydechu jest niemal bezgłośna. Włożyłem kluczyk do stacyjki. Nie dało rady nim poruszyć w żadną stronę. Pomyślałem, że to wina zblokowanej kierownicy (kiedyś miałem podobnie w Audi, ale wystarczyło bardziej zdecydowanie pchnąć kluczyk), jednak nie to było przyczyną. Okazało się, że wciśnięta stacyjka nie powróciła do neutralnej pozycji po wyciągnięciu klucza. Nieźle się wystraszyłem. Na szczęście pomogło uderzenie z pięści. Jednak po tym doświadczeniu przestałem być zwolennikiem takiego rozwiązania w stacyjce. Czy Wam również zdarzały się podobne sytuacje? Można jakoś przesmarować stacyjkę, żeby nie powtarzała podobnych numerów?

LIO
24-07-05, 17:54
nigdy mi sie tak nie zdazylo, ani w jednym, ani drugim civicu, oba 92

d16z6
24-07-05, 19:43
ja w swoim cvc tez tak mam ze musze docisnac kluczyk do konca zeby go wyjac wydaje mi sie ze to jest normalne ale specem nie jestem

KtośTam
24-07-05, 20:27
nie jest to normalnie, ja tak miałem kiedy mi się stacyjka wyrobiła a później wogóle przestała działać :P

siemaR
24-07-05, 20:37
jak jest zablokowana kiera, to czasami trzeba nią ruszyć żeby przekręcić kluczyk - i to jest normalne, wciskać nic nie trzeba, a jak trzeba to jest coś z nią nie tak. Miałem zwaloną stacyjkę w HC3D i kluczyk dało się wyjąć w każdej pozycji :lol:

Qsomir
24-07-05, 23:46
Heh, a ja myslalem, ze to bajer taki ;) Ale serio, to wyglada raczej jak mechanizm niz usterka, ale skoro Wy nie mieliscie do czynienia z czyms takim, to pewnie macie racje.

A kluczyk musze wciskac zawsze. Niezaleznie od tego ,czy zablokowalo kierownice. Po prostu nie przeskakuje dalej niz do pozycji 1 i trzeba go wcisnac, zeby wrocic do "0" a nastepnie wyjac (bo w innych pozycjach sie nie da przeciez).

mic
25-07-05, 10:42
Mam dokladnie to samo w HC 3D '93 - zeby wyjac kluczyk ze stacyjki nalezy go troszke docisnac i przekrecic. Nie wydaje mi sie zeby to byla jakas usterka bo wszystko dziala jak nalezy.

mule
26-07-05, 13:27
mysle ze moge potwierdzic ze w coupe 6gen mam podobnie:)

prz3mo
26-07-05, 13:40
Heh, a ja myslalem, ze to bajer taki ;) Ale serio, to wyglada raczej jak mechanizm niz usterka, ale skoro Wy nie mieliscie do czynienia z czyms takim, to pewnie macie racje.

A kluczyk musze wciskac zawsze. Niezaleznie od tego ,czy zablokowalo kierownice. Po prostu nie przeskakuje dalej niz do pozycji 1 i trzeba go wcisnac, zeby wrocic do "0" a nastepnie wyjac (bo w innych pozycjach sie nie da przeciez).

Po kupnie auta mialem dokladnie tak samo, ze trzeba bylo wcisnac kluczyk by przekrecic.. Co ciekawe po jakims czasie to minęło i teraz nie musze wciskac :) Dziwne, ale prawdziwe.

Qsomir
28-07-05, 11:53
Ale to na bank jest mechanizm a nie wynik usterki. Dowod? Dzis przy czyszczeniu auta nad stacyjka znalazlem napis "push"

Skydiverek
28-07-05, 12:16
Tak powinno byc. Jak sie chce wyjac kluczyk to trzeba wcisnac i wtedy wyjdzie. Jak jest wyrobiona wkladka w stacyjce to czasami nie dziala ten mechanizm i poprostu sie przekreca. Ja u siebie mialem tak ze dzialalo to a pozniej juz przestalo. Teraz wymienilem wklad stacyjki bu klucz juz byl tak wyrobiony ze sie zacinal. Na nowym wkaldzie znowu dzial tak jak powinno, czyli by wyciagnoac kluczy trzeba przekrecic. Irzeczywiscie jest napis PUSH nad stacyjka.

LIO
28-07-05, 13:54
no to ze trzeba wcisnac to normalne, ze tak jest i to zostalo juz napisane



To, że trzeba wcisnąć kluczyk przed powrotem do pozycji "0" i wyciągnięciem go ze stacyjki skwitowałem zdziwieniem, ale spodobało mi się to

ale problem jest w tym ze:


Do czasu aż się zacięła. Wróciłem dziś z przejażdżki, wyjąłem kluczyki, zamknąłem auto, poszedłem do domu i zawołałem ojca, by pokazać mu, że Hodnunia po uszczelnieniu wydechu jest niemal bezgłośna. Włożyłem kluczyk do stacyjki. Nie dało rady nim poruszyć w żadną stronę. Pomyślałem, że to wina zblokowanej kierownicy (kiedyś miałem podobnie w Audi, ale wystarczyło bardziej zdecydowanie pchnąć kluczyk), jednak nie to było przyczyną. Okazało się, że wciśnięta stacyjka nie powróciła do neutralnej pozycji po wyciągnięciu klucza. Nieźle się wystraszyłem. Na szczęście pomogło uderzenie z pięści. Jednak po tym doświadczeniu przestałem być zwolennikiem takiego rozwiązania w stacyjce


i pytanie brzmialo:



Czy Wam również zdarzały się podobne sytuacje? Można jakoś przesmarować stacyjkę, żeby nie powtarzała podobnych numerów?


a tu gadki, ze trzeba albo nie trzeba wcisnac zeby wyjac , czy wlozyc kluczyk.

Qsomir
28-07-05, 15:39
Problem rozwiazalem sam (bo odpowiedzi nie dostalem) a ze temat zszedl na boczny tor, to juz inna sprawa

badyl
28-07-05, 22:46
trza nasmarowac :) i bedzie ok