Zobacz pełną wersję : Swap tarcz ham. tył civic V
Chciałbym zrobić swap tarcz hamulcowych tył do civic V coupe, co jest potrzebne do tej operacji i czy montaż jest trudny?
Najlepiej jak bys mial juz cale piasty z wahaczami linkami itp wtedy jest to tylko trzeba uwazac zeby nie uszkodzic przedowdow hamulcowych przy ich odkrecaniu i poprostu odkrecasz stare wahacze te wzdluzne gdzie sa cukierki wsadzasz te z tarczami przykrecasz przewody ciagniesz linki do recznego i w sumie tyle jak nie bedzie problemow ze srubami i przewodami to nie jest trudne robilem to pierwszy raz i wszystko poszlo tylko jeszcze wymienialem przod plus pompa i serwo. Nie wiem jak jest z zakladaniem z innych civickow badz innych modeli ja mialem z EG5 i wsadzalem do EG wszystko P&P bez zadnych problemow. Nie wiem tylko jak jest z dlugoscia linek jak bys chcial wsadzac z hatchbacka do coupe czy sie roznia bo ja mialem z tej samej budy.
Chłopie masz temat poświęcony tylko temu tematowi troszkę wyżej.
Się zwie "swap hamulców:
dzięki chłopie ale tamten temat dotyczy innej budy
Hmm, 227 stron dotyczących jednego nadwozia to naprawdę ciekawy poradnik. ;)
Nadwozie jak nadwozie, podwozia sa podobne. Niedawno przechodziłem temat zmiany hamulców tylnej osi na tarczowe. Zakupiłem w tym celu swap hamulców na forum.
Swap zawierał: wahacze wzdłużne (te w które montuje się duże "cukierki), zaciski wraz z jarzmami, linka hamulca ręcznego oraz giętkie przewody hamulcowe. Najlepiej jakbyś znalazł swap tarcz od takiego samego nadwozia, którym dysponujesz. W innym wypadku mogą być potrzebne linki ręcznego od "Twojego" nadwozia.
Jeśli planujesz robić to profi i cieszyć się tym przez parę wiosen, warto skontrolować stan wszystkich tulei w tylnym zawieszeniu, tarcze/klocki wrzucić nowe; zabezpieczyć wahacze itp. Bynajmniej ja tak robiłem i jestem zadowolony.
Z przodu jaką masz średnicę tarczy? 262 mm? Rozumiem, że chcesz zamontować 240 mm tarczę z tyłu?
Wiele osób praktykuje wymianę przodu oraz tyłu z wersji Vti 6 gen. Jednak wiąże się to z przejściem na inny rozstaw tzn. 4x114,3.
Jest druga opcja: Mając z przodu 262 mm średnicę tarczy; można zakupić zaciski wraz z jarzmami od preludy i zamontować tarcze o średnicy 282 mm montowaną oryginalnie w Roverze.
Wszystko zależy od zasobu portfela oraz chęci. Myślę, że choć w pewnym stopniu rozwiałem Twoje wątpliwości i obawy. W razie "W" pisz do mnie PW.
Serdecznie pozdrawiam!
dzięki chłopie ale tamten temat dotyczy innej budy
Chyba jestes niepowazny albo nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, temat "swap hamulcow" jest jak najbardziej do Twojej budy, wystarczylo poszukac, sa tam wzmianki do kazdej jednej budy i jest to temat w dziale, ktory nie tyczy sie zadnego konkretnego civicka tylko konkretnego tematu.
Nie mozna bylo zadac pytania tam ? Ewentualnie przez 5 minut poszukac informacji, bo wszystkie potrzebne znajdziesz wlasnie w tamtym temacie.
w sumie można było zadać i tam pytanie. I nie chciało mi się czytać 200 paru stron.
w sumie można było zadać i tam pytanie. I nie chciało mi się czytać 200 paru stron.
Fantastycznie, myslisz, ze dlaczego tam jest te 200 stron ?
Wlasnie przez takich co to im sie nie chce czytac, tylko po raz 10 zadaja to samo pytanie :D
Niby nadwozia inne, a jednak za każdym razem wymienia się to samo. Nie ma w tym żadnej filozofii.