Zobacz pełną wersję : Żywica ma lakierze
Już dawno mialem sie tym zajac ale nigdy nie bylo czasu lub poprostu skleroza:D Tak wiec mam mala plamke zywicy na tylnym slupku jak i na plastiku (pionowa listwa ozdobna) i troche na uszczelce. Moje pytanie brzmi czy jakos idzie to wyczyscic? Probowalem to zmyc ale nie chcialo zejsc. Pomocy
Będzie ciężko i wymagać to będzie długotrwałego tarcia, najmniej szkodliwa będzie benzyna jaka zalewasz do baku, na drugim miejscu jest nitro ale matuje lakier, no i aceton z tym radzę uważać bo rozpuszcza plastik. Radzę Ci abyś zaczą od benzyny, chyba że już próbowałeś i się nie sprawdziła to możesz użyć bardziej agresywnych środków jakie wcześniej wymieniłem.
a na lakierze to moze by tempo dalo rade?
MadSkillz84
13-01-13, 18:00
Ludzie ludzie! nitro rozpuszcza lakier,benzyna też....miałem ten sam problem, pod domem gdzie czasem parkowałem mam 2 świerki mega duże i z nich mi nakapało...nic tak nie załatwilo sprawy jak DENATURAT... zwykły smakowity denaturat...ahh mniam! :D
nitro rozpuszcza lakier,benzyna też
bez przesady, z tego by wynikało że jak tankuje benzynę to jak sie poleje po lakierze to go rozpuści, co do nitra to trzeba by bardzo długo to zmywać żeby narobić szkód mi sie osobiście nie zdarzyło co najwyżej matuje lakier.
Michalll_1991
13-01-13, 18:41
a na lakierze to moze by tempo dalo rade?
wtf ? żartujesz ?
Terpentyna ; ) Usuwa zywice nawet z ubrań ; ) Ale proponuje sprawdzić gdzieś w zakamarku czy coś nie zrobi. Ale zywicie usunie znakomicie.
Benzyna rozpuszcza lakier? ; D A jak lejesz do auta i Ci kapnie to masz rozpuszczony? ; D
Benzyna rozpuszcza lakier?
W dużych ilościach może i coś się ruszy podobnie jak przy działaniu nitro
Ale jeśli się coś zmyje tymi płynami a następnie zaraz to umyje wodą ciepłą z płynem to nic się nie dzieje
Osobiście klient u mnie miał smołę na aucie i sam robił nitrem całe auto po czym umył i do dzisiaj jakoś nic się nie stało a będzie już coś ponad rok jak nie więcej
MadSkillz84
14-01-13, 09:09
Jak przy tankowaniu kapnie to jest to mała ilosc i nie wcierasz tego szmatką..a jak chcesz zestrzec zywice to będziewsz tarł prawda...wiec sobie zobacz efekt po benzynie trąc szmatką po lakierze i dopiero pisz i naśmiewaj sie z ludzi.
Ja z dachu usunąłem żywice za pomocą dobrego płynu do szyb :) Popsikałem to kilka razy, co jakieś kilka minut - dałem temu czas ( z pół godziny ) i schodziło całkiem znośnie.
Tak że od bidy, tak też da radę :)
jak chcesz zestrzec zywice to będziewsz tarł prawda...wiec sobie zobacz efekt po benzynie trąc szmatką po lakierze i dopiero pisz i naśmiewaj sie z ludzi.
Znaczy się ktoś się naśmiewa bo nie bardzo mogę załapać
Benzyna ale nie zwykła PB95/98 tylko EKSTRAKCYJNA.
MadSkillz84
14-01-13, 16:09
''Będzie ciężko i wymagać to będzie długotrwałego tarcia, najmniej szkodliwa będzie benzyna jaka zalewasz do baku,'' chodzi o benzyne PB95/98
Benzyna rozpuszcza lakier? ; D A jak lejesz do auta i Ci kapnie to masz rozpuszczony? ; D a jak nazwiesz te Twoje emotki,nie mozna tego odebrac jako naśmiewanie sie/śmianie sie z kogoś? wybacz ale piszemy na forum, nie jestesmy w stanie słyszec tonu Twojego głosu,a ten zznaczek '';D'' może sugerowac tylko jedno.
Jacy niektórzy na forach stają się wrażliwi, a z kolegami się po piwach pewnie bluzgasz dla żartu pewnie aż uszy więdną ; ) No chyba, że Twoje spotkania to niedzielna herbatka w kółku naukowym to wtedy przepraszam.
Ja już dałem morderce żywicy - terpentyne. Usuwa nawet z ubrań m. in. części dupowej spodni i nie ma wypalonych plam i usuniętej farby także lakieru samochodowego też raczej nie usunie ; )
A emotki zawsze daje i nikogo nie wyśmiewam. Bardziej chodziło mi o panike. Dot'ów się trzeba bać.
MadSkillz84
14-01-13, 20:34
żywica w moim przypadku zeszła po denaturacie - jeden łyk i zniknęła :D
a jak bym podgrzal suszarka lub opalarka troszke ta zywice wtedy zrobi sie mieksza i moze wtedy benzyna ekstrakcyjna? ale jak narazie to musze zmagac sie z ruda na nadkolu:( a by pozbyc sie zywicy musial bym do garazu wjecha(nie posiadam ogolnie garazu musial bym sie do rodziny udac) bo narazie za zimno.