Zobacz pełną wersję : 12V w komorze silnika po stacyjce / po zapłonie ?
Witam!
Próbowałem miernikiem znaleźć 12V po przekręceniu kluczyka w skrzynce bezpieczników, ale bezskutecznie. Czy możliwe jest podłączenie dodatkowych lamp bez przerzucania czerwonego kabla do kabiny? Jeśli tak proszę o podpowiedź gdzie mógłbym szukać źródła prądu aby włączały się lampy po przekręceniu stacyjki?
Przeglądnąłem forum i google ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi.
Dotyczy Civic Aerodeck 1,5 (114KM) Rok 1998
Tam gdzie są bezpieczniki koło pedałów - w którymś pinie było 12v po przekręceniu stacyjki, teraz już nie pamiętam foto kaj to jest : http://www.bikepics.com/pictures/2482928/ , weź miernik czy żarówkę i sprawdzaj po kolei.
Dzięki, czyli jednak trzeba przerzucić kabel do środką?
Mogę jutro zobaczyć - w końcu mam lpg to gdzieś gazownik musiał się podpiąć.
djhubertusss
09-01-13, 20:10
12v po stacyjce w komorze silnika masz na silniczku lampy
12v po stacyjce w komorze silnika masz na silniczku lampy
W takim razie ide szukać :)
każdy żółto czarny kabel w komorze. szukaj :)
Serdeczne dzięki djhubertusss za pomoc. Myśl z silniczkiem zdała egzamin. Pozdrawiam!
Oto efekt: https://picasaweb.google.com/113400999970785297951/SwiatADzienneWHondzince?authkey=Gv1sRgCMHv3MrA3N26 bA#
https://plus.google.com/photos/113400999970785297951/albums/5831571292983660689?authkey=CMHv3MrA3N26bA&banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/113400999970785297951/albums/5831571292983660689?authkey=CMHv3MrA3N26bA&banner=pwa&gpsrc=pwrd1
Kolego tulku co to za światła?? jak podłączałeś? Przez przekaźnik/moduł jakiś? Czy świeca sie cały czas??
Właśnie u siebie będę chciał wstawić światła do jazy dziennej w miejsce halogenów bo te już są zniszczone, popękały itp. Jak je mocowałeś? Ty chyba też miałeś halogeny? Czy w maskownicach wycinałeś otwory? Mam maskownice pod halogeny i też drugie bez wyciętych otworów. Ciekawe czy uda mi w miarę dobrze wyciąć i spasować do lamp
Kolego tulku co to za światła?? jak podłączałeś? Przez przekaźnik/moduł jakiś? Czy świeca sie cały czas??
To jest dokładnie model NSSC 510 na allegro za ok 200zł, a w Selgros w Krakowie jeszcze przez tydzień za niecałe 150zł. Jak widać na zdjęciach dość fajnie się wkomponowały i nie trzeba było specjalnie kombinować by trwale przymocować bo w wersji Civic VI są gwinty na to by trwale przykręcić taka lampe. Światła dobrej jakości na diodach samsung i w metalowej solidnej obudowie. Komplet posiada moduł, który steruje lampami i na tym polegał mój problem bo należało właściwie podłączyć 3 kabelki, by włączały się po przekręceniu kluczuka, a wyłączały po włączeniu świateł dziennych/postojowych.
Podłączenie to czarny kabel do masy (wkręcony w plik kabli w błotnik), czerwony do kabelka od silniczka (sprawdziłem wcześniej miernikiem czy napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka odsłoniłem oprawę kabla, wlutowałem i zabezpieczyłem; i zółty do postojówek (podobnie odsłonięcie oprawy kabla, wlutowanie i zabezpieczenie)
Eksperyment się udał. Jakby co służę pomocą :)
Właśnie u siebie będę chciał wstawić światła do jazy dziennej w miejsce halogenów bo te już są zniszczone, popękały itp. Jak je mocowałeś? Ty chyba też miałeś halogeny? Czy w maskownicach wycinałeś otwory? Mam maskownice pod halogeny i też drugie bez wyciętych otworów. Ciekawe czy uda mi w miarę dobrze wyciąć i spasować do lamp
Właśnie że miałem same zaślepki. Mam wietło do otworów, więc na początek dziura o średnicy 7cm i dalej pilnikiem obróbka. Po zamontowaniu lamp na metalowych uchwytach do wspomnianych gwintów w zderzaku, nakładasz zaślepki i nawet pierścieni maskujących, które są w zestawie, nie potrzeba.
http://www.youtube.com/watch?v=tLsXSfOaOCU
Dzięki, muszę sie zainteresować tematem bo właśnie nie chciałem ciać w zderzaku a tam by to siadło. Tylko czy sprawdzałeś mniej wiecej odległości czy sa zachowane od boku auta i od podłoża( odległości o jakich mówi przepis o umiejscowieniu takich świateł)? Jeżeli wszystko gra to ok:D
Ps. Ja mam halogeny i ciekawe czy w zaślepki te lampy dobrze spasują, ale jutro zobacze jaki tam otwór jest.
Odległości są zachowane :)