Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Centralny zamek problem

Nowik1992
10-01-13, 14:38
Witam, mam problem ponieważ centralny zamek otwiera mi drzwi z pilota, czasem wszystkie, czasem tylko prawa strone, ale nie zamyka wogóle. Nie mam pojecia jak to naprawić ponieważ jestem świerzy i to mój pierwszy samochód. Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić, w czym tkwi problem? Z góry dziekuje i pozdrawiam:) Autko to EJ9 D14A4 sedan 98 r.

piotreek23
10-01-13, 15:06
Miałem to samo. Najpewniej masz tak jak ja miałem , siłowniki do wymiany. Nie jest to duży koszt jakieś ~10zł od sztuki. Ewentualnie jak chcesz być pewien to zdejmij boczki drzwi i obserwuj w trakcie zamykania/otwierania. Mi elektryk to w 5 minut wymienił i wyregulował :)

Nowik1992
10-01-13, 15:18
i ile cie wynioslo z całość ? koszt?? z robocizna?

piotreek23
10-01-13, 15:22
Z tego co pamietam z poprawą alarmu, wymianą siłowników, regulacją jakieś ~100zł
Masz uniwersalny kosztuje 7zł http://allegro.pl/silownik-zamka-centralnego-uniwersalny-i2909201088.html
Sądzę że za 50zł ktoś powinien ci to spokojnie ogarnąć.

Nowik1992
10-01-13, 15:44
alarm tez mam rozwalony jedynie co to mi migacze migaja przy otwieraniu drzwi, to jest caly alarm:P

piotreek23
10-01-13, 15:52
Ehe najlepiej będzie podjechać do jakiegoś speca od alarmów/elektryki i niech oceni. Jeśli jednak syrena nie wyje a tylko migają światła to nie znaczy że alarm jest zepsuty. Ja sam mam wyłączona syrenę bo sobie wyła jak chciała (ma własne zasilanie) ale reszta działa poprawnie :))

Grottger
13-01-13, 07:05
Podłącze się do tematu, posiadam civica VI 3d, mam centralny sterowany pilotem, który został roztrzaskany, trochę go posklejałem i raz załapuje a raz nie, czy w moim wypadku wystarczy zamontować sterownik centralnego zamka i czy oryginalny sterownik znajduje sie w drzwiach pasażera ?

pablo__89
13-01-13, 23:47
Nie wiem czy wszystkie centralki mają tą opcje, by najmniej w nie których możliwe jest wczytanie nowego pilota do centralki.

DaNi_ezG
15-01-13, 00:28
jak jestes swiezakiem poczekaj na poprawe pogody :) na temp. plusowe bo moga ci przymarzac silowniki itp zwiazane z centralka

Jacek1983
18-01-13, 20:47
No to chyba ja tak mam, że przymarzł mi jeden siłownik od drzwi lewych tył - nie otwiera ani nie zamyka jak tylko pojawiły się mrozy. Czy to możliwe, czy to też zbieg okoliczności i czeka mnie jego wymiana? Ew. można go jakoś reanimować? Dodam, że z racji pogody jeszcze nie rozbierałem boczku, bo szkoda coś przez mróz ułamać. Ew. koszty siłownika już znam z alledrogo.

Grottger
19-01-13, 13:13
W moim ek3 po dużych mrozach z pilota nie idzie otworzyc, po prostu silownik zamarzniety, ale kilka razy pozamykac z kluczyka i rozgrzac samochod od srodka i centralny z pilota zaczyna dzialac.

Robson
21-01-13, 21:12
U mnie centralny w ogóle nie działał, okazało się, że ten rygielek który jest przy klamce po stronie kierowcy był ułamany w środku i blokował cały układ.

Fest3r
03-02-14, 16:59
Witam, to mój pierwszy post na forum. Do tej pory nie miałem problemów z moją Hanią (Civic 6g 97r. 3D), a teraz chce się poradzić.
Kilka dni temu jak przyszła odwilż drzwi od pasażera nie otworzyły się, zamek nie działał i z centralnego też nie ruszyły.
Dzisiaj rozebrałem jedne i drugie drzwi. W tych od pasażera wystarczyło popsikać zamek i cięgna wd40 i puściło, drzwi się otworzyły z klucza i wszystko ok. Wcześniej wszystko chodziło z dużymi oporami. Problem polega na tym, że z centralnego nadal się nie otwierają. Przekręcając klucz w drzwiach kierowcy zamknę jedne i drugie drzwi ale nie otworze drzwi pasażera. Zamieniłem kable przy siłowniku to z kolei nie zamknę drzwi pasażera ale je otworze, czyli siłownik jest sprawny.
Teraz zastanawiam się co padło, czy ten moduł sterujący? czy może jest jeszcze jakiś ukryty bezpiecznik, czy może zamek w drzwiach kierowcy jakoś nie daje sygnału do tego modułu? Jeszcze jedna informacja jest taka, że z pilota w ogóle nie działa zamek, i alarm też nie reaguje na pilota z tym, że pilota na codzień nie używam, otwieram auto kluczykiem.
Jakieś pomysły co mogło nawalić? Byłbym wdzięczny za pomoc:)

piotreek23
03-02-14, 20:49
Jak zamieniłeś kable? W kierowcy jest Master a w pasażerze Slave..Podmień siłowniki to koszt z 20zł za oba. U mnie też pierwsze objawy padaki było to że nie otwierało pasażera.

Fest3r
04-02-14, 20:27
Zamieniłem tak jakby + z -. zamieniłem je miejscami we wtyczce w drzwiach pasażera. Siłownik działał wtedy odwrotnie, otworzył drzwi ale nie zamknął, w ten sposób sprawdziłem siłownik i kable. Zostaje moduł sterujący albo zamek od strony kierowcy, który może nie dawać sygnału do otwarcia tak?
Dzięki za zaintersowanie;)

piotreek23
04-02-14, 21:49
Tak jak siłownik master padł w drzwiach kierowcy to może nie dawać sygnału. Uniwersalny kosztuje 10zł (w sklepach z elektroniką mają) to naprawdę nie jest wielki wydatek. Tylko zobacz czy masz 4 czy 5 przewodowy.