Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hamulec ręczny

KoszykCivic
11-01-13, 23:03
Witam. Honda Civic 1.5 V-tec 1996r brak hamulca recznego, z tylu sa tarcze, linke podciagam ze lapie na 1 zabku i auto jedzie dalej, nawet jak sie tocze to tez jedzie. Jaka moze byc tego przyczyna? pozdr

kamilrojek
11-01-13, 23:30
Za bardzo podciągnięta. Poszukać tematu o regulacji ręcznego. Najlepiej spuścić linke na zero, zapalić samochód wcisnąć parę razy pedał hamulca i znów podciągnąć linkę. U mnie niestety i to nie pomogło, została wymiana zacisku na inny używany i teraz chodzi jak złoto :D

Karpiczek
12-01-13, 00:50
Może cały zespół hamulca ręcznego w zaciskach jest zapieczony. Zaglądane tam było?

Brylant1
12-01-13, 00:55
Rozebrac, wyczyscic, zlozyc i dopiero regulowac.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

CRX1
12-01-13, 01:10
Linka może być skorodowana,sprawdż czy przy zaciąganiu pracuja mechanizmy przy zaciskach.

kruczekvu
12-01-13, 23:00
linke podciagam ze lapie na 1 zabku
Linkę to się naciąga na samym końcu jak wszystko inne się zrobi
Czyli luzujesz linkę,zaglądasz do zacisków i sprawdzasz jak w ogóle wyglądają klocki
Jeśli klocki są to trzeba sprawdzić jak działają zaciski a dokładnie tłoczki w nich
Jeśli wkręcają się lekko i nie ma wielkich oporów to zakładasz zacisk i po kilkukrotnym naciśnięciu hamulca nożnego dopiero regulujesz linkę ręcznego
No chyba że linka stoi to trzeba ją wymienić
PO tych zabiegach ręczny będzie jak złoto

Dextero
13-01-13, 08:27
U mnie też nie działał. Pomogła regeneracja zacisków. Nie jest za trudna, dasz radę ;)

KoszykCivic
13-01-13, 22:57
Wiecie co teraz w taka pogode to i tak nie bede tego robil ale bede wiedzial co zrobic dzieki wam. chyba zaciski dzialaja bo jak stoje na lekkim wzniesieniu i zaciagne reczny to samochod stoi. A jak gosci zacisnal na przegladzie to pozniej nie chcial sie odblokowac i musialem uzyc mlotka.. :P

kruczekvu
13-01-13, 23:01
jak gosci zacisnal na przegladzie to pozniej nie chcial sie odblokowac i musialem uzyc mlotka.. :P
Więc albo linka stoi w co wątpię i zostają zaciski do roboty

KoszykCivic
14-01-13, 12:09
czyli regeneracja tłoczków w zaciskach czy coś takiego?

kruczekvu
14-01-13, 14:39
Musisz zobaczyć
Możliwe że po prostu jest brud i po nasmarowaniu tłoczków i wyczyszczeniu będzie dobrze
Gorzej jak wżery będą ale to też do opanowania bez problemu

Krzysiekkrk85
16-01-13, 15:42
mam ten sam problem :( w sobotę spróbuję z popuszczeniem i ponownym zaciągnięciem linki, mam nadzieję, że pomoże. Matko Boska Hondowska broń mnie przed regeneracją zacisków. Gdybym miał się zastosować do manuala, który zamieścił teg, chyba przez dwa tygodnie zostałbym bez auta :)

kruczekvu
16-01-13, 16:32
Matko Boska Hondowska broń mnie przed regeneracją zacisków.
Bez paniki nie taki diabeł straszny ;)