PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie klamki zewnetrzne? Używki czy zamienniki?

m_joker
08-01-13, 23:18
Ostatnio i mnie dopadł temat odpadających klamek zewnętrznych.
Poradżcie mi co lepiej kupić, czy używane klamki, czy może jakieś zamienniki?
Jeśli zamienniki to może macie jakieś godne polecenia?

Hondziarz84
08-01-13, 23:26
Też mam ten problem i chyba kupuje używkę. Ale podobno sporo roboty jest przy wymianie. Z ciekawości, która klamka Ci odpadła?;)

Marecki
09-01-13, 00:07
Ja zdecydowanie mogę polecić zamienniki. Jakiś rok temu wymieniałem u siebie w tylnych drzwiach na taką za15 PLN i nie ma problemu. Niestety nie pamiętam nazwy firmy od której kupowałem na allegro...
Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że zamiennik jest lepiej wykonany niż oryginał. A wymiana...lepiej nie mówić. Tragedia;)

m_joker
09-01-13, 00:25
wszystkie klamki zaczynają się ruszać, ale lewy tył został już w ręku:eek:

CRX1
09-01-13, 01:34
Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że zamiennik jest lepiej wykonany niż oryginał. A wymiana...lepiej nie mówić. Tragedia
Zamienniki spokojnie dają radę,a przy wymianie wystarczy trochę cierpliwości.Po 10 -tej Honda to bajka:)

Hondziarz84
09-01-13, 09:05
A u mnie prawy tył:) I to najlepsze, że córka( 4 letnia) otwierała wtedy:) Ma siłę:D

probestic
09-01-13, 09:35
A u mnie prawy tył:) I to najlepsze, że córka( 4 letnia) otwierała wtedy:) Ma siłę:D

Czym Ty ją karmisz ;) ?

Też wymieniałem prawy tył. Szczerze mówiąc, to jedna z upierdliwszych prac jakie wspominam przy Hance ;) ze względu na korozję śrub.

Krawiec
09-01-13, 10:53
ja już wymieniłem wszystkie. Co rok mi któraś w ręce zostawała. A ostatnio zauwazyłem że przednia pasażera znów trzyma się tylko na jednej śrubie :/ Wszystkie wymieniałem w ASO Hondy na oryginały, więc nie robi im to najlepszej reklamy jesli chodzi o jakośc. Jedyny plus to to że nie musiałem się bawić z wymianą, a widziałem że problematyczne to było bardzo.

Marecki
09-01-13, 10:58
Ja kupowałem taką:http://moto.allegro.pl/honda-civic-95-00-h-b-kombi-klamka-tylna-zew-lewa-i2933070371.html

offspring
09-01-13, 11:08
A ja mam do was dwa pytania. Czy klamka zewnętrzna z prawych tylnych drzwi podejdzie do drzwi prawych przednich? Jakieś gnoje próbowały się włamać do mojej hondy i zniszczyli mi wkład zamka w przednich drzwiach. Teraz mam tam dziure i pomyślałem,że założyłbym taką klamkę zabudowaną przeznaczoną na tył. A drugie pytanie dotyczy tego,czy te klamki-nówki z alledrogo różnią się wizualnie od oryginałów? Bo gdzieś na forum czytałem,że podobno bardziej się świecą(błyszczą)...

Krawiec
09-01-13, 11:16
zalezy czy kupisz lakierowaną czy "matową" - plastik bez lakieru.

Daniello205
09-01-13, 11:18
Powinna podejść ale nie dam głowy na 100%. Kumpel zrobił taką akcję w swoim Roverze 400 ale już nie pamiętam czy tam jakaś rzeźba była. Wiem tylko że Rover 400 i Civic 5D mają te same drzwi ;)

offspring
09-01-13, 16:19
Powinna podejść ale nie dam głowy na 100%. Kumpel zrobił taką akcję w swoim Roverze 400 ale już nie pamiętam czy tam jakaś rzeźba była. Wiem tylko że Rover 400 i Civic 5D mają te same drzwi ;)

Skoro w Roverze się udało to w Civicu też się uda:) Dzięki za info!

m_joker
09-01-13, 23:12
A ja mam do was dwa pytania. Czy klamka zewnętrzna z prawych tylnych drzwi podejdzie do drzwi prawych przednich?
poczekaj do piątku dam Ci odpowiedz czy są takie same, oprócz otworu na wkładkę zamka bo zamówiłem komplet klamek od sprzedawcy którego wskazał kolega Marecki.

A drugie pytanie dotyczy tego,czy te klamki-nówki z alledrogo różnią się wizualnie od oryginałów? Bo gdzieś na forum czytałem,że podobno bardziej się świecą(błyszczą)...
z tym tak samo zaczekaj do piątku. We czwartek powinien przywieźć je kurier, ale nie będzie mnie więc paczkę otworzę w piątek.

Ja kupowałem taką:http://moto.allegro.pl/honda-civic-9...933070371.html
Wlaśnie tam zamówilłem komplet klamek.

straznik
09-01-13, 23:55
Ja założyłem zamiennik z linka, była plastikowa, błyszcząca-została zmatowiona i polakierowana. Jest troszke inna, ramie za które się otwiera jest jakby mniej wystające - właściwie dla mniej wnikliwego obserwatora jest to niezauważalne Działa prawie rok bez zarzutu. Uważam że za tą cene jest jak najbardziej ok, zwłaszcza że oryginały są dość drogie - nie pamiętam dokladnie - ale ktoś pisał na forum gdzieś. Szczerze polecam :)

Marecki
10-01-13, 12:30
A drugie pytanie dotyczy tego,czy te klamki-nówki z alledrogo różnią się wizualnie od oryginałów? Bo gdzieś na forum czytałem,że podobno bardziej się świecą(błyszczą)...
Dobrze wyczytałeś - różnią się, aczkolwiek nie jest to jakaś rażąca różnica, poza tym po jakimś czasie zmatowieją Ci same;)
A druga sprawa jest taka, że sam uchwyt klamki jest trochę niżej/głębiej osadzony, ale nie robi to żadnej różnicy przy otwieraniu.
Tak, czy inaczej - stosunek ceny do jakości jak dla mnie jest celujący:cool:

offspring
10-01-13, 15:36
poczekaj do piątku dam Ci odpowiedz czy są takie same, oprócz otworu na wkładkę zamka bo zamówiłem komplet klamek od sprzedawcy którego wskazał kolega Marecki.

z tym tak samo zaczekaj do piątku. We czwartek powinien przywieźć je kurier, ale nie będzie mnie więc paczkę otworzę w piątek.

Dzięki,będę Ci wdzieczny jak napiszesz co i jak względem tych klamek, bo mimo że nie jest to duża kasa to jednak zawsze lepiej jest nie kupować w ciemno:)
A jeśli chodzi o to błyszczenie to teraz tak sobie myślę, że ewentualnia różnica w odcieniu nowych i starych klamek może w końcu zmobilizuje mnie do zdjęcia wszystkich czterech i polakierowania ich w kolor nadwozia. Kiedyś już je ściągałem i wiem ile z tym zamieszania,ale to było spowodowane korozją która tam sie zaczynała robić...

probestic
10-01-13, 15:39
Ja tak sobie patrze na tą zmienioną klamkę, i po roku czasu, gdzie auto stoi pod chmurką, jakoś specjalnie nie widać tego "błyszczenia" które faktycznie na początku robi kolosalną różnicę do oryginału.

Vincent
10-01-13, 16:31
ja już wymieniłem wszystkie. Co rok mi któraś w ręce zostawała. A ostatnio zauwazyłem że przednia pasażera znów trzyma się tylko na jednej śrubie :/ Wszystkie wymieniałem w ASO Hondy na oryginały, więc nie robi im to najlepszej reklamy jesli chodzi o jakośc. Jedyny plus to to że nie musiałem się bawić z wymianą, a widziałem że problematyczne to było bardzo.

A z ciekawości jaka cena nowej Oem? W ogóle czy warto pchać się w Oem w tym wypadku?

m_joker
10-01-13, 22:36
zadążyłem otworzyć jeszcze dziś paczkę więc podzielę sie informacjami.

Czy klamka zewnętrzna z prawych tylnych drzwi podejdzie do drzwi prawych przednich?
Będzie chyba z tym problem, gdyż z tego co zaobserwowałem to jest zasadniczy problem w tym, że ów jedna ze śrub (te które się wyrywają) jest w innym miejscu w klamce przedniej a w innym w tylnej.

No i faktycznie, świecą się jak psu jajca ;) Ale że chcę wymienić komplet to mnie to nie przeszkadza. I z tym uchwytem też jest coś inaczej... ale nie przykładałem do auta, tylko polegam na pierwszym subiektywnym odczuciu.
http://images40.fotosik.pl/1907/548f0fb0a4c49234m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/548f0fb0a4c49234.html) http://images46.fotosik.pl/1915/0238fd52ccca10c1m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0238fd52ccca10c1.html) http://images39.fotosik.pl/1899/46167187c8f4bfdbm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46167187c8f4bfdb.html) http://images37.fotosik.pl/1921/0ebc1fecf6606753m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ebc1fecf6606753.html)

Fidox
11-01-13, 02:02
Też miałem podobny problem z klamką - używany oryginał w dobrym stanie baaardzo ciężko znaleźć, a nowe zamienniki jak dla mnie za bardzo się święcą. Ja swoją klamkę "skleiłem" tym http://technicoll.pl/index.php?lang=pl&page=product.php?id=33# klej świetny, bo jak wyschnie to jest jak skała :) dookoła tej metalowej nakrętki wtopionej w klamkę ulepiłem taki a'la wulkan (w sumie starannie napchałem tego kleju wszędzie ;) ) koszt kleju 7-8zł i trzyma już pół roku (oczywiście zamki, uszczelki, zawiasy nasmarowane więc drzwi leciutko się otwierają i zamykają) a drzwi często otwierane i zamykane praktycznie za każdym razem jak jestem w aucie.

offspring
11-01-13, 14:28
zadążyłem otworzyć jeszcze dziś paczkę więc podzielę sie informacjami.

Będzie chyba z tym problem, gdyż z tego co zaobserwowałem to jest zasadniczy problem w tym, że ów jedna ze śrub (te które się wyrywają) jest w innym miejscu w klamce przedniej a w innym w tylnej.

No i faktycznie, świecą się jak psu jajca ;) Ale że chcę wymienić komplet to mnie to nie przeszkadza. I z tym uchwytem też jest coś inaczej... ale nie przykładałem do auta, tylko polegam na pierwszym subiektywnym odczuciu.

Bardzo Cie dziękuję kolego m_joker za te zdjęcia które Ci się chciało zrobić i odpowiedzi na moje pytania!:) Dzięki Tobie wiem,że bez ewentualnej rzeźby nie przełożę tych klamek p&p-widąć to wyraźne na fotkach które pstryknąłeś. Będę coś myślał,chyba kupię używaną oryginalną klamkę i razem z nią kluczyk jak ktoś mi sprzeda, i przełożę do swoich drzwi. Pozdrawiam:)

mafia35
11-01-13, 14:48
Popatrzcie sobie jeszcze na klamki z Hondy CR-V I-generacji. Są takie same, może coś dobierzecie.

fabi0
22-01-13, 20:08
Dobrze wyczytałeś - różnią się, aczkolwiek nie jest to jakaś rażąca różnica, poza tym po jakimś czasie zmatowieją Ci same;)
A druga sprawa jest taka, że sam uchwyt klamki jest trochę niżej/głębiej osadzony, ale nie robi to żadnej różnicy przy otwieraniu.
Tak, czy inaczej - stosunek ceny do jakości jak dla mnie jest celujący:cool:

Ale urwał ... i własnie dzisiaj urwałem klamkę od pasażera :) kupuje tą na allegro zdając sie na Mareckiego

Marecki
22-01-13, 23:26
Ale urwał ... i własnie dzisiaj urwałem klamkę od pasażera :) kupuje tą na allegro zdając sie na Mareckiego
Gratulacje. Przeszedłeś chrzest:)) Ale jakby cos, to nie ja:)

eoor
23-01-13, 20:06
Wymieniałem już dwie na zamienniki z allegro i w rzeczywistości nie świecą sie tak jak na zdjeciach. W zasadzie po miesiącu nie widać różnicy.

MutaFukas
24-01-13, 20:21
A ja mam do was dwa pytania. Czy klamka zewnętrzna z prawych tylnych drzwi podejdzie do drzwi prawych przednich? Jakieś gnoje próbowały się włamać do mojej hondy i zniszczyli mi wkład zamka w przednich drzwiach. Teraz mam tam dziure i pomyślałem,że założyłbym taką klamkę zabudowaną przeznaczoną na tył. A drugie pytanie dotyczy tego,czy te klamki-nówki z alledrogo różnią się wizualnie od oryginałów? Bo gdzieś na forum czytałem,że podobno bardziej się świecą(błyszczą)...

z tego co wiem to nie podejdzie bo sa mocowania minimalnie w innym miejscu przez to ze w przodzie jest klamka z zamkiem na klucz! sam uwalilem teraz na mrozach klamke w prawych-tylnich drzwiach i kupilem na allegro za 25 z dostawa iiii tak to prawda swieca sie bo sa lakierowane czy cos ale ani razu nawet sie nie skapnolem ze ma jedna inna od reszty tak ze looz a chodzi lepiej niz te oryginalne

bstwojtek
24-01-13, 21:26
heh ja dzisiaj byłem lepszy bo dwie urwałem ;) ale już zamówione jutro zobaczę czy się tak błyszczą. w aukcji jest napisane ze nie są lakierowane wiec nie powinny sie błyszczeć

Chipsy2
24-01-13, 21:38
wojtek a czy ten koleś z aukcji nie jest przypadkiem z Lublina a w twoim awatarze Lbn to chyba właśnie Lublin

bstwojtek
25-01-13, 20:06
tak jest z lublina ale niestety nie ma możliwości odbioru osobistego. Klamki juz u mnie w domu myślę że wykonanie bdb nie odbiegają od OEM a błyszczą się bo po prostu są nowe :)

MutaFukas
25-01-13, 20:31
czy wam tez centralny przy tych mrozach nie zawsze odbija?

fabi0
25-01-13, 21:21
HeHE trzeba zrobić ranking kto ile klamek urwał :)

straznik
26-01-13, 09:34
No one troche odbiegają bo to cięgno za które się łapie jest inne, jakby mniej wypuszczone - co nie zmienia faktu że klamka działa :)

Chipsy2
26-01-13, 12:26
tak jest z lublina ale niestety nie ma możliwości odbioru osobistego. Klamki juz u mnie w domu myślę że wykonanie bdb nie odbiegają od OEM a błyszczą się bo po prostu są nowe :)

dobrze wiedzieć bo zwlekałem z zakupem do czasu jakiejś trasy na lublin bo mam na mełgiewskiej dwóch klientów do których wozimy towar a to niedaleko od gościa, ale w takiej sytuacji trzeba kliknąć i zapłacić wysyłkę

bstwojtek
26-01-13, 18:12
kliknąć i zapłacić wysyłkę no niema innej opcji. co dzisiaj się mogłem wk..:mad: przy montażu tych klamek. samo zamontowanie nie problem ale żeby odkręcić te stare śruby to normalnie ręce opadają. W końcu kątówka mnie uratowała ;) jeszcze nie widziałem żeby tak się zapiekły śruby chyba od nowości nie ruszane były.

Marecki
26-01-13, 22:52
Miałem to samo i do odkręcenia tylko jednej śruby zużyłem chyba cały WD40:)
A zły chodziłem przez kolejne 2 dni, ale jaka frajda z montażu:D

probestic
26-01-13, 23:09
Pewnie inżynierowie z Hondy byli przekonani, że te klamki będą się urywać max po 5 latach, a wtedy jeszcze te śruby nie były by tak skorodowane ...:p
A tu psikus, wytrzymały ponad dwa razy więcej i stąd cały kłopot ;)

BTW. Ja też dwa dni zły chodziłem :D

Zwudu
29-01-13, 15:23
No i też mnie czeka wymiana klamki ;) Została w dłoni ... Pytanie- Czy trudna jest wymiana ? :confused:

Marecki
29-01-13, 17:00
Sama wymiana nie jest trudna, ale odkręcenie tych śrub może być z lekka problematyczne.
P.S.: czytał powyższe posty?

MadSkillz84
29-01-13, 17:31
Nie ma problemu z odkreceniem tych śrub jeśli uzywa sie odpowiedniego odrdzewiacza,wiem bo sam wymieniałem 2 przednie klamki,wd40 to w tym momencie komercyjne badziewie które mozna kupic za 3 zł w topazie,sorry ale jak chcecie zeby sruby pusciły to trzeba kuipic coś znacznie lepszego,równie dobrze taki sam efekt moglibyście uzyskać polewając kujawski z pierwszego tłoczenia.
proponuje brunox odrdzewiacz a po tym motip -30 stopni C,śruby puszczaja jak blachary w centrum handlowym.
Z tym ze jedno i drugie jest w cenie 20 zł za puszke,wątpie zeby komus sie chciało tyle zapłacić,lepiej sie pomeczyc 2 h przy jednej srubce niz zrobic coś profesionalnie i szybko,tylko jak sie komusz klucz obsunie przy odkrecaniuj na siłe to pózniej bedzie płacz i post w stylu '' gdzie znajde dobrego i taniego lakiernika'.

Marecki
29-01-13, 21:27
Wiesz, zgadzam się z Tobą, równie dobrze mógłbym użyć Coca- Coli.
No ale akurat po ręką miałem WD-40.

wojo_wojo
29-01-13, 21:51
Nie ma problemu z odkreceniem tych śrub jeśli uzywa sie odpowiedniego odrdzewiacza,wiem bo sam wymieniałem 2 przednie klamki,wd40 to w tym momencie komercyjne badziewie które mozna kupic za 3 zł w topazie,sorry ale jak chcecie zeby sruby pusciły to trzeba kuipic coś znacznie lepszego,równie dobrze taki sam efekt moglibyście uzyskać polewając kujawski z pierwszego tłoczenia.
proponuje brunox odrdzewiacz a po tym motip -30 stopni C,śruby puszczaja jak blachary w centrum handlowym.
Z tym ze jedno i drugie jest w cenie 20 zł za puszke,wątpie zeby komus sie chciało tyle zapłacić,lepiej sie pomeczyc 2 h przy jednej srubce niz zrobic coś profesionalnie i szybko,tylko jak sie komusz klucz obsunie przy odkrecaniuj na siłe to pózniej bedzie płacz i post w stylu '' gdzie znajde dobrego i taniego lakiernika'.
Chętnie poczytam, jak to zrobić profesjonalnie, mając wymienione specyfiki. Osobiście do tej pory urwane miałem 3, obie przednie i prawy tył. Ta ostatnia czeka na cieplejsze dni. Przednie udało mi się poodkręcać i poxipol załatwił sprawę na dobrze. Jedna trzyma już 3 lata, a druga (kierowcy) kilka miesięcy. Przeszła chrzest na ostatnich mrozach, kiedy drzwi przymarzły - dała radę :) Z odkręcaniem miałem problem, ale się udało za pomocą DOBREGO "morsa". Do tej ostatniej chętnie sprawdzę środki chemiczne.

Zwudu
31-01-13, 13:45
Dziś trochę wieje ale na parkingu muszę ogarnąć klamkę po całej operacji opiszę co i jak:D

m_joker
28-12-17, 17:10
odgrzebuje swoj stary temat, bo znow mam problem z klamkami. Zamienniki, z poczatku tematu, sukcesywnie odpadaly/ lamaly sie az w koncu zostala jeszcze tylko jedna sprawna, tak na 80% :)
Tym razem chyba bede szukal jakichs uzywek.

Pytanie mam inne, czy ktos sie orientuje jakie plasticzki przychodza na ciegna klamek? Chodzi mi o klamki zewnetrzne jak i wewnetrzne - ta rowniez pekla ;/ a juz kiedys, gdy boczek sciagalem, to te plasticzki sie lamaly.

Jens O
28-12-17, 17:42
do wewnętrznych takie:
https://e.allegroimg.com/s400/01b63e/4630914246d8a47e95a3533183de

m_joker
28-12-17, 22:35
a wiesz moze gdzie takie dostac?

Jens O
29-12-17, 16:08
ja w okolicy mam kilka sklepów motoryzacyjnych i na zamówienie bez problemu ściagaja na następny dzien. tyle tylko ze "hurtem" po 10szt. Autoalfa, Megacars, Demot... w kazdym z nich były dostepne

Szczur[R]
29-12-17, 21:41
Teraz mam tam dziure i pomyślałem,że założyłbym taką klamkę zabudowaną przeznaczoną na tył.
tak

podobno bardziej się świecą(błyszczą)...
zgadza się

MichałCK
30-12-17, 12:03
odgrzebuje swoj stary temat, bo znow mam problem z klamkami. Zamienniki, z poczatku tematu, sukcesywnie odpadaly/ lamaly sie az w koncu zostala jeszcze tylko jedna sprawna, tak na 80% :) Tym razem chyba bede szukal jakichs uzywek.

Trochę tego nie rozumiem, może kupiłeś jakieś gorsze zamienniki lub niepoprawnie zamontowałeś, a jest się w czym pomylić.
Np. cięgno klamki to od strony drzwi może być zbyt słabo/mocno dokręcone po czym klamki łapią luzy bądź też stawiają zbyt duży opór by je otworzyć, a wtedy nie trudno je zniszczyć.
Mam u siebie zamienniki klamek (wszystkie 4szt) dodatkowo lakierowane, grubo ponad 3lata i NIE MAM Z NIMI NAJMNIEJSZEGO problemu, są w 1000% sprawne i każdemu polecam.
Względem tych OEM mają dwa plusy wg. mnie, że mniej odstają od nadwozia, dwa; to że są nowe i nie skoroduje nam za chwilę mocowanie klamek do drzwi jak to bywa w OEM używce.

Jens O
30-12-17, 14:36
;2871487']tak

zgadza się

zdajesz sobie sprawe ze odpowiedziałes na pytania sprzed prawie 5 lat? :D

bartek_levis
03-01-18, 16:26
zdajesz sobie sprawe ze odpowiedziałes na pytania sprzed prawie 5 lat? :D

za to Zwudu od 5 lat na parkingu klamkę kręci :D

Perzon
04-01-18, 12:48
jak już odgrzane, to i ja zapytam. Wymieniłem klamkę z tyłu na zamiennik, wszystko założone jak trzeba a mam z nią problem. Polega on na tym, że jak się ją pociągnie to nie wraca ona do pierwotnego położenia. Trzeba ją ręką dopchnąć, inaczej nie idzie drzwi zamknąć bo odbijają. Jest tam jakaś regulacja ?

kubala95
04-01-18, 13:29
Trzpień wciskany w klamkę ma regulację

MichałCK
05-01-18, 11:36
jak już odgrzane, to i ja zapytam. Wymieniłem klamkę z tyłu na zamiennik, wszystko założone jak trzeba a mam z nią problem. Polega on na tym, że jak się ją pociągnie to nie wraca ona do pierwotnego położenia. Trzeba ją ręką dopchnąć, inaczej nie idzie drzwi zamknąć bo odbijają. Jest tam jakaś regulacja ?

Wyraźnie to napisałem delikatnie w innych słowach na poprzedniej stronie, lepiej czytać ze zrozumieniem poprzednie posty. To nie jest mega skomplikowany mechanizm.
Np. cięgno klamki to od strony drzwi może być zbyt słabo/mocno dokręcone po czym klamki ŁAPIĄ LUZY bądź też stawiają zbyt duży opór by je otworzyć, a wtedy nie trudno je zniszczyć.

Innymi słowy jest ten trzpień gwintowany, należy mniej więcej ustawić tak jak w OEM klamkach - całą klamka odkręconą od nadwozia przykręconą jedynie do tego trzpienia kręcimy w prawo.
Wcześniej należy miejsce do o koła klamki zabezpieczyć taśmą najlepiej papierową by nie porysować lakieru klamką.
Jeżeli ktoś zainstaluje jak być powinno, wtedy klamka działa podobnie jak ta OEM tyle że mniej wystaje od nadwozia - może trafiacie na jakieś śmietniki zamienniki i macie fabrycznie luzy..

Perzon
12-03-18, 13:57
temat klamek wraca u mnie jak bumerang ;) Niestety te oemowe które kupiłem są w stanie średnio nadającym się. W przednią wkleiłem na nowo gwint, tylna mocno połamała się przy odkręcaniu od drzwi (całe to mocowanie gwintu odpadło). Nie mam już siły na szukanie kolejnej używki i mam dwa pytania :

- czy ktoś malował te błyszczące zamienniki ? Jaka farba będzie w miarę zbliżona do oryginału ?

- czy ktoś próbował robić "hybrydę" klamki, tj. plastiki - obudowa z nowego zamiennika, a sam mechanizm, ten ze sprężynką z ori klamk ? U mnie w zamienniku z tylnych drzwi połamał się własnie ten element

https://i.imgur.com/XdpvQP3.jpg

EDIT : Dla zainteresowanych, operacja jest wykonalna. Kupiłem zamienniki PP i LT z logo "hu" z tyłu, wyciągnąłem czarne zawleczki i mechanizm ze sprężynką. Do gołej, plastikowej podstawy klamki wsadziłem oryginalne rączki (bo bardziej wystają) biały mechanizm ze sprężynką oraz białe zawleczki. Te elementy w zamienniku są z czarnego, kruchego plastiku, w oryginale są z innego materiału, który jest bardziej elastyczny. W przypadku moich klamek najlrpiej otwiera się wkręcając regulacje na 12 obrotów

Szczur[R]
12-03-18, 18:48
Jeśli o malowanie chodzi to normalnie idziesz do lakierni i dobierasz kolor, nie ma innej opcji. Żadne spraye itp nie wchodzą w grę.

Perzon
12-03-18, 19:02
Ja mam wersję nie lakierowaną, tj goły, szary plastik

Radzyn
13-03-18, 01:09
Tymczasem dziś u Ralfa: https://www.facebook.com/CZESCIuRALFA/posts/1695634833830296
;)

Perzon
13-03-18, 08:17
Tymczasem dziś u Ralfa: https://www.facebook.com/CZESCIuRALFA/posts/1695634833830296
;)

Trudno, pewnie i tak by popękały przy zdejmowaniu :D Mam jeszcze takie pytanie okołoklamkowe, wczoraj po złożeniu wszystkiego do kupy drzwi oywierały się aż miło, dziś rano otwieram auto z centralnego i tylne drzwi zablokowane. Rygielek poszedł w górę, ale nie do końca, a przy wciskaniu go też mam wrażenie, że druga strona wchodzi głębiej i z mniejszym luzem. Gdzie może być problem ?

Radzyn
13-03-18, 10:16
Trudno, pewnie i tak by popękały przy zdejmowaniu :D Mam jeszcze takie pytanie okołoklamkowe, wczoraj po złożeniu wszystkiego do kupy drzwi oywierały się aż miło, dziś rano otwieram auto z centralnego i tylne drzwi zablokowane. Rygielek poszedł w górę, ale nie do końca, a przy wciskaniu go też mam wrażenie, że druga strona wchodzi głębiej i z mniejszym luzem. Gdzie może być problem ?

W lewych przednich drzwiach miałem ten sam objaw. Problem był na łączeniu drutów/popychaczy (taka "kostka" z dwoma małymi imbusami). Albo trochę się poluzowały, albo skręcone na złej wysokości.

07Misha
07-05-18, 21:10
Zdaje sobie sprawe ze temat jest o nikczemnych klamkach, ale u mnie pojawia sie problem z centralnym zamkiem od drzwi kierowcy. Przed zima mialem sytuacje gdzie wkladajac kluczyk w zamek, ten bezczelnie wpadl do drzwi. Dzis w koncu otworzylem garaz zeby zobaczyc czy nikt mi auta nie ukradl, odziwo autko jest na miejscu, ale nikt nie chcial zabrac sie za ten centralny. Udalo mi sie go przywrocic na miejsce, kluczyk go odpala, z tym ze ten wlasnie zamek trzyma sie jedynie na ciegnie i samej dziurce, stad mam obawy ze zaraz znowu wepchne go wewnatrz dzwi. Ma ktos poratowac mnie przykladowym zdjeciem jak powinno wygladac to prawidlowo?

lookaty
07-05-18, 22:54
Od tylu powinna być zawleczka

SkylineGTR
07-05-18, 23:20
Zdaje sobie sprawe ze temat jest o nikczemnych klamkach, ale u mnie pojawia sie problem z centralnym zamkiem od drzwi kierowcy. Przed zima mialem sytuacje gdzie wkladajac kluczyk w zamek, ten bezczelnie wpadl do drzwi. Dzis w koncu otworzylem garaz zeby zobaczyc czy nikt mi auta nie ukradl, odziwo autko jest na miejscu, ale nikt nie chcial zabrac sie za ten centralny. Udalo mi sie go przywrocic na miejsce, kluczyk go odpala, z tym ze ten wlasnie zamek trzyma sie jedynie na ciegnie i samej dziurce, stad mam obawy ze zaraz znowu wepchne go wewnatrz dzwi. Ma ktos poratowac mnie przykladowym zdjeciem jak powinno wygladac to prawidlowo?

Dokładnie powinien być pierścień zabezpieczający z wokół wkładki - ten pozaginany drucik
https://d.allegroimg.com/s512/017d18/7beef8ae4749a3c5e7fc5ecdcdad