Zobacz pełną wersję : Regulazja Zaworów Civic VIII 1,8 i-vtec
maniek88-88
13-01-13, 14:26
Witam. Dodaję post ponieważ mam pewien problem by znaleźć jakie luzy mają mieć zawory w mojej Hani. W wolnych chwilach mógłbym sobie sprawdzić a nie znam wartość. Pozdrawiam
ssący - 0,2
wydechowy - 0,25
puls minus 0,02
Co ile tys km powinno się regulować zawory w R18A2 ? ja mam 70tys i 2007rok prod i zastanawiam się czy to już czas?
Co ile tys km powinno się regulować zawory w R18A2 ? ja mam 70tys i 2007rok prod i zastanawiam się czy to już czas?
Według instrukcji pierwsza regulacja powinna być po 100tyś później co 40 tyś,z praktyki powiem że nawet przy 40 tyś na 1 lub 2 były zbyt małe luzy.
Z czego przeglądałem książkę Autodata regulacja powinna odbywać się na zimnym silniku.
Z czego przeglądałem książkę Autodata regulacja powinna odbywać się na zimnym silniku.
Dokladnie tak. Nawet w ASO poprosza o podstawienie samochodu wieczorem, tak zeby zostal u nich na noc, a rano beda regulowac na zimnym silniku :)
A tak przy okazji, wiecie jakie luzy powinny byc w K20Z4?
A tak przy okazji, wiecie jakie luzy powinny byc w K20Z4?
Dolotowe: 0.18−0.22 mm
Wydechowe: 0.23−0.27 mm
wychodzi, że tak samo jak w R18A2...
witam, chce kupić jakiś samochód 3-4 letni , napaliłem się na civica 1.8 ale zmartwił mnie fakt że trzeba regulować luz zaworowy zwłaszcza na gazie :( czy można samemu taką czynność wykonać? czy jest to gdzieś opisane krok po kroku jak to zrobić?
marcin001984
04-04-15, 21:36
witam, chce kupić jakiś samochód 3-4 letni , napaliłem się na civica 1.8 ale zmartwił mnie fakt że trzeba regulować luz zaworowy zwłaszcza na gazie :( czy można samemu taką czynność wykonać? czy jest to gdzieś opisane krok po kroku jak to zrobić?
http://www.trafo.za.pl/honda/
dzięki kolego, a czy silnik 1.8 w civicu 8-generacji to ten sam co w 9-generacji? różnica 2 -koni w innym zakresie obrotów to efekt zmian w elektronice czy mechanice?
Czy ktos regulował zawory w ufo 1.4 100KM, jakie powinny ustawienia ?
Jakie luzy zaworowe: ssanie, wydech ?
Jaki jest koszt regulacji w ASO? Ostatnio dosłuchalem sie delikatnego cykania w silniku, czy moga to byc zawory?
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
Różnie biorą. Mi zaproponowali cenę 270 zł brutto (regulacja + uszczelka)
Ja pytałem w ASO w Olsztynie to chcieli 250.- + uszczelka 79.-zł
Ale wyregulowałem w prywatnym zakladzie za 80.-zł + uszczelka
Po przejechaniu ok. 23tys.km na lpg, na 2 cylindrach 4 zawory na wydechu miały luzy zmniejszone o 50% z 0,25 na 0,13,
pozostałe też zmniejszone ale mniej ok 10-20% zwlaszcza wydechowe.
Dla informacji dla "wyspiarzy", dzisiaj dzwonilem do Serwisu Hondy i powiedzieli mi 100 funtów . Auto trzeba zostawic na 24h , zeby bylo zimne.
Koledzy ale na LPG co 20 tysięcy wystarczy regulować? czy nadgorliwie jak co niektórzy po 10 tyś?
Ja na lpg reguluję przy okazji wymiany oleju (co drugą) wychodzi około co 30-35 tyś km, mechanik zawsze mi mówi że albo nie było "luzów" albo są minimalne
Ja regulowałem zawory po 120tys. mechanik wzial 70zł. cena dosyc przystepna a roznice widac juz na samych obrotach.
http://www.trafo.za.pl/honda/
Fajna stronke zamieściłeś Marcin, widze tu pare ciekawych tematow :)
U mnie ( Józefów) 60 zł wraz z uszczelką. Pierwszy raz robiłem po 73 tys i korekty minimalne. Drugi raz po 138 tys na dwóch cylindrach korekty małe na dwóch pozostałych bez ingerencji... A le teraz załozyłem gaz więc znacznie częściej co 20 tys będę regulował.
areczek396
28-10-16, 14:56
Jakiej firmy uszczelkę pokrywy zaworów polecacie? BLUE PRINT, REINZ, AJUSA?
jakiej firmy uszczelkę pokrywy zaworów polecacie? Blue print, reinz, ajusa?
oem
oem
Czy faktycznie będzie aż taka różnica żeby 3 krotnie więcej płacić za uszczelkę?
Czy taka REINZ będzie odbiegała w czymś od OEM uszczelki?
nie będzie.. możesz śmiało montować.
Reinz robi bardzo dobre uszczelki.
Jednak chyba wybiorę OEM bo najpewniejszy a to tak rzadko się wymienia ze wyższa cena nie ma aż takiego znaczenia
Starstruck
30-01-20, 10:08
Dokładnie, robi się to raz na 40.000 km (czy na gazie raz na 20.000 km) - w większości przypadków średnio raz w roku / półtora roku a koszt ok. 70 zł nie zabija.
Ja robię ok 5000km rocznie i nie mam gazu wiec u mnie co 8 lat.