Zobacz pełną wersję : skrzynia basowa
siamanko.
posiadam skrzynie basowa TOXIC ALP-120 (http://www.bassjunkies.com/index.php?pid=30422&show=expand_image&PHPSESSID=df12748b402534054e00633b2fd1f19d),która jest dość duża i nie mieści się do bagażnika hanki.Chcę zmontować samemu jakąś mniejszą skrzynię,ale tylko na jeden głośnik.Teraz moje pytanie:
jakiej wielkości powinienem zrobić tę skrzynię(ile litrów) i czy lepiej z bass-reflexem,a może było by lepiej kupić jakąś pustą skrzynię z allegro?
Napisz dokładne parametry głosnika a ktoś 2wtedy może Ci wyliczy wielkośc skrzynki.
Bo tak to się nie da. Zobacz jaką pojemnośc zaleca producent i czy to ma byc BR czy obudowa zamknięta.
no wlasnie ja wiem tyle co ty :/ na glosnikach nic nie pisze,a na stronach jedynie http://www.bassjunkies.com/index.php?pid=30422&show=expand_image&PHPSESSID=df12748b402534054e00633b2fd1f19d
tyle :( nie ma zadnych danych o parametrach tych glosnikow.moze ktos wie co tu zrobic, bo nie mam kasy na nowego Subwoofera i chcialbym wykozystac jednego z nich
jak nie ma nic na głośnikach to daj na oko 38-40 litrów, rurka b-r, minimum 7mm, no a długość już na słuch: :afro:
a moze by go w tube wsadzic?dalo by to gorszy efekt od skrzyni?
jak chcesz sobie grać na zewnątrz to wsadzaj w tubę
brawo ppm702. podoba mi sie twoja odpowiedź
mysle ze ze tak jak kolega napisal max 35 - 38 litrow skoro jeden glosnik chcesz zmoncic.. a najlepiej radzilbym Ci zrobic jakas fajna zabudowe skoro juz dysponujesz dwoma fajnymi glosniczkami:) ja przy 1000RMS mam skrzynke wielkosci 47Litrow. i jest ogromna i tez ledwo upchnalem w bagaznik;) dlatego poluje na jakas fajna Coupe z bagaznikiem obszernym:) pozdrawiam:)
Jeśli chcesz, to mam skrzynię bassową gotową do Hondy Civic, była robiona specjalnie na wymiar, woziłem ją w Civic 5gen. sedan i potem w Civic 6gen. w coupe, pasowała idealnie :)
mateuszz86
08-01-08, 19:30
Moze ktos obliczy wymiary skrzyni BR pod 2głosniki (parametry 1 głosnika 250W 4ohm Pasmo przenoszenia: 40-5000Hz Skuteczność: 90dB 25cm Prosonic) Skrzynia z Mdfu czołowa sciana z pleksy. PS. najlepiej jak by było 70cm długosci do civica 6gen. 3D
komora wspólna, czy dzielona?
skolopendra
08-01-08, 20:23
jak nie ma nic na głośnikach to daj na oko 38-40 litrów
myślę ze tyle to będzie max
ja bym nawet dal mniej za to obudowę zrobił bym z mdf-u
bas wtedy będzie szybszy
mateuszz86
08-01-08, 20:26
Wspólna, skrzynia bedzie z mdfu tylko sciana czołowa bedzie z pleksy 9mm
wspólną skrzynię mogę Ci jutro policzyć jak dojadę do domu i odpalę kompa. Na służbowym nie mam takiego softu. Weź tylko pod uwagę, że zestrojenie układu aktywnych dwóch głośników na wspólnej komorze będzie pioruńsko ciężkie... już nie mówię o basie ze skrzyni BR i jej zestrojenia, ale jak kto lubi.
poproszę tylko parametry głośnika Vas Vfs itd. Na podstawie tego co podałeś nie ma szansy policzyć skrzyni. Na pojedynczy można zaryzykować strzał, ale i tak to będzie tylko szacowanie. Układ podwójny jest praktycznie niemożliwy do policzenia bez tych parametrów
mateuszz86
08-01-08, 21:20
Będe musiał zrobic na oko ta skrzynie i pewnie dzielona lub pojedynczy głosnik :( Ale dzieki za szybka pomoc Pozdrawiam
skolopendra
08-01-08, 23:04
głośników na wspólnej komorze będzie pioruńsko ciężkie
wręcz nie wykonalne :d
tylko ściana czołowa bedzie z pleksy 9mm
no właśnie przednia jest najważniejsza ,często przód głośników jest robiony z litego grubego drewna czy innych kompozytów i jest nawet trzykrotnie grubsza od pozostałych ścianek kolumny
............ale tu tylko mowa o aucie :d