Zobacz pełną wersję : Odgrodzenie stożka
Witam mam del sol, mam na profilu zdjęcie gdzie widać jak mam umiejscowiony stożek jest umieszczony standardowo( parówa Simota zakończona stożkiem) i teraz mam pytanie jak odgrodzić go żeby jak najmniej łapał ciepłego powietrza? macie jakieś pomysły i czy może są jakieś gotowce a jak są to zapodajcie linki :) z góry wielkie wielkie dzięki
<infozoner@tlen.pl napisz co chcesz moze jeszcze działa:p
Maximus1919
12-08-13, 22:36
Hejka, kojarzy ktoś może gościa na CK co sprzedawał odgrodzenie stożka tj. tutaj
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=34c75b22ba4a77bd
ale z takim jak by dodatkowym uszelnieniem żeby z pod maski nie dochodziło ciepłe powietrze?? :)
Ogólnie taka parówa to się nie nadaje do niczego... patrząc na technologiczną korzyść, to niestety jej nie zobaczymy... z zabudową jest to samo...
Dużo lepszy efekt uzyskasz wyjeżdżając rurą np 75mm w nadkole czy zderzak, rurę taką izolujemy np materiałem poliuretanowym, i uzyskujemy bardzo niską przewodność cieplną od komory silnika, praktycznie to co wleci w nadkolu, przed przepustnicą ma taką samą temp.
Natomiast zakładając taką parówę tylko niepotrzebnie zwiększamy pole przewodności cieplnej i zmniejszamy prędkość przepływy czynnika, ale jak stożek jest w komorze, to o czym w ogóle mowa..., z obudową jest tak samo, jak to nie będzie izolowana płyta i dobrze, uszczelniona to jedynie ograniczymy ilość ciepłego powietrza...
Ogólnie rzecz ujmując... taka parówa, nawet zabudowana jest gorsza od zwykłej rury PCV do kanalizacji, która jest wyprowadzona do zderzaka i odizolowana.
Poza tym koszt rur i izolacji to 30zł, a parówa???? ehhhh...
Ale jak wygląda :D CAI pewnie nie lepsze?
Ale jak wygląda CAI pewnie nie lepsze?
Jeśli tu większe znaczenie ma wygląd, to ja się poddaję :o...