Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomocy.... 1.8 aut. nie odpala :(((

Koborei
14-01-13, 19:35
Drodzy, pisze z prośbą o pomoc.
Tata ma Civica 1.8 iShit (pisownia nieprzypadkowa) z 2007r. i wczoraj nagle odmówił posłuszeństwa w ten sposób że po malutkim zwarciu podczas montażu kamerki cofania do żarówki cofania (już odłączona), samochód wogóle nie chce odpalić.
Po przekręceniu kluczyka zegary się zapalają, zamki otwierają/zamykają itd, jednak naciśnięcie guzika powoduje że rozrusznik kręci ochoczo, ale nie ma zapłonu. A w sobotę jechałem Kraków-Tarnów-Kraków zupełnie spokojnie.
Jako że sam posiadam (duuuużo) starszego Accorda to zastosowałem starą szkołę i zresetowałem ECU przez wyjęcie bezpieczników, upewniłem się że alarm nie blokuje zapłonu, poruszałem różne kabelki ale nic to nie dało... podładowanie aku również...
Poradźcie proszę co robić...

PS. przepraszam jeśli gdzieś jest podobny post ale nie znalazłem go, a czas troszkę nagli...

RadekB
14-01-13, 20:30
Stawiam na czujnik uderzeniowy.

sicer
14-01-13, 20:34
+1 dla czujnika uderzeniowego

TRAFO
14-01-13, 20:50
Do jakiego obwodu wpinałeś kamerkę?
Czy od razu po przekręceniu kluczyka (zanim wciśniesz start) słychać jak pracuje pompka paliwa? Jak nie to może to być albo czujnik jak piszą koledzy wyżej albo inna przerwa w ukł. paliwowym. Jak pompka działa to trzeba szukać w elektryce wtrysków albo sterowania świecami. Trzeba by przeglądnąć serwisówkę żeby po schemacie doczytać jakie wchodzą w grę bezpieczniki. Może warto zrobić test na folię, TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/kody_DTC/odczyt_kodow_dtc.htm)masz opis i sprawdzić czy nie wyskakują jakieś błędy. Jeżeli coś wyskoczy to powinno to pomóc w lokalizacji...

Koborei
14-01-13, 21:41
Kurcze, nawet nie wiedziałem że ten wóz jest wyposażony w uderzeniówkę.... :)
Co do pompy to nie nasłuchiwałem, ale po przekręceniu kluczyka są jakieś tam buczenia i cyki więc... Nie wiem, zaraz zejdę do garażu i sprawdzę...

No niestety... Czujnik nie był wybity. Za to nausznie sprawdziłem i z tyłu po przekręceniu kluczyka dochodzi szmer a potem z przodu z lewej coś jak pyknięcie...

Ordi
17-01-13, 22:29
sprawdz bezpieczniki pod maska. moze wywalilo ci jakis glowny bezpiecznik/przekaznik. uderzeniowki bym sie nie czepial...

sabotage
22-01-13, 00:53
Kurcze, nawet nie wiedziałem że ten wóz jest wyposażony w uderzeniówkę.... :)
Co do pompy to nie nasłuchiwałem, ale po przekręceniu kluczyka są jakieś tam buczenia i cyki więc... Nie wiem, zaraz zejdę do garażu i sprawdzę...

No niestety... Czujnik nie był wybity. Za to nausznie sprawdziłem i z tyłu po przekręceniu kluczyka dochodzi szmer a potem z przodu z lewej coś jak pyknięcie...

I jak udało się Tobie rozwiązac ten problem ? Jeśli nie, czego Ci nie życzę to może Ci panowie pomogą (podpowiedzą przez telefon) http://www.ishift.pl/ .

zabsonek
13-05-13, 01:24
jak pojawia sie zielony kluczyk przy zegarach to immobilizer blokuje ci auto..pewnie sie zresetowal i ne pamietaklucza

hordagoga78
04-07-13, 14:30
czy da sie w jakis sposob skopiowac istniejacy sterownik (w ECU samochodu) do skrzyni i-Shift na kompa?
i czy w ogole mozna gdzies dostac taki sterownik? i gdzie ewentualnie?
jak postac ma ten sterownik? czy ktos widzial naocznie?

Paluch_tcw
08-07-13, 22:18
W domowych warunkach tego nie zrobisz. W sterowniku musiałbyś wylutować pamięć i odczytać zawartość programatorem.

hordagoga78
22-07-13, 22:17
jezeli to odczyt z kompa to mozna zapewne zrobic to za pomoca czytnika OBD, mniemam... poza tym przegladalem forum w uk na temat i-shift. ludziska takze mieli problemy z automatem doputy, dopoki nie wymienili (uaktualnili) sterownika skrzyni biegow...