PDA

Zobacz pełną wersję : Co sadzicie na temat pilotów uniwersalnych samokopiujacych?

CieCHu_VI
10-01-13, 12:53
Pytanko jak w temacie, mam 2 piloty od alarmu Stelli ale oba raz działaja raz nie. Chcę kupic na allegro jakis uniwersalny i go skopiowac. Czy ktos przeprowadzil taka operacje z pozytywnym skutkiem?

gasoline
10-01-13, 14:26
Mam taki pilot uniwersalny samokopiujący, o dokładnie coś takiego http://allegro.pl/pilot-uniwersalny-samokopiujacy-do-alarmu-bramy-i2904985425.html

W dwóch bramach mam kod stały (niezmienny) i działa to nawet ok. Ale nie wiem czy częstotliwość w twoim alarmie się zgodzi i czy nie masz tam przez przypadek kodu zmiennego, bo jak tak to ci nie zadziała.

PS: Piloty te działają na mniejszą odległość i najlepiej kopiować sygnał z oryginalnych pilotów a nie z innego uniwersalnego samokopiującego.

CieCHu_VI
10-01-13, 14:43
Sadze, ze to co mam sa oryginalne. Wlasnie o tego typu piloty mi chodzily. Dobra, sprobuje i zobacze. Jak dlugo masz tego pilota?

stoowa
10-01-13, 20:26
w normalnym alarmie samochodowym ten pilot nie zadziała (kod zmienny)
jesli masz jakś badziew wykorzystujący jedynie część stałokodową to zadziała...

gasoline
10-01-13, 21:02
Sadze, ze to co mam sa oryginalne. Wlasnie o tego typu piloty mi chodzily. Dobra, sprobuje i zobacze. Jak dlugo masz tego pilota?

Ja mam rok. Ale pamiętaj że to brama. Tak szczerze to myślę, że ci na 99% nie zadziała, tak jak mówi stoowa.
Mógłbyś kupić zabawkę do kradzieży aut, samouczące na zmienne kody, ale wyniesie ci drożej jak nowy alarm :]. Niemniej za 20 zł to wiele nie ryzykujesz ale i cudów z chińskiej republiki ludowej nie ma się też co spodziewać.

CieCHu_VI
10-01-13, 21:15
Ten alarm to ze 100zl kosztuje... Taki juz byl. Zamowilem, zobaczymy. Najwyzej sie sprzeda tego pilota ;)

gasoline
10-01-13, 21:21
Ok. I mam prośbę jak już przyjdzie i zaprogramujesz to napisz czy działa, może innym się przyda ta informacja.

CieCHu_VI
11-01-13, 13:17
A jak to nic nie da to do robic? Te piloty dzialaja coraz gorzej, juz nie raz stoje przy samochodzie i klikam i klikam jak glupi...

gasoline
11-01-13, 19:14
Wiesz co ja bym zrobił. Najpierw bym kupił dobre baterie do pilotów. Oczyścił guziki i zobaczył jak płytki wyglądają i czy nie są styrane. Może będą pozytywne zmiany. A jak nie to może wypada sprawdzić gdzie alarm ma antenę i ją sprawdzić (wtyczka, kabel, łączenia itp).

Zobacz aukcję alarm stelli (może dokładnie taki masz). http://allegro.pl/alarm-samochodowy-steeli-men-autoalarm-czujnik-i2878351542.html
Pierwsze co zwróciło moją uwagę to "zmienny kod" - więc uniwersalne nie zadziałają.
A drugie to kurde nie ma słowa o antenie. Ale zobacz ten schemat: http://www.pliki.amt-alarmy.pl/STEELI%20MEN/STELI%20MEN%20Instrukcja%20HT-100.pdf
Na rysunku masz kabel czarny, antena odbiorcza ( nie podłączać) - dziwne może się pomylili i miało być nie odłączać... Niemniej ja bym szukał tego kabla i zobaczył czy jest i w jakim stanie

CieCHu_VI
11-01-13, 20:54
Rozkrecilem pilota i styki wszystko cacy. skrecilem go i nie dziala teraz w ogole. Baterii nie wyciagalem. :/

gasoline
11-01-13, 21:10
No ale trzeba zacząć od tego co jest pewne więc dobra bateria to podstawa...

CieCHu_VI
11-01-13, 21:31
Dzis juz za pozno, zeby leciec do sklepu. Ale probowalem go dodac do alarmu, ale nie moge wprowadzic w stan nauki....

gasoline
11-01-13, 21:48
To znaczy że jednak to zmienny kod. Daj znać jak kupisz tą baterię.

CieCHu_VI
13-01-13, 00:54
Dziwne, bo przez chwile podzialal ten pilot. Jutro lece po baterie, bo na dzien dzisiejszy auto jest zamkniete a ja z zadnego pilota nie moge go otworzyc :(

CieCHu_VI
13-01-13, 12:55
Kupilem bateryjke i dziala, wiec to pewnie przyczyna. Jutro powinienem dostac pilot samokopiujacy i sprobujemy z nim podzialac. A tak przy okazji: czy ktos probowal dorobic sobie przycisk do centralnego w srodku? W tym alarmie jak sie nacisnie hamulec podczas jazdy to drzwi sie blokuja i otwieraja sie dopiero po wyjeciu kluczyka, a ja chcialbym zrobic taki patent, zeby w srodku zamontowac sobie przycisk, ktory by mi otwieral i zamykal drzwi. Czy ktos to robil i wie pod jakie kabelki sie podpiac? Chodzi mi o przycisk "samocofajacy sie", tzn taki jak np w VW, Skodzie itp.

stoowa
13-01-13, 17:10
takie sterowanie jest mozliwe...
podpinasz sie pod te same kable pod ktore masz wpiety alarm...

CieCHu_VI
13-01-13, 17:38
Tylko w instrukcji jest kilka kabli do otwierania i kilka do zamykania. I teraz nie wiem pod ktore konkretnie, bo nie chce wszystkich odcinac :D

CieCHu_VI
17-01-13, 17:34
Odebralem dzis pilota i go zaprogramowalem. Dziala super! Powiedzialbym, ze nawet lepiej niz oryginal. No i tak jakis solidniejszy. Takze do alarmu Stelli Man nadaje sie doskonale!

gasoline
17-01-13, 18:18
No to spoko. Dobrze wiedzieć, że jednak wyszło pozytywnie. Teraz masz wszystko działające :) stary i nowy pilot.